Bravčové mäso v Rakúsku pod ostrou paľbou kritiky
26 | 11 | 2020 I Ingrid Vrabcová

Podľa organizácie Greenpeace a viedenskej ombudsmanky na ochranu zvierat až 90 percent ponuky konvenčného bravčového mäsa v Rakúsku nespĺňa ani jedno z dvanástich kritérií, pokiaľ ide o ochranu zvierat  a životného prostredia, či už je to genetiky neupravované krmivo, alebo možnosť výbehu. Aj keď bio mäso a mäso z konvenčných projektov chovu vidno v regáloch väčšiny supermarketov, jeho podiel je skôr mizivý, konštatuje portál Kronen Zeitung.


Organizácie v Rakúsku vypracovali v spolupráci s ďalšími environmentálnymi mimovládkami „Poradcu“ pri nákupe bravčového mäsa, ktorého cieľom je upriamiť pozornosť spotrebiteľov na často nedostatočné informácie. „Žiaľ, vo väčšine prípadov rakúske bravčové mäso má málo spoločné s dobrými podmienkami chovu, ochranou zvierat či životného prostredia. Spotrebitelia to na prvý pohľad nedokážu rozpoznať, pretože reklama, alebo označenie samotných výrobkov sa im snažia vsugerovať, že v tomto smere sa všetko dodržiava a je v poriadku,“ – tvrdia viedenská ombudsmanka na ochranu zvierat Eva Persyová a Sebastian Theissing-Matei, odborník na poľnohospodárstvo z rakúskej pobočky organizácie Greenpeace.

Skontrolovali 26 bežných značiek kvality a iných označení

V supermarketoch skontrolovali  26 bežných značiek kvality a iných označení pre bravčové mäso. Zamerali sa napríklad na garanciu, že zvieratá nedostávali geneticky upravované krmivo, alebo pri chove sa nepoužívali zakázané roštové podlahy.

A  výsledok? Konvenčné bravčové mäso s červeno-bielo-červenou značkou  AMA nesplnilo ani jedno z dvanástich kritérií. Produkty v rámci iných konvenčných projektov, predávané v rakúskych supermarketoch, naproti tomu naplnili osem až deväť kritérií a  bio značky dokonca desať až dvanásť. Podiel bravčového bio mäsa na rakúskom trhu ale predstavuje len mizivých okolo dvoch percent.

Jesť menej mäsa a viac zeleniny

Organizácia Greenpeace a viedenská ombudsmanka na ochranu zvierat odporúčajú spotrebiteľom, aby menej siahali po mäse a častejšie konzumovali zeleninu, strukoviny a podobne. Je to lepšie pre zdravie. Rakúšania jedia v priemere trikrát viac mäsa, než sa odporúča. Tí, ktorí predsa len kupujú bravčové mäso, by si mali riadiť novým „Poradcom“ a v pri nákupe v supermarkete pozorne rozlišovať bravčové bio mäso od konvenčného, - odporúča Theissing-Matei a dodáva, že sa už pracuje na tom, aby aj politici prispeli v rámci svojich kompetencií k zlepšeniu podmienok chovu ošípaných v Rakúsku.