Čína vyvíja bombardér, schopný doletieť nad Guam či Havaj
26 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Čínsky, nateraz utajovaný bombardér H-20 dodá ľudovooslobodzovacej armáde „skutočne medzikontinentálnu“ údernú kapacitu.


Royal United Services Institute (pozn.red- HD -  britský think-tank pre obranu a bezpečnosť) tvrdí, že lietadlo umožní Číne rozšíriť rozsah úderov ďaleko za jej vlastné pobrežie a môže sa zamerať na útoky na americké vojenské základne. Správu publikoval portál scmp.com.


Vojenské lietadlá čínskej armády sa v uplynulých mesiacoch opakovane dostali do taiwanskej zóny protivzdušnej obrany a Peking môže podľa pozorovateľov uvažovať o "zraniteľnosti" samosprávneho ostrova.

Čínske nové zbrane desia svet a hlavne USA
Od začiatku nového kalendárneho roka sa čínska armáda pochválila radom nových, zdanlivo silných a sofistikovaných zbraní. Testovanie niektorých z nich sprevádzali fanfáry, otázkou však zostáva, či sú naozaj všetky použiteľné v boji. Američania tomu... Čítať ďalej
20 | 01 | 2019 | Roman Suchý


Čínsky podzvukový stealth bombardér H-20 (mimochodom, akoby iba náhodou vypadol z oka americkému Northrop Grumman B-2 Spirit) dodá krajine „skutočne medzikontinentálnu“ autoritu, ktorá rozšíri potenciálny dosah Číny ďaleko za pobrežie krajiny, uvádza sa v správe popredného think tanku.

Bombardér je stále vo vývoji, ale Pentagon predpokladá, že keď bude dokončený, bude schopný zamerať sa na americké zámorské územia, ako je Guam, zatiaľ čo iní analytici sa domnievajú, že jeho dolet bude stačiť aj na Havaj.

Správa londýnskeho Kráľovského inštitútu pre obranné a bezpečnostné štúdie so sídlom v Londýne priniesla prehľad o tom, ako Rusko a Čína rozvíjali svoje vzdušné sily vrátane lietadiel novej generácie a nových zbraní. „H-20 vyzbrojený jadrovými a konvenčnými by predstavoval zásadný zlom v doterajšej praxi v oblasti vývoja a vybavenia čínskeho letectva,“ uvádza sa v správe.

Zhang Zhaozhong z Univerzity národnej obrany v Číne uviedol, že "neviditeľnosť" je základnou schopnosťou H-20.

Čína: Existujúca hrozba pre Ameriku (Gordon G. Chang)
Komentár Gordona G. Changa (Gatestone Institute) Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková