Štefan Harabin sa „sťažuje“, že sa nevie domôcť uloženia pokuty za nenosenie rúška
27 | 11 | 2020 I Petra Demková

„Doteraz sa neviem domôcť uloženia pokuty za nenosenia rúška. Dôvodom je nesporne obava z následného súdneho procesu, v ktorom by som ľahko dokázal neexistenciu právnej povinnosti nosiť rúška. Udelená pokuta by bola bez najmenších pochybnosti súdom zrušená,“ napísal Š. Harabin na sociálnej sieti.


Štefan Harabin reagoval týmito slovami na status Slovenskej polície a urobil tak v relácii rádia Infovojna. Administrátor stránky polície na sociálnej sieti totiž napísal, že nabádanie na neplnenie prijatých opatrení je hazard so životom a môže mať trestnoprávnu dohru. Je dosť možné, že polícia v danom statuse reagovala aj na Štefana Harabin, pretože ten k nenoseniu rúšok nabáda pravidelne; pravidelne opakuje, že v podstate všetky nariadené opatrenia od hlavného hygienika vyhláškami sú nulitné a zábery, kde na ulici 17. novembra na proteste proti vláde Igora Matoviča nabádal občanov aby dali dole rúška, obleteli celé Slovensko.

Polícia SR na sociálnej sieti upozornila, že „ruka v ruke sa s hoaxmi o koronavíruse a vakcinácii objavujú aj príspevky objavujúce sa na sociálnych sieťach, v ktorých autor priamo vyzýva na neplnenie povinností uložených zákonom alebo na jeho základe.“ Polícia ďalej varuje, že nepnenie obmedzení by mohlo viesť ku katastrofálnym dôsledkom a opatrenia zachraňujú životy.

"Matovič nechápe podstatu demokracie ani ľudských práv a slobôd", tvrdí Šátek
Premiér Igor Matovič (OĽaNO) nechápe podstatu demokracie ani ľudských práv a slobôd. Myslí si to bývalý elitný vyšetrovateľ Jozef Šátek, podľa ktorého premiérovi okrem iného chýba aj osobnostná výbava pre primeraný cit k ľudskosti a rešpektovaniu... Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Ďalej polícia uviedla, že „z pohľadu trestného práva hovorí Trestný zákon jasne: Podľa § 337 Trestného zákona, kto verejne podnecuje na trestný čin alebo verejne vyzýva na hromadné neplnenie dôležitej povinnosti uloženej zákonom alebo na jeho základe, alebo na závažné porušovanie verejného poriadku, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.“

Polícia si je však vedomá, že povinnosť nosiť rúško nevyplýva zo zákona. Napísali: „Jednou z dôležitých povinností uložených na základe zákona je povinnosť nosiť rúško, uložená vyhláškou Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ďalej len „ÚVZ“). Je pravdou, že predmetná povinnosť nevyplýva zo zákona, avšak je ukladaná na jeho základe (to zjednodušene znamená, že zákon v niektorom z jeho ustanovení umožní určenému orgánu vydávať právne akty, ktorými daný orgán uloží napríklad takúto povinnosť).“

Polícia vysvetlila aj, na základe akého zákona je povinnosť nosiť rúško uložená. Ide o „zákon č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov ako aj zákon č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov. Podnecovanie musí byť verejné, pričom podnecovanie prostredníctvom statusu na sociálnej sieti, opierajúc sa o znenie § 122 ods. 2 Trestného zákona, je za splnenia určitých podmienok možné považovať za verejný spôsob páchania trestného činu,“ upozornila na záver polícia SR.

Exminister spravodlivosti a Jankovskej nadriadený, Tomáš Borec, sa vzdal funkcie šéfa advokátov
Exminister spravodlivosti Tomáš Borec sa vzdal funkcie predsedu Slovenskej advokátskej komory. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Štefan Harabin v Infovojne k statusu polície povedal, že admin stránky polície je šíriteľ hoaxov a podporovateľ mučenia. Poukázal na Článok 3 Európskeho dohovoru o Základných právach a slobodách, ktorý vylučuje mučenie nielen za núdzového stavu, ale aj za stavu vojnového. Bývalý minister spravodlivosti preto vyzval admina facebookovej stránky polície, aby „prestal propagovať mučenie, lebo raz príde doba, keď bude za svoje slová trestne stíhaný.“

 V tejto súvislosti si Harabin aj položil otázku, prečo polícia doteraz nekoná proti jeho osobe, keď je zaznamenané, že sa v električke preváža bez rúška na tvári. Dodal, že doteraz sa nemôže dovolať uloženia pokuty za nenosenie rúška. Podľa jeho názoru je dôvodom obava následného súdneho procesu, v ktorom by dokázal protiprávnosť konania v prípade vyhlášky Hlavného hygienika SR Jána Mikasa o povinnosti nosiť rúška. „Majú obavu, že udelená pokuta by bola v konečnom dôsledku súdom zrušená. Oni dobre vedia, že neexistuje platná právna povinnosť nosiť rúško,“ uviedol.

Bývalý predseda Najvyššieho súdu taktiež poukázal na ľudí, ktorí sa zúčastnili na masových protestoch proti vláde tiež bez rúšok, polícia ich má zmapovaných, či už na videozázname alebo na fotografiách a zatiaľ im neuložila všetkým pokuty.

Neprejde deň, aby sa Matovič nevyhrážal a nevydieral ľudí strachom
Očkovanie proti Covidu bude tiež podľa nášho predsedu vlády "dobrovoľné", ale povinne! Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Ivan Brožík