Dôležitá správa od vedcov z Nemecka: Golfský prúd je v dobrej kondícii
28 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Keď sa raz naozaj utlmí Golfský prúd, Európa zamrzne. Zmení sa teplota Atlantiku a aj jeho slanosť. Je to jeden z hororových scenárov, o ktorých sa oceánografi domnievajú, že je možný v dôsledku zmeny podnebia.


Nová štúdia však teraz ukazuje: Cirkulácia oceánov v severnom Atlantiku sa v dôsledku klimatických zmien od 90. rokov nezmenila. „Výsledky naznačujú, že zmeny v obehu a zmeny vlastností oceánskeho vnútra môžu prebiehať veľmi rozdielnymi rýchlosťami,“ hovorí oceánograf Johannes Karstensen z Geomar Helmholtz Center for Ocean Research v Kieli. Výsledky štúdie boli publikované v časopise „Science Advances “. Prevzal ich aj portál spiegel.de.

Merania už roky ukazujú, že vlastnosti vody, ako je obsah kyslíka a solí, ako aj teplota v severnom Atlantiku sa skutočne menia. Vedci z Geomaru, Juhočínskeho morského oceánskeho ústavu Čínskej akadémie vied a Gruzínskeho technologického inštitútu (USA) teraz skúmajú, či sa zmenili aj prúdy v oceáne. Za týmto účelom analyzovali údaje z výskumných ciest zo subtropického a subpolárneho severného Atlantiku spolu s údajmi zo satelitov, pozorovaniami monitorovacej siete a údajmi z modelov.

Klimatická kríza: CO2 dosahuje nový rekord napriek blokádam Covid-19
Klimatické plyny dosiahli v atmosfére rekordné hodnoty aj napriek globálnym obmedzeniam spôsobeným pandémiou koronavírusu, tvrdí Svetová meteorologická organizácia (WMO) - agentúra OSN. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Zistili, že voda vo väčších hĺbkach tiež vykazovala za posledné desaťročie výrazné zasolenie, známky otepľovania a zväčša pokles kyslíka. Ale v subpolárnom a subtropickom severnom Atlantiku vedci medzi 90. a 2010. rokmi nezistili žiadne zmeny vo veľkom súčasnom systéme, ktorý zahŕňa aj Golfský prúd.

Je to teda úplne jasné? Naznačujú výsledky, že sa prietokové systémy nemenia? Vedec to vyjadruje opatrne: „Zdá sa, že vlastnosti vody a cirkulácia sa menia akosi inak,“ uviedol Johannes Karstensen.

Nová klimatická hrozba na Aljaške: cunami spojené s topením permafrostu
Vedci varujú pred súvislosťou medzi rýchlym otepľovaním a zosuvmi pôdy, ktoré by mohli ohroziť mestá a turistické atrakcie Čítať ďalej
19 | 10 | 2020 | Mário Martinka