Stalo sa niečo nevídané! Matovič sa ospravedlnil za svoj spôsob komunikácie. Čo je za tým?
24 | 11 | 2020 I Petra Demková

Súvisí ospravedlnenie premiéra s tým, že včera prvýkrát narazil na krízovom štábe na odpor? Konzílium sa nedokázalo dohodnúť na ďalšom testovaní. Zároveň silnejú tlaky, aby boli zasadnutia verejné. „Viac a viac sa ukazuje, že závery ako ich prezentuje Igor Matovič na tlačovkách sú nedôveryhodné. Často sú to skôr rôzne polopravdy a jeho pocity ako reálne závery odborníkov,“ upozorňuje Tomáš Drucker.  


   „Ťažká doba. Ospravedlnenie.“ Takto začína premiér svoj najnovší status na sociálnej sieti. „Nemá zmysel to tajiť. Na včerajšej predpolnočnej koaličnej rade som svojim kolegom povedal, že ak sa situácia nezmení, nemám viac síl a chuť takto pokračovať ďalej. Nedokážem v čase, keď sa Slovensko nachádza v najťažšej situácii od II. svetovej vojny a stojí zrejme pred najťažšími troma mesiacmi v tomto boji, neustále striehnuť na výpady od brata v zbroji,“ informuje Igor Matovič.

Matovič už nezvláda konflikt so Sulíkom a nezvláda už ani pandémiu
Nečakane vysoký nárast infikovaných na nový koronavírus eskaluje aj napätie medzi dvoma kedysi kamarátmi, Igorom Matovičom a Richardom Sulíkom a vôbec to nevyzerá tak, že by sa tak skoro mohol skončiť. Ba práve naopak. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Po týždne trvajúcich hádkach v koalícii, na ktorých má premiér leví podiel, zrazu hovorí o tom, že treba ťahať za jeden povraz. Áno, túto frázu počúvame od premiéra často, ale stalo sa pravidlom, len vtedy, keď sa mu niekto postaví na odpor. Nie vtedy, keď roztržky vyvoláva on. „Vláda a koalícia musí v tejto dobe ťahať za jeden povraz a všetci koaliční partneri sa musia byť schopní postaviť aj za nepopulárne kroky a rozhodnutia... lebo teraz nejde o percentíčka popularity kohokoľvek z nás, ale naozaj o životy a zdravie najmä tých najzraniteľnejších z nás - chorých a starších ľudí. O pomoc absolútne vyčerpaným zdravotným sestrám a lekárom v nemocniciach na Covid oddeleniach,“ upozorňuje premiér.

Hádam prvýkrát v živote Igor Matovič uznáva, že zlyhal v komunikácii. Vinník je samozrejme inde a on len odrážal, ako píše, útoky: „úprimne uznávam, že som úplne zbytočne späť reagoval na každý podpich pod rebro. Nedokázal som sa cez to preniesť, lebo to bolo zraňujúce a nepovažoval som to za fér voči mne, nášmu hnutiu a ostatným dvom koaličným partnerom. Ale uznávam, mal som radšej mlčať, nereagovať, odkusnúť si jazyk a ľudia by si urobili úsudok sami. Ospravedlňujem sa za svoje konanie, prepáčte,“ uzatvára okienko ospravedlnenia.

Z textu vyplýva, že v koalícii sa dohodli, že si vždy všetko najprv vydiskutujú na koaličnej rade. „Dohoda znie, že od dnešného dňa, ak bude chcieť niekto verejne spochybňovať rozhodnutia svojich koaličných partnerov, tak im to najprv povie do očí na koaličnej rade, presne tak, ako sa na dobrú a funkčnú rodinu patrí. A keďže verím, že dobré dohody robia dobrých priateľov ... postupne sa, dúfam, opäť z nás s Rišom stanú priatelia, presne tak, ako som ho, aspoň ja, dlhé roky bral,“ uzatvára svoj status premiér.

Poriadne si zavaril: Trestné oznámenie na premiéra(?!) za jeho status
Toto už zrejme vážne prehnal. Status Igora Matoviča na verejnej sieti, na ktorej je fotografia hákového kríža zo sviečok poriadne nahnevali niektorých ľudí, ba asistent poslanca Rašiho dokonca podal v tejto súvislosti aj trestné... Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Zdá sa však, že sa hýbu ľady a silnejú tlaky, aby sa zverejňovali zasadnutia krízového štábu. To by mohlo vniesť viac svetla do toho, aké návrhy prichádzajú a od koho. Najnovšie sa k téme vyjadril bývalý minister zdravotníctva, Tomáš Drucker. „Zasadnutia krízového štábu misa byť verejné“, tvrdí. „Chaos, polopravdy a nestabilita krokov a rozhodnutí, ktoré platia alebo neplatia takmer vždy iba chvíľu a ktoré nám prináša pravidelne Igor Matovič sú dôvodom prečo zasadnutia Ústredného krízového štábu a Pandemickej komisie musia byť verejné,“ argumentuje.

Bývalý minister evidentne premiérovi Matovičovi nedôveruje: „Viac a viac sa ukazuje, že závery ako ich prezentuje Igor Matovič na tlačovkách sú nedôveryhodné. Často sú to skôr rôzne polopravdy a jeho pocity ako reálne závery odborníkov,“ napísal.

Nuž, je pravda, že ak by boli zasadnutia krízového štábu verejné, mali by sme jasnejšie v tom, kto hovorí pravdu, kto klame a kto vyvoláva hádky v koalícii...

Ústredný krízový štáb: Dohodli sa, že sa dohodnú
Včera rokoval od druhej hodiny popoludní vo vládnom hoteli Bôrik Ústredný krízový štáb aj s niektorými členmi vlády aby sa dohodli na ďalších krokoch boja proti pandémii koronavírusu, ale aj o otváraní škôl. Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.