Turecko vymeralo 79 doživotných trestov bývalej vojenskej elite
26 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Turecký súd vymeral doživotné tresty bývalým vojenským veliteľom a pilotom stíhačiek, ktorí počas neúspešného puču v roku 2016 bombardovali policajné zložky a budovu parlamentu v Ankare, informuje portál RT.




Súd v Ankare vyniesol rozsudky proti 475 obžalovaným, z ktorých bolo 365 zadržaných. Niekoľko bývalých vojenských funkcionárov a civilistov dostalo za svoju rolu v neúspešnom puči jednotlivo až 79 doživotných trestov. Bývalý brigádny generál bol odsúdený na doživotie za poskytovanie pohonných hmôt pre prúdové stíhačky F-16, ktoré povstalci použili. Pritom niekoľko jeho kolegov dostalo podobný trest za pokyny, aby piloti zasiahli konkrétne ciele v hlavnom meste.

Piloti boli takisto odsúdení na doživotné väzenie za bombardovanie budov polície, budovy tureckého parlamentu a štátnej rozhlasovej spoločnosti v hlavnom meste krajiny. V jednom rozsudku dostal bývalý pilot F-16 16 doživotných trestov za zabitie 15 ľudí v blízkosti prezidentského komplexu.

Zbohom samopalom vz. 58, je tu nový BREN 2S!
Útočná puška CZ BREN 2 sa Českej zbrojovke asi naozaj podarila. Radosť z nej môžu mať podľa odborníkov nielen príslušníci oficiálnych ozbrojených zložiek, ale aj milovníci dlhých civilných automatických zbraní. Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Ďalšiemu obžalovanému, bývalému brigádnemu generálovi, vymerali doživotný trest za zadržanie šéfa vojenskej polície počas prevratu. Turecké súdy už v júni odsúdili 121 ľudí na doživotné väzenie za ich úlohu pri štátnom prevrate a 151 "pučistov" sa dočkalo odsúdenia vlani.

Dňa 15. júla 2016 sa zložky tureckých ozbrojených síl pokúsili získať kontrolu nad kľúčovými miestami v Ankare, Istanbule a na niekoľkých ďalších miestach po celej krajine, boli však rýchlo premožené. Vláda obvinila disidentského duchovného Fethullaha Gulena z uskutočnenia puču. Gulen, ktorý od roku 1999 žije v  exile v USA, obvinenia poprel. Hnutie Gulen je Tureckom považované za teroristickú skupinu. Bezpečnostné sily pravidelne podnikajú razie proti priaznivcom duchovného v rôznych častiach krajiny.

Ruská bezpečnostná služba rozbila bunku islamských teroristov
FSB - bezpečnostná služba Ruskej federácie - odkryla a zlikvidovala niekoľko islamských militantov plánujúcich teroristické útoky v Moskovskej oblasti. Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Ivan Brožík