Na politickej scéne chýba Kollárov nekonfliktný prístup
25 | 11 | 2020 I Aneta Leitmanová

Konflikty v koalícii, špeciálne medzi premiérom Matovičom a ministrom hospodárstva Sulíkom sa už stali koloritom na našej politickej scéne. V posledných dňoch opäť eskalujú. Zdá sa, že nám začína chýbať Kollárov vecný prístup a jeho schopnosť tlmiť politické vášne medzi koaličnými partnermi.


 Sociálne siete sú už nejaký čas plné vyjadrení premiéra na Sulíkovu adresu a opačne. Ich slovný „ping - pong“ sa pravidelne vracia ako bumerang a rozpory prechádzajúce až do averzie  sa stále viac prehlbujú. Pre ľudí je to veľmi zlý signál. Výsledok? Niektorým to lezie na nervy, iní sa z toho smejú, ďalší už kvôli tomu radšej prestali politiku sledovať. A všetci zhodne očakávajú, ako to skončí. Či to tentokrát ešte ustoja, alebo nám hrozí rozpad koalície.

Boris Kollár už v minulosti niekoľkokrát preukázal, že vie, na rozdiel od niektorých iných politikov, udržať „nervy na uzde“ a riešiť problémy bezkonfliktne. Dokázal tlmiť nezhody medzi parlamentnými stranami, upokojovať situáciu na pôde národnej rady. V zásade v tomto vecnom duchu vystupoval po celý čas svojho pôsobenia vo funkcii predsedu parlamentu. Vyzerá to tak, že aj v týchto dňoch by sa Kollárov pokojný, rozvážny prístup rozhádaným koaličným partnerom zišiel.

Kollár sa chce na budúci týždeň vrátiť do práce. Lekári sú za
Pred pár týždňami mal vážnu autonehodu, bol v ohrození života, no už by chcel ísť domov a najmä do práce. Boris Kollár odchod z nemocnice berie naozaj zhurta. Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


To, že proti sebe vystupujú koalícia a opozícia, je normálne. To, že idú proti sebe opozičné strany navzájom v boji o voliča je tiež bežné. Ak ale idú proti sebe koaliční partneri, tak to neveští pre spoločnosť nič dobré, pretože na konci takýchto konfliktov môže byť rozpad koalície a predčasné voľby.

Preto je také dôležité, aby existoval niekto, kto si vie udržať odstup, neberie iný pohľad na vec osobne a dokáže vďaka tomu rozhnevané strany spájať. Ľudovo povedané – niekto, kto bude schopný dvoch kohútov na smetisku držať v dostatočnej vzdialenosti od seba, ale zároveň dosť blízko pri sebe, aby táto koalícia prežila a zostala aj naďalej funkčná. Zdá sa, že tou osobou môže byť práve predseda parlamentu Boris Kollár. Ako povedal pred časom: „politici  sú dnes odsúdení na spoluprácu“. Jeho neprítomnosť kvôli autonehode začína byť na politickej scéne citeľná, medzi rozhádanými stranami chýba stlmujúci prvok. Jeho vyzdravenie a návrat by preto mohli priniesť to, čo väčšina verejnosti očakáva – upokojenie vypätej situácie a sústredenie sa na prácu pre ľudí.

Zdá sa, že Kollár povedal o svojej nehode pravdu, aj keď vyznela dosť absurdne
Predseda parlamentu vo videu z nemocnice vysvetlil, ako to bolo s jeho haváriou. Zdá sa, že zvolil radšej nepríjemnú pravdu, ktorá môže na mnohých pôsobiť absurdne. Život ale často píše tie najabsurdnejšie príbehy. Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Aneta Leitmanová