Matovič sľúbil, že svoj plat bude dávať do fondu pomoci. Od apríla nedal ani cent
28 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Igor Matovič už krátko po nástupe do funkcie sľúbil, že založí fond pomoci, do ktorého bude ľuďom najviac postihnutým koronakrízou prispievať celým svojim platom. Sľúbil, lenže svoje slovo nedodržal, ba dnes do neho už nedáva nikto ani cent!


Igor Matovič by si pokojne mohol založiť firmu Sľubotechna a kolektív, pretože v minulosti už viackrát prišiel s vážnym vyhlásením či verejným prísľubom, no takmer všetky skončili ktorý napokon skončil iba na papieri. Pospomínať môžeme napríklad na to, ako pred tromi rokmi oznámil, že už nebude chodiť do parlamentu, no potom svoj názor zmenil, sľuboval aj hĺbkové referendum, ktoré sa ale nikdy neuskutočnilo. Vlani zasa voličom oznámil, že sa vzdá mandátu, ak nezíska aspoň 50-tisíc krúžkov v eurovoľbách, do ktorých napokon ani nekandidoval, pred voľbami chcel vziať Počiatkovu vilu vo Francúzsku naspäť do rúk štátu, a takto by sa dalo pokračovať ešte dosť dlho, informuje o sľuboch nášho pána premiéra portál aktuality.sk.
Nad koronou ešte nevyhral, no peniaze už nedáva

Líder Obyčajných ľudí slušne povedané okabátil aj v tomto roku, presnejšie v apríli, keď už bol premiérom. Vtedy s veľkou pompou jemu vlastnou ohlásil vznik Fondu vzájomnej pomoci, z ktorého chcel rozdávať peniaze ľuďom najviac postihnutým koronakrízou. Do fondu mali na mesačnej báze, a podľa svojho uváženia, prispievať koaliční poslanci, ministri, ale aj samotný predseda vlády. „Vzdávam sa celého môjho premiérskeho platu a budem ho odovzdávať do tohto fondu, kým boj s koronou nevyhráme,“ povedal v apríli doslova Matovič. A aby dal svojím sľubom patričnú vážnosť, zvolal k tomu samostatnú tlačovú besedu s poslancami z klubu OĽaNO, na ktorej sa dohodli, že do fondu bude každý z nich pravidelne posielať 500 eur mesačne.

Lenže dopadlo to tak, ako prakticky vždy keď niečo Matovič sľúbi. Do fondu peniaze natekali najmä prvé tri mesiace, teda zhruba do júna, a približne od leta na účte v podstate žiadne financie už nepribúdajú. Jediným politikom, ktorý do fondu prispel v novembri, je poslanec OĽaNO Peter Kremský, no väčšina jeho kolegov z poslaneckého klubu tak prestala robiť už v júni. A čo sa týka Igora Matoviča, tak ten svoj sľub porušil už krátko po tom, ako oznámil, že sa vzdáva celého svojho premiérskeho platu.

Fond vzájomnej pomoci je "hanebnou" ponukou sociálnej politiky, tvrdí Progresívne Slovensko
Fond vzájomnej pomoci, ktorý založil premiér Igor Matovič (OĽANO) na poskytnutie finančnej pomoci ľuďom zasiahnutým koronakrízou, je podľa mimoparlamentného Progresívneho Slovenska (PS) "hanebnou ponukou sociálnej politiky, ktorou premiér unáša... Čítať ďalej
09 | 09 | 2020 | SITA

Svoju výplatu dáva premiér údajne na charitu

A kto teda do fondu vlastne prispel? Jeho manželka Pavlína poslala v apríli najskôr necelých 1500 eur a potom ďalších 3000. Potom už zrejme „chudobní“ Matovičovci do fondu neprispeli ani centom. Koncom júla sa preto televízia Markíza premiéra pýtala kde sa stala chyba. Matovič to elegantne vysvetlil tým, že peniaze už neposielajú z toho dôvodu, lebo fond nefunguje. „Tak som sa zariadil po svojom. Nebudem prispievať niekde, kde sú peniaze umŕtvené,“ reagoval typicky Matovičovsky a dodal, že celý svoj plat dáva na charitu. Kam, to ale nikomu nepovedal.

