Potraty v kráľovských rodinách: O dieťa neprišla iba Meghan!
28 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Manželka princa Harryho Meghan sa zverila, že tento rok v lete potratila. O dieťa prišli v minulosti podobným spôsobom aj ďalšie členky kráľovských rodín, informuje portál iDnes.



Meghan

Manželka princa Harryho sa s informáciou o strate očakávaného druhého dieťaťa rozpísala v novembri pre denník New York Times v eseji nazvanej The Losses We Share (Straty, ktoré zdieľame).

"Bolo to júlové ráno ako každé iné. Pri prebaľovaní syna som zacítila ostrú kŕč v bruchu. Zrútila som sa na zem so synom v náručí. Recitovala som mu uspávanku, aby som nás oboch upokojila, tá veselá melódia kontrastovala s mojím pocitom, že niečo nie je v poriadku. Kým som držala v náručí svoje prvé dieťa, strácala som to druhé," opísala manželka princa Harryho s tým, že túto skúsenosť má za sebou veľké množstvo žien, ale len málo z nich o nej hovorí.

Princ Harry v slzách: Meghan tajila tehotenstvo a následný potrat!
Meghan Markleová (39), manželka britského princa Harryho (36), prekonala v júli tohto roku potrat. Zverila sa s tým do prestížnych novín New York Times. Informuje portál Blesk. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Timotej Dudka

Zara Phillipsová

Vnučka kráľovnej Alžbety II. prekonala dva potraty pred narodením dcéry Leny, ktorá prišla na svet v júni 2018. Po oznámení tehotenstva v novembri 2016 prišla o dieťa na Štedrý deň. Rovnaká situácia sa opakovala v roku 2017. Vtedy potratila v skorej fáze tehotenstva.

"Musíte si prejsť obdobím, kedy o tom skrátka nehovoríte, pretože je to moc čerstvé a bolestivé. Ale rovnako ako so všetkým, čas zahojí rany," povedala dcéra princeznej Anny.


Nórska kráľovná Sonja


Nórska kráľovná Sonja zaspomínala pred štyrmi rokmi na jedno z najťažších období svojho života. Dva roky po svadbe s vtedy korunným princom Haraldom sa pár tešil na prvý prírastok do rodiny. 32-ročná Sonja však vo štvrtom mesiaci potratila.

Princ Harald, ktorý si dievča z ľudu Sonju Haraldsenovú vzal v roku 1968, bol práve na jachte, keď sa tehotná Sonja prebudila s kŕčmi a krvácaním. Správu o tehotenstve verejnosti oznámili len pár týždňov pred nešťastnou udalosťou.

"Spomínam si na všetky tie zvláštne výrazy ľudí, keď som išla do nemocnice. Bolo to hrozné. Samozrejme to bola zúfalá situácia. Úplne strašné. Na nosidlách ma spúšťali dole po boku lode," prezradila v televíznom dokumente kráľovná, ktorej prvým potomkom mal byť syn.



Sonja skončila v centrálnej nemocnici vo Fredrikstade, ale kvôli protokolu ju manžel nemohol odprevadiť. "Takže som bola úplne sama. Našťastie som neskôr mohla mať ďalšie zdravé deti," dodala kráľovná, ktorá rok po potrate porodila princeznú Marthu Louise a v roku 1973 prišiel na svet korunný princ Haakon.
Belgická kráľovná Fabiola

Belgická kráľovná Fabiola, vdova po niekdajšom kráľovi Baudouinovi, prehovorila v roku 2008 verejne o svojich celkovo až piatich potratoch! "Prišla som o päť detí. Ale naučila som sa s tým žiť. Mala som problémy v každom tehotenstve a vždy to dopadlo zle. Ale nakoniec som sa s tým, že to tak skrátka má byť, zmierila. Život je krásny aj tak," opísala kráľovná Fabiola.

Kráľovský pár nemal deti a po Baudouinovej smrti v roku 1993 zasadol na trón jeho brat Albert II., ktorý neskôr abdikoval a trón prenechal svojmu synovi Philippemu.


Jordánska kráľovná Núr

Jordánska kráľovná Núr opísala stratu dieťaťa vo svojich pamätiach. Zaspomínala aj na to, ako podivne zareagoval na správu jej manžel, kráľ Husajn I. Naznačil vraj vtedy medzi rečou, že "niektorí jeho priatelia utrpeli v živote oveľa väčšie a dôležitejšie straty".

"Dodnes si myslím, že skrátka celú tú situáciu len neuniesol a odmietal sa o tom baviť a priznať, ako veľmi sa ho to dotklo. Tento muž mal to najväčšie srdce na svete. Bolo to príliš osobné. Som si istá, že mu to veľmi ublížilo a zranilo ho to, iste len preto takto zareagoval," napísala kráľovná Núr.



Andrej Hryc na Netflixe? Aj s leukémiou si zahrá v najdrahšom seriáli slovenskej kinematografie
Andrej Hryc rozhodne nevzdáva svoj boj s mimoriadne vážnou chorobou a snaží sa myslieť aj na pozitívnejšie veci. Medzi ne možno určite zaradiť jeho účasť na projekte, aký Slovensko vo svojej histórii ešte nezaznamenalo, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Timotej Dudka