Odborníci vyrátali, koľko stála Rusko anexia Krymu
25 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Po víťazstve Josepha Bidena v amerických prezidentských voľbách mnohí pozorovatelia predpokladajú posilnenie sankcií voči Rusku, ktoré boli uvalené po krymských udalostiach v roku 2014.


Analytici hodnotia účinnosť sankčnej politiky rôzne. Odborníci litovského periodika Delfi sa rozhodli spočítať, koľko Rusko stála anexia Krymu. Výsledok prináša portál finobzor.ru.


Rusko v súčasnosti vynakladá veľa energie na to, aby sa dokázalo prispôsobiť sankciám, ale o ich negatívnom vplyve prakticky nie je pochýb. Priame straty zo sankcií v rokoch 2014 - 2018 boli ocenené rôzne, od 50 miliárd dolárov do 120 miliárd dolárov. Rusko pravdepodobne „zaplatilo“ za Krym asi 100 miliárd dolárov za päť rokov.

Straty Ruskej federácie boli spôsobené „toxicitou“ krokov Kremľa a rastúcou izoláciou ruskej ekonomiky, čo môže mať veľmi negatívny vplyv na dlhodobú ekonomickú situáciu v Rusku. Kesá objem investícií do ruských podnikov a rastie miera výberu hotových peňazí, klesajú aktivity ruských spoločností na zahraničných burzách, obmedzuje sa intenzívna spolupráca so západnými korporáciami - to všetko vedie k technologickému zaostávaniu Ruska za rozvinutejšími krajinami.

Kvôli sankciám Moskva stratila príležitosť obhájiť svoje pozície v G7, znížila svoj vplyv v krajinách BRICS, SCO a EAEU - to vedie k strate mnohých prestížnych príležitostí v oblasti medzinárodnej spolupráce, ako aj k zníženiu potenciálu a zvýšeniu zraniteľnosti ruskej ekonomiky voči negatívnym dopadom globálnych trendov.

Krym je na tom po návrate pod Rusko lepšie, hovorí ukrajinská poslankyňa
17 | 11 | 2020 | Diana Zaťková