Pápež sa prebudil....ale je to to, čo kresťania chcú? (Micah Curtis)
27 | 11 | 2020 I Diana Zaťková


Komentár Micaha Curtisa (RT)

Pápež František sa stáva čoraz politickejším. Nedávne vyhlásenia o vzťahoch medzi osobami rovnakého pohlavia, sociálnej spravodlivosti a pochodoch BLM to iba potvrdzujú. Kresťania sú oprávnene znepokojení týmto neustálym zbližovaním s radikálnou ľavicou, zamýšľa sa pre Russia Today americký novinár Micah Curtis.






Nemusíte byť práve katolík, ale ako každý iný kresťan na Zemi, určite zvyknete sledovať, čo robí pápež. S toľkým počtom katolíkov ľudia prirodzene venujú pozornosť takému renomovanému duchovnému vodcovi. Ale odkedy sa pápež František stal hlavou Svätej stolice, došlo u kresťanov k obrovskej frustrácii. Napokon, či už ste alebo nie ste katolíci, musíte uznať, že mnohí ho vidia ako najznámejšieho kresťana na Zemi.

Pápež František je politicky najviac ľavicovo orientovaný pápež v mojom živote. Prejavil sympatie k otvoreným hraniciam, naivne kritizoval kapitalizmus a zdá sa, že k politickým otázkam sa vyjadruje podstatne viac, ako bývalí pápeži. Nedávno vyjadril podporu občianskym zväzkom osôb rovnakého pohlavia  a s hráčmi NBA sa stretol pri diskusii na tému sociálnej spravodlivosti. Okrem toho pochválil aj pochody Black Lives Matter a odsúdil protesty proti obmedzeniam kvôli Covidu.

OBSE: štvrtina trestných činov z nenávisti v minulom roku namierená proti Židom
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Z toho všetkého vyvstáva jednoduchá otázka. Snaží sa pápež prebudiť katolicizmus? Nepredpokladám, že viem viac o teológii alebo biblických štúdiách ako pápež František. Čo však poviem je, že toto správanie sa javí ako zmes naivity a hlúposti.

To, či súhlasím s politikou pápeža Františka, je nakoniec diskutabilné, pretože moja kritika voči nemu je čisto duchovná. Myslím si, že jeho túžba po jednote medzi blížnymi ho občas zaslepí.

Jeden z mojich obľúbených citátov od môjho obľúbeného teológa Dietricha Bonhoeffera je: „Politika nie je úlohou kresťana“. Chápem, že sa to môže zdať pokrytecké, keď vychádza z úst človeka, ktorý sa pokúsil vyhodiť do vzduchu Adolfa Hitlera. Ale verím, že to vychádza z jeho chápania pojmu „vzdať sa cisárovi“ a z Kristových vyhlásení a nezáujem o vládu. Teraz sa to týka pápeža. Nemyslím si totiž, že by bolo vecou pápeža hovoriť vládam sveta, ako majú robiť svoju prácu. Jeho úlohou je šíriť evanjelium.

Švajčiarske ľadovce sa topia alarmujúcou rýchlosťou
26 | 11 | 2020 | Ingrid Vrabcová


Dôvod, prečo sa pýtam, či sa pokúša pápež „zobudiť“, je ten, že všetky jeho nedávne kroky sa javia ako  radikálne ľavicové. A mnohí z radikálnej ľavice pohŕdajú kresťanmi a vzdávajú česť vládam, ktoré v minulosti veriacich prenasledovali. V Písme sú niektoré prvky, ktoré pojednávajú o vzťahoch medzi osobami rovnakého pohlavia, sexuálnej promiskuite a rodových rolách, ktoré teraz stoja tvárou v tvár progresivizmu. V istom zmysle je učenie Ježiša Krista proti prebudeniu.

Ako veriaci v Ježiša sa trasiem, kedykoľvek sa dozviem, že pápež František predniesol verejné vyhlásenie. Nemôžete evanjelizovať ľudí, ktorí si zapchávajú uši pred tým, čomu veríte.

Micah Curtis je novinár z USA. Okrem písania pre RT moderuje podcast Micah and The Hatman a je nezávislým autorom komiksov.

Úprava génov: prielom pre pacientov s cystickou fibrózou
26 | 11 | 2020 | Diana Zaťková