Koronavírusom sa nakazil každý piaty ambulantný špecialista
27 | 11 | 2020 I Timotej Dudka

Najviac nakazených koronavírusom medzi českými lekármi bolo ambulantných špecialistov. Infikovaných bolo 748, takmer každý piaty. V tlačovej správe o tom s odkazom na dáta Ústavu zdravotníckych informácií a štatistiky informovalo Združenie ambulantných špecialistov. 


Naopak najmenej, pod jedno percento, bolo nakazených medzi zubnými lekármi, informuje portál Echo24. Povedal to na odbornej konferencii Efektívne nemocnice prezident Českej stomatologickej komory Roman Šmucler.


"Podľa údajov, ktoré máme k dispozícii, ochorelo koronavírusom od januára celkom 748 ambulantných špecialistov. Pri celkovom počte asi 4500 lekárov je to teda takmer každý piaty z nich. Praktických lekárov pritom priemerne ochorelo len asi šesť percent a nemocničných asi 16%," uviedol predseda združenia Zorjan Jojka.

Lekárom a sestrám opäť došla trpezlivosť: Žiadajú dofinancovanie zdravotníctva
A je to tu zase. Tak ako sa pred niekoľkými rokmi za vlády Roberta Fica postavili do jedného šíku nespokojní lekári a zdravotné sestry, tak stoja pri sebe nespokojní zdravotníci teraz opäť. Nepáči sa im, koľko financií ide do už aj tak... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podobne najviac chorých bolo aj medzi zdravotnými sestrami v ordináciách špecialistov, ochorelo ich viac ako 2000. Cez 40 percent ordinácií preto podľa združenia nejaký čas v čase pandémie fungovalo bez sestier. Sestra chýbala šiestim percentách praktických lekárov.

Podľa Jojku sú medzi najviac ohrozenými z povahy ich odbornosti napríklad pľúcny lekári alebo odborníci na otorinolaryngológiu (ORL), ktorí sa zameriavajú na liečbu ušných, nosných a krčných chorôb. Ambulantní špecialisti by tak podľa ich združenia mali byť očkovaní proti ochoreniu Covid-19 medzi prvými, keď bude vakcína dostupná.

Kolaps nemocníc v Bratislave: Problémom je alarmujúci nedostatok lekárov a sestier
Boj s koronou vyčerpáva zdravotníkov naprieč Slovenskom a nemocnice hlásia ich alarmujúce stavy prakticky z každého kúta krajiny. Alarmujúci stav už musia riešiť aj nemocnice v hlavnom mieste, kde je síce lôžok dosť, zúfalo ale chýbajú lekári a... Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Podľa šéfa stomatológov Šmucler bola väčšina nákaz medzi zubármi z rodiny alebo ich okolia, nie pri ošetrovaní pacientov. "Sme zvyknutí pracovať v infekčnom prostredí, kde bežne vzniká aerosól," vysvetlil. Stomatológovia používali rukavice a rúško aj pred epidémiou koronavírusu, v súčasnej dobe k nim však pridali respirátor a štít. Pacienti si väčšinou pri príchode do ordinácie dezinfikujú ruky i vnútro úst. Po každej návšteve sa dezinfikuje aj zubárske kreslo.

Admirál amerického námorníctva neohlásene navštívil Taiwan. Čína sľubuje „nevyhnutnú“ reakciu
Čínske ministerstvo zahraničných vecí v pondelok oznámilo, že uskutoční „nevyhnutnú“ reakciu po tom, čo vysoko postavený admirál amerického námorníctva uskutočnil cez víkend neohlásenú návštevu Taiwanu, informuje portál... Čítať ďalej
27 | 11 | 2020 | Marek Molnár