Merkelová presadzuje uzavretie všetkých lyžiarskych stredísk v Európe
26 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Rakúsko s jej návrhom nesúhlasí, naši asi  o ňom ani netušia. Napísal portál lastampa.it.


Mnohé štáty Európy študujú plány, ako sa pokúsiť zachrániť zimnú sezónu, nemecká kancelárka ju už odmávala. Nemecká spolková vláda má v úmysle podniknúť kroky na zabezpečenie toho, aby lyžiarske strediská zostali v celej Európe zatvorené. Informuje lastampa.it.

Kancelárka Angela Merkelová to oznámila v Bundestagu, zároveň však pripomenula, že zrejme nie všetci budú súhlasiť. Napríklad Rakúsko je odhodlané nepripojiť sa k tomuto procesu. Merkelovej oznámenie sa stretlo s búrlivými reakciami.

Všetky európske krajiny, v ktorých sa nachádzajú navštevované horské strediská, sa v tomto období pýtajú, či je vhodné otvoriť vleky a študujú plány, ako sa pokúsiť zachrániť sezónu, minimálne počas prázdnin.

Francúzsko oznámi rozhodnutie v nasledujúcich desiatich dňoch, pretože stále existuje veľa nejasností. Francúzska vláda študuje rôzne scenáre, od uzamknutia stredísk z titulu pandémie až po poskytnutie ekonomickej kompenzácie pre spoločnosti a pracovníkov v tomto sektore v prípade zatvorenia stredísk. V každom prípade bude rozhodnutie Francúzska brať do úvahy aj rozhodnutia susedných krajín.

Gastro prevádzky padajú na kolená, chcú efektívnejšie využívať terasy
Pri menších terasách dokáže pravidlo o dvojmetrovom odstupe okrajov stolov zredukovať ich počet až o 50 %. Podnikatelia preto navrhujú zmenu. Čítať ďalej
13 | 05 | 2020 | SITA


Švajčiarsko, ktoré sa v tejto fáze rozhodlo nezaviesť výluku, malo svoje lyžiarske strediská stále otvorené a nemieni ich na vrchole sezóny zatvárať. Už na konci októbra kolovali na sociálnych sieťach fotografie svahov preplnených lyžiarmi. S rastúcou mierou nákazy samozrejme švajčiarske orgány nechcú riskovať.

Aj preto musia manažéri lyžiarskych stredísk predložiť bezpečnostný plán kantonálnym orgánom, ktoré potom musia zabezpečiť jeho dodržiavanie. Medzi opatreniami je vzdialenosť 1,5 metra, povinnosť rúška na výťahoch a starostlivá sanitácia lanoviek.

V Rakúsku, ktorého populárne lyžiarske stredisko Ischgl bolo dejiskom prvého veľkého európskeho vypuknutia Covidu, sa na konci lockodownu 5. decembra zamerajú na hromadný skríning s cieľom znovu naštartovať ekonomiku, školy a dokonca aj lyžovanie.

Lyžiarske strediská navrhujú testovanie klientov. Rozhodnúť má vláda
Zima už nezadržateľne klope na dvere a s ňou aj lyžiarska sezóna. Lyžiarske strediská hlásia, že sú pripravené. Aby sa sezóna mohla začať, ponúkli sa, že budú lyžiarov testovať. Vláda však stále nerozhodla, či im to povolí. Informuje portál... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.