Slováci pozor: Ak vám príde poštou pozvánka na skríning, nepodceňte to!
26 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Bitka zdravotných poisťovní o svojho klienta vyzerá aj tak, že sa o jeho zdravie chce postarať lepšou starostlivosťou, než akú mu núka konkurencia. Ale pozor! Niektoré vyšetrenia vám môžu zachrániť život.


Do schránok by už v najbližších dňoch mali dostať tisícky Slovákov poštu, ktorú by si mali rozhodne pozrieť a určite ju nevyhadzovať. Zásielka príde od zdravotnej poisťovne Dôvera a týka sa veľmi dôležitého vyšetrenia na okultné krvácanie, ktoré odhalí už aj zárodky rakoviny hrubého čreva a konečníka, informuje o tom portál 1.pluska.sk
Tichý zabijak – rakovina hrubého čreva

Poisťovňa teraz rozposiela prvých 5-tisíc testov, postupne ich rozošle ďalších 40-tisíc. Ostatné poisťovne pre pandémiu síce dočasne prerušili skríning, ale od januára sa však k nemu vrátia. Skríningy rozbehol štát minulý rok, pretože rakovina hrubého čreva a konečníka patrí medzi najčastejšie nádorové ochorenia, na ktoré Slováci umierajú. Poisťovne síce posielali testy alebo pozvánky na preventívne vyšetrenie, ktoré rakovinu odhalia včas, lenže dôležitú prevenciu stopla pandémia.

„Od roku 2015 sa za 5 rokov počet pacientov s touto diagnózou zvýšil až o polovicu. Napriek pretrvávajúcej nepriaznivej epidemiologickej situácii sme sa rozhodli dlhšie so skríningom nečakať,“ skonštatoval Marián Faktor, riaditeľ úseku vzťahov s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti. Poistenci vo veku od 50 do 74 rokov, ktorí patria k najviac ohrozeným, dostanú obálku s pokynmi a s odbernou skúmavkou, ktorú treba aj so vzorkami stolice zaniesť praktickému lekárovi, a ten v prípade prítomnosti krvi v stolici odporučí pacientovi následné kolonoskopické vyšetrenie.

Pacienti s rakovinou sa nevedia dostať k liečbe. Situácia je alarmujúca
Dopad rakoviny na ľudí na Slovensku je alarmujúci a pandémia ho ešte zhoršila, povedala Novému času prezidentka organizácie NIE RAKOVINE, Jana Pifflová Španková. Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Petra Demková

Včasný skríning zachránil mužovi život

Skúsenosti s testom na skryté krvácanie má aj Jozef Žák, ktorému zachránil život. „Test som si doma urobil a na druhý deň som sa k pani doktorke vrátil, aby ho vyhodnotila. Z výrazu jej tváre som pochopil, že sa asi niečo deje. Poslala ma na ďalšie vyšetrenie, ktoré v hrubom čreve odhalilo polypy. Keď mi po mesiaci vyšetrenie urobili znova, diagnóza sa potvrdila. Mal som rakovinu hrubého čreva,“ priblížil svoj zážitok Žák. Našťastie, rakovina u neho bola v skorom štádiu, takže stačilo zhubné výrastky operovať laparoskopicky a nebola potrebná ani chemoterapia, ani ožarovanie. Život mu zachránilo práve včasné zachytenie rakoviny.

K celoplošnému skríningu, ktoré začne Dôvera opäť vykonávať, by sa čoskoro mali pripojiť aj ďalšie poisťovne. „Celoplošný skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka vrátane odosielania testov na okultné krvácanie v stolici plánujeme spustiť v januári 2021,“uviedla hovorkyňa poisťovne Union Beáta Dupaľová Ksenzsighová. Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa zatiaľ termín skríningu nespresnila. „Skríning rakoviny hrubého čreva a konečníka je v súčasnosti z dôvodu pandémie pozastavený,“ potvrdil pre portál 1.pluska.sk hovorca VšZP Matej Neumann.

Čierne na bielom - čo najviac zabíja Slovákov
Až dvom tretinám úmrtí ľudí v nedožitom veku 75 rokov sa dalo, dá a bude dať predísť. Stačilo by “iba...” Čítať ďalej
01 | 09 | 2020 | Ivan Brožík