Smatana: Plytváme potenciálom testov. Potrebujeme plán, aký predstavil Sulík
26 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

"Veľmi sa nepoučili", hodnotí zámer vlády premiéra Igora Matoviča pokračovať v testovaní vo vybraných regiónoch antigénovými testami bývalý šéf Inštitútu zdravotnej politiky a zdravotnícky analytik Martin Smatana.


Podľa neho len plytváme potenciálom AG testov, ako aj dôverou ľudí. „Obávam sa dôsledkov rastúcej mobility a klesajúcej zodpovednosti ľudí,” hovorí - informujú parlamentnelisty.sk

Martin Smatana dokonca nevie ani len posúdiť stav epidémie, v akom sa nachádzame. "Tento týždeň mal byť ten, keď sme mohli z dát hodnotiť trendy aj finálne dôsledky plošných testovaní. Tým, že sa do výsledkov nezapočítavajú AG testy, tak až do ich zarátania reálne nevieme posúdiť epidemiologickú situáciu." Dnes sa však obávam dôsledkov rastúcej mobility a klesajúcej zodpovednosti ľudí (ako následok možno falošne negatívneho modrého certifikátu).

Dobrovoľne povinné testovanie sa na Mikuláša nezačne (asi)
Dôvodom sú podľa Matoviča chýbajúce antigénové testy, ktoré mal zabezpečiť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS). Čítať ďalej
26 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


PCR testy sú zlatým štandardnom na celom svete a preto sa tieto testy aj reportujú do medzinárodných štatistík. Ich hlavná limitácia je tá, že vyžadujú laboratórne spracovanie, veľa ľudských kapacít a výsledky “trvajú” aj dni. AG testy sa dajú spraviť, ako sme videli počas plošného testovania, prakticky všade a ak sa aplikujú správne (vysoko virálne oblasti, ohniská a pod.), tak vedia dať aj pomerne presný opis epidemiologickej situácie. Rýchlo a pomerne lacno. Ak sa teda použijú v regiónoch, kde sa nestíha indikovať štandardné PCR testovanie a je tam veľa ohnísk, tak AG testy sú najlepším riešením.

Plošné testovanie splnilo účel primárne vo vysoko prevalentných regiónoch, napríklad Orava, respektíve severné Slovensko, kde dopomohla identifikovať veľký počet pozitívnych ľudí. Tým, že sa to spravilo, tak sa eliminovala šanca, aby sekundárne šírili nákazu, čo výrazne urýchlilo stabilizáciu týchto regiónov.

Bukovský odporúča odmietnuť a ignorovať ďalšie testovanie. Pokiaľ Matovič nevysvetlí prvé
Ako vlastne dopadlo predošlé testovanie? Koľko to skutočne stálo? Aké nové informácie sme sa dozvedeli a aký to malo reálny vplyv na opatrenia v našej krajine? Aký to vlastne malo pri všetkých nedostatkoch antigénového testovania zmysel? Pýta sa... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Petra Demková


Analytik Smatana, ak by mal možnosť, ministrovi zdravotníctva by poradil, aby spravili diferenciáciu, stratifikáciu testovania podľa úrovne zamorenosti v regióne. Okrem PCR a AG testov sú aj viaceré iné metódy – LUMP či odber PCR testov cez kloktadlo, a každý typ testov treba využiť presne na špecifickú situáciu. AG testy sa z ekonomického hľadiska “oplatili” v regiónoch, kde bola prevalencia vyššia ako 1 – 1,2 percenta, samotné epidemiologické konzílium navrhovalo 1,5 percenta a toto pravidlo by malo zostať aj naďalej.

"Ak sa potvrdí, že sa znova vráti plošné testovanie všetkých regiónov, tak sme sa asi veľmi nepoučili a plytváme potenciálom AG testov, ako aj dôverou ľudí v takéto rozhodnutia." Myslí si Smatana.

"Ak rátame, že pandémia tu bude ešte mesiace, treba mať jasný plán krokov, čo, kedy a pri akej hodnote sa uvoľní a sprísni. Predvídateľnosť a stabilita nám veľmi chýba. Rozhodnutia by sa mali odpolitizovať a plán, ako ho ohlásila strana SaS, čiže upravenú verziu českého systému, veľmi potrebujeme." Pripomína Martin Smatana.

Považovala by som za správne, ak by bolo testovanie dobrovoľné
Ak by sa malo realizovať celoplošné testovanie, prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje za správne, aby bolo dobrovoľné. Hlava štátu to uviedla v utorkovom vyjadrení. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR