Irán má v pláne pomstiť sa za špičkového vojenského vedca, ako aj za Solejmáního
28 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Iránske súdnictvo vytvorilo osobitný výbor, ktorý má lokalizovať osoby stojace za januárovým atentátom na šéfa síl Kuds Gásema Solejmáního. Najvyšší vodca krajiny sa tiež zaviazal, že Irán sa pomstí aj za vojenského vedca Mohsena Fakhrizadeha, ktorý bol zavraždený v piatok, informuje portál RT.


Úlohou nového orgánu bude lokalizovať a zhromaždiť dôkazy o osobách, ktoré boli priamo zapojené do atentátu, ktorý sa uskutočnil minulú zimu na území Iraku, uviedol v piatok zástupca generálneho prokurátora Seyyed Ashrafi.



"Výbor bol zriadený na základe skutočnosti, že niektorí z obvinených z účasti na januárovom atentáte pravidelne navštevujú susedné krajiny," uviedol Ashrafi, ktorý bol menovaný osobitným vyšetrovateľom pre Solejmáního prípad.

Vytvorenie osobitného výboru prišlo len niekoľko hodín pred ďalším významným atentátom, po tom, čo bol v piatok zabitý popredný jadrový vedec Mohsen Fakhrizadeh. Zatiaľ čo páchatelia ešte neboli identifikovaní a zostávajú na slobode, iránski vojenskí predstavitelia uviedli, že sa „tvrdo pomstia“.

Fakhrizadeh bol „vzácnou dušou“, ktorú si vážime „pre jeho veľké a trvalé vedecké úsilie“, uviedol v sobotnom vyhlásení najvyšší vodca krajiny Alí Chameneí. Irán bude dôsledne vyšetrovať jeho atentát a „dôrazne potrestá jeho páchateľov a veliteľov“.



Lukašenko oznámil, že má v pláne odstúpiť z prezidentskej funkcie
Bieloruský vodca Alexander Lukašenko nebude podľa novej ústavy prezidentom krajiny, uviedol v piatok v prekvapivom vyhlásení. Táto správa prichádza len deň po tom, čo ruský minister zahraničia Sergej Lavrov navštívil Minsk, informuje portál... Čítať ďalej
28 | 11 | 2020 | Marek Molnár