OPEC+ pravdepodobne zachová zníženú produkciu ropy
28 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Členovia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ich spojenci na čele s Ruskom, ktorí sú známi ako OPEC+, pravdepodobne zachovajú zníženú produkciu ropy kvôli obavám z dopytu, informuje portál RT.


Koalícia sa prikláňa k udržaniu zníženej produkcie ropy na súčasnej úrovni 7,7 milióna barelov denne (bpd), informoval denník Wall Street Journal s odvolaním sa na úradníkov. Podobné zámery už skôr uviedla agentúra Reuters, ktorá citovala rôznych delegátov a zdroje napojené na OPEC+.

Očakáva sa, že skupina uskutoční v nedeľu neformálne rozhovory pred tým, ako na oficiálnom zhromaždení budúci týždeň prijme konečné rozhodnutie o osude produkcie. O neformálne videostretnutie údajne požiadal "vodca" OPEC Saudská Arábia a Rusko.

OPEC+ mal podľa plánu začať v januári dodávať na trh 2 milióny barelov denne (bpd) - asi 2 percentá globálnej spotreby. Niektorí z najväčších dodávateľov ropy vrátane Ruska už skôr signalizovali, že v prípade potreby je možné zníženie predĺžiť.

Čína uviedla do prevádzky prvý svojpomocne vyvinutý jadrový reaktor
28 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Neoficiálne stretnutie tento víkend prichádza po tom, čo sa ceny ropy zvýšili štvrtý týždeň po sebe. Rast cien môže byť motivovaný optimizmom ohľadom možného zavedenia vakcíny proti Covid-19, keďže niekoľko spoločností začiatkom tohto mesiaca oznámilo viac ako 90-percentnú účinnosť svojich produktov.

Niektorí analytici medzitým varovali, že trh s ropou je stále slabý a neočakáva sa, že by sa dopyt na ďalší rok dostal späť na predpandemickú úroveň.

„Je príliš skoro na to vedieť, ako a kedy vakcíny umožnia obnovenie normálneho života. Naše prognózy nateraz neočakávajú výrazný vplyv v prvej polovici roku 2021,“ uviedla vo svojej správe Medzinárodná energetická agentúra (IEA).

Belgicko utratilo 151 000 kurčiat po prepuknutí vtáčej chrípky na farme neďaleko francúzskych hraníc
Belgická kuracia farma v piatok informovala o novom prepuknutí vysoko infekčnej vtáčej chrípky H5N5 v Európe, varovala Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE). Ako preventívne opatrenie bolo utratených až 151 000 kurčiat, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Marek Molnár