Belgicko utratilo 151 000 kurčiat po prepuknutí vtáčej chrípky na farme neďaleko francúzskych hraníc
28 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Belgická kuracia farma v piatok informovala o novom prepuknutí vysoko infekčnej vtáčej chrípky H5N5 v Európe, varovala Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE). Ako preventívne opatrenie bolo utratených až 151 000 kurčiat, informuje portál RT.


Asi 600 vtákov zomrelo na vírus, pričom ďalších 151 000 bolo utratených po prepuknutí nákazy, ktorá zasiahla Západné Flámsko pri meste Menen na hranici medzi Francúzskom a Belgickom.

Vtáčia chrípka sa na farme začala šíriť 18. novembra, poznamenala Svetová organizácia pre zdravie zvierat (OIE).

V snahe zabrániť šíreniu infekcie bola postihnutá oblasť dezinfikovaná, zatiaľ čo podľa OIE sú potrebné aj ďalšie opatrenia - vrátane sledovania a utratenia živočíšnych produktov.

Európsky podnik odstúpil kvôli americkým sankciám od ruského projektu Nord Stream 2
Najnovšie rozšírenie amerických sankcií, ktoré Biely dom zaviedol proti ruskému plynovodu Nord Stream 2, prinútilo jedného zo subdodávateľov odstúpiť od projektu, informuje portál RT. Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Marek Molnár


V piatok nahlásilo prípad vtáčej chrípky aj Nórsko, pričom ide o najnovšiu krajinu po Chorvátsku, Poľsku a Slovinsku, ktoré už predtým informovali o prepuknutí choroby.

V Nórsku prepukol kmeň H5N8, ktorý bol hlavným typom vtáčej chrípky, ktorá tento rok zasiahla Európu, hoci boli zaznamenané aj H5N5 a H5N1.

Väčšina prípadov vtáčej chrípky v celej Európe bola hlásená u voľne žijúcich vtákov, ale kvôli nedávnym vypuknutiam na farmách muselo byť utratených viac ako 1,6 miliónov kurčiat a kačíc.

Rakúski odborníci sú proti hromadnému testovaniu podľa slovenského vzoru
Rakúski experti riešia otázku, či je hromadné testovanie všetkých obyvateľov zmysluplným opatrením v boji proti COVIDu. Podľa informácií denníka Der Standard sa však nikto z pracovnej skupiny vytvorenej na rakúskom ministerstve zdravotníctva... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Ingrid Vrabcová