Snáď ani kapitalizmus nie je nesmrteľný (Lee Camp)
28 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Leeho Campa (Russia Today)


Vláda Veľkej Británie nechce, aby sa anglickí študenti učili, ako nás zabíja kapitalizmus. No zákaz vlády týkajúci sa antikapitalistických myšlienok na školách nespôsobí smrteľnosť kapitalizmu, zamýšľa sa pre Russia Today humorista a stand-up komik Lee Camp.





Britská vláda nariadila školám v Anglicku, aby nepoužívali zdroje a materiály od organizácií, ktoré vyjadrili želanie ukončiť kapitalizmus. Existuje niekoľko rôznych spôsobov, čo si o tom možno myslieť. Ale asi najlepšie bude, keď si predstavíte vládu, ktorá nariadi svojim učiteľom neinformovať žiakov, keď sú v horiacej budove, ako sa hasí oheň. A možno im aj nariadi, aby skryli všetku vodu.

Poznám tento šialený svet. Viem, že sa veci vymkli spod kontroly. V dnešnej dobe ma už naozaj skoro nič neprekvapí, a napriek tomu som si istý, že anglická vláda zakazuje antikapitalistické učenie. Počuli ste dobre. To je šialené. Kapitalizmus - či už ho milujete alebo nenávidíte alebo mu vôbec nerozumiete - je ekonomický systém. Nie je to prekliate náboženstvo. Cieľom ekonomického systému je údajne umožniť spoločnosti efektne a efektívne fungovať. Robí to kapitalizmus?

Povinné vakcíny proti Covid-19 maskované ilúziou voľby (Helen Buyniski)
Komentár Helen Buyniski (RT) Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Toto určite nie. Vezmite si napríklad stôl, za ktorým práve sedíte. Kúpili ste ho vo Walmarte. Drevo bolo vyrúbané niekde vo Vancouveri, poslali ho cez oceán do Číny alebo Bangladéša a pracovníci v jednej z týchto krajín narezali drevo na pekné malé kúsky. Tie opäť poslali späť cez celý Tichý oceán, aby ho dal dohromady nedostatočne platený zamestnanec v niektorej továrni v USA.

Povedzme, že žijete na východnom pobreží USA - takže stôl cestuje po celej krajine, aby ste si ho mohli kúpiť z regálov vo Walmarte. V brilantnej fáze plánovaného zastarávania je potom určený na to, aby sa za šesť mesiacov alebo rok rozpadol. A vy ho môžete vyhodiť a kúpiť si nový prekliaty stôl.
Model à la Amazon

Povedzme, že stôl nekúpite. Povedzme, že ho nikto nakoniec nekúpi, pretože je škaredý alebo natretý nejakou chorou farbou ako fialová. Stôl sa teda dopraví späť cez celú krajinu k výrobcovi. Niekedy sa len vyhodí, inokedy spáli. Amazon každý mesiac spaľuje alebo ničí milióny produktov, pretože nechcú, aby chlap v Mozambiku dostal televízor za príliš lacný peniaz. To by totiž mohlo poškodiť  integritu značky.  (Zábavný fakt: Žiadna značka v skutočnosti nemá integritu, pretože ide o korporátne výtvory, ktoré manipulujú so zákazníkmi.)

Tým, ktorí určujú pravidlá počas pandémie, musia ľudia dôverovať (David Spiegelhalter)
Komentár Davida Spiegelhaltera Čestnosť, kompetentnosť a ochota poskytnúť nám všetky fakty sú nevyhnutné pre zistenie, komu dôverovať, zamýšľa sa pre Guardian predseda Wintonovho centra pre komunikáciu o rizikách a dôkazoch na Cambridgeskej... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Ide o toto - ten jediný stôl prešiel celý svet, akoby bol profesionálnym tenistom, len preto, aby ste si ho mohli kúpiť za 40 dolárov. Množstvo použitého paliva, emisie a odlesňovanie - tak to je predsa len banalita! Celý tento odpad určite predstavuje tisíce, ak nie desaťtisíce dolárov. Takže kapitalizmus - objektívne - nie je efektívny, nie je ľahký, nie je lacný, je to ...

Takže bod číslo jedna o kapitalizme umožňujúcom efektívnosť je absolútny nezmysel. Po druhé, aj keby ste povedali, že kapitalizmus je najlepšia vec od čias nakrájaného chleba - mimochodom, prečo je krájaný chlieb najlepšia vec? To je výraz, nie? Najlepšia vec od krájaného chleba. Aké ťažké je nakrájať kúsok chleba? Ak hovoríme o čistom pohodlí, tak malý koláčik pre jedného je pohodlnejšia cesta. Hotový koláč vám ušetrí hodinu pečenia. Nakrájaný chlieb vám ušetrí približne 30 sekúnd. (Keby som si mal zvoliť výraz, povedal by som - Je to najlepšia vec od ... hm, kondómov.)

Ide o to - aj keď si myslíte, že kapitalizmus je najlepšia vec od vynájdenia kondómov, je dosť ťažké poprieť, že nás teraz zabíja. Míňame, vyrábame, konzumujeme, emitujeme, hltáme, poddávame sa a ničíme krkolomným tempom. Celý systém je nastavený tak, aby nekonečne konzumoval, kým sa všetko nezrúti - čo aj robí. Plienime celý Amazonský prales, zmena podnebia pustoší planétu, oceány sa plnia plastmi (možno kondómy neboli taký dobrý nápad) a biodiverzita sa rúti.

Vládna koalícia vyštudovala vysokú papalášsku v zrýchlenom konaní
Ak mala predchádzajúca vláda „papalášske“ maniere, tak nová vláda už ju dávno predbehla. Ale v oveľa väčšom štýle. Ako sa hovorí, čo je dovolené bohovi, nie je dovolené volovi. To, čo sa „Ficovci“ učili 12 rokov, sa vláda Igora Matoviča naučila za... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Petra Demková


Takže, britská vláda - a hovorím to so všetkou úctou - choďte sa kráľovsky pos-ať. Nemusíte učiteľom hovoriť, aby nevzdelávali ľudí o tom, aký je náš svet skutočne narušený. Nemusíte každému hovoriť, aby sa vyhýbal hľadaniu riešení. Nemusíte svojim občanom hovoriť, aby jednoducho len umreli - Buďte pokojní a jednoducho umriete (Keep calm & just die). Pretože to je v podstate to, čo robíte, keď zakážete ľuďom dozvedieť sa pravdu o kapitalizme.

(Keep calm & just die (Buďte pokojní a len umriete) už zľudovelý výrok Borisa Johnsona na margo pandemickej situácie. Heslo sa už dokonca tlačí na tričká, či hrnčeky, poznámka redakcie.)

Lee Camp  je hostiteľom úspešnej komediálnej spravodajskej relácie  Redacted Tonight. Jeho nová kniha „Bullet Points and Punch Lines“ je k dispozícii na LeeCampBook.com. Jeho špeciálnu komédiu pre stand-up je možné bezplatne streamovať na LeeCampAmerican.com

Je bezpečné vziať si novú vakcínu na Covid? (Malcolm Kendrick)
Komentár Malcolma Kendricka (RT) Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Diana Zaťková