Čína uviedla do prevádzky prvý svojpomocne vyvinutý jadrový reaktor
28 | 11 | 2020 I Ivan Brožík
Do roku 2060 chce Čína vyrábať svoju energiu úplne klimaticky neutrálnym spôsobom - a práve jadrová energia by v tom mala hrať dôležitú úlohu. Peking tlačí na vývoj domácich jadrových technológií.

Čína uviedla do prevádzky prvý vlastný jadrový reaktor. „Týmto Čína rozbíja monopol na zahraničnú technológiu jadrovej energie a oficiálne vstupuje do prvého radu progresívnych krajín,“ uviedol čínsky energetický gigant CNNC po pripojení „Hualong one“ k národnej sieti. Viac napísal portál spiegel.de.

Podľa prevádzkovateľa je nový reaktor schopný ročne vyprodukovať desať miliárd kilowatthodín elektrickej energie a znížiť tak emisie uhlíka o 8,16 milióna ton. „Hualong one“ sa nachádza vo východočínskej provincii Fu-ťien.

Podľa Národnej energetickej agentúry pokrývali jadrové elektrárne v roku 2019 menej ako päť percent ročnej potreby Číny v oblasti elektrickej energie. Tento podiel sa však pravdepodobne zvýši, pretože Peking sa chce do roku 2060 stať klimaticky neutrálnym. Menej závislosti na západe v technologických odvetviach, ako je výroba energie, je tiež deklarovaným cieľom pekinského projektu „Made in China 2025“.

Voda z reaktora vo Fukušime by mohla po uvoľnení do mora poškodiť ľudskú DNA, tvrdí Greenpeace
Organizácia tvrdí, že vo vode, ktorá by sa čoskoro mohla vypustiť do Tichého oceánu sa nachádzajú „nebezpečné“ hladiny uhlíka-14, píše theguardian.com Čítať ďalej
24 | 10 | 2020 | Mário Martinka