V lete bolo síce vo fonde viac ako 670-tisíc eur, no Úrad vlády, pod ktorý fond spadá, v tom čase ešte stále nerozdal ani euro. Prvé peniaze z neho odišli až v septembri. Odvtedy sú vyplácané pravidelne a Úradu vlády s prerozdeľovaním peňazí pomáha nezisková organizácia Ľudia ľuďom. Problémom však je, že do fondu už dlhšie nikto neprispieva. V momente, keď z účtu odíde posledné euro, preto pravdepodobne prestane mať jeho existencia zmysel.

Premiér sa vzdá platu. Peniaze venuje fondu pomoci, ktorý má pomôcť ľuďom v núdzi
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) sa v súvislosti s riešením pandémie vzdáva svojho platu. Venuje ho do novovytvoreného Fondu vzájomnej pomoci, ktorý bude fungovať na Úrade vlády SR. Čítať ďalej
01 | 04 | 2020 | SITA

Milionár Fiľo prispel sumou rovných päťsto tisíc

Ako sme už spomínali, vo fonde sa nahromadilo zhruba 690-tisíc eur, z ktorých sa asi 40-tisíc už rozdalo ľuďom v núdzi. Zarážajúce na celej veci je ale to, že väčšina z vyzbieraných financií nepochádza od koaličných politikov, či poslancov z klubu OĽaNO, ktorí chceli byť solidárni, ale od jedného človeka. Sumou pol milióna eur do fondu totiž ešte v apríli prispel ružomberský podnikateľ Milan Fiľo. Aktuality.sk sa pýtali jednotlivých koaličných strán, ale aj na Úrade vlády, prečo už koaliční poslanci, ministri a aj samotný premiér do fondu peniaze neposielajú.

Matovič síce na začiatku tvrdil, že sa vzdáva celého platu, kým sa koronakríza neskončí, no neskôr bol údajne nespokojný s tým, že fond peniaze nerozdáva. To sa ale zmenilo. Vysvetlenie, prečo už do fondu premiér peniaze neposiela ale on, a ani Úrad vlády neposkytlo, rovnako tak aj poslanci za „obyčajných ľudí“, ktorí sľubovali do každého z nich po 500 eur mesačne od každého. Povedali iba toľko, že vo fonde je dosť peňazí na to, aby mohol fungovať ešte dosť dlho. „Poslanci a členovia vlády aktuálne prispievajú na rôzne charitatívne aktivity podľa svojho výberu,“ vysvetlil Peter Dojčan z mediálneho tímu OĽaNO.

Úrad vlády spustil portál na prerozdeľovanie financií z Fondu vzájomnej pomoci
Úrad vlády (ÚV) SR v stredu spustil webový portál určený na prerozdeľovanie pomoci z Fondu vzájomnej pomoci. Každý overený žiadateľ dostane automaticky z fondu 200 eur. Ďalšie príspevky sa budú odvíjať od toho, koľko prispeje verejnosť. Fond môže... Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | TASR

Bohatý Boris Kollár prispel „až“ dvomi tisíckami

Takpovediac na sucho nechali fond pomoci aj koaličníci z SaS. „Predstavitelia SaS prispievali do Fondu vzájomnej pomoci na dobrovoľnej báze. Avšak väčšina poslancov a ministrov za SaS v súčasnosti pomáha individuálne a hlavne bez potreby robiť si na tom PR,“ poskytol skutočne originálne vysvetlenie hovorca SaS Ondrej Šprlák.

Šéf hnutia Sme rodina, bohatý podnikateľ Boris Kollár, ktorý do fondu poslal až 2000 eur, poukazuje na skutočnosť, že išlo predovšetkým o projekt, ktorý si vymyslel Matovič počas prvej vlny. „V tom čase sa doň prispievalo. Každý poslanec či minister sa môže rozhodnúť samostatne. Čo sa týka mňa, rozdám každý jeden svoj plat. Naposledy som takto prispel na liek pre záchranu života malej Lívii,“ dodal na vysvetlenie Kollár, uvádza v závere portál aktuality.sk.

MATOVIČ: Koaličným partnerom zatiaľ nebude vyčítať, ak neprispeli do Fondu vzájomnej pomoci
Kým nie je spustený mechanizmus prerozdeľovania peňazí z Fondu vzájomnej pomoci, premiér Igor Matovič (OĽaNO) nikomu nebude vyčítať, že do fondu neprispieva. Médiám to dnes povedal predseda vlády. Čítať ďalej
05 | 06 | 2020 | SITA