Čínske bombardéry sa po renováciách stali reálnou hrozbou pre americké námorníctvo
24 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Čínske letectvo upravilo obmedzený počet bombardérov H-6, aby mohli niesť a odpaľovať mimoriadne veľkú a vysoko ničivú protilodnú raketu.


"Aj napriek úvodnej informácii je stále nejasné, aký typ rakiet, torpéd či bômb majú Číňania v úmysle použiť na tieto lietadlá." Pripomína zdroj informácie, portál nationalinterest.org.

Nová munícia, pravdepodobne variant balistickej protilodnej rakety DF-21D, by mohla predstavovať vážne nebezpečenstvo pre plavidlá amerického námorníctva operujúce v západnom Pacifiku. Mohli by byť ohrozené najmä lietadlové nosiče.

Nový variant úctyhodného, no na pohľad už zastaraného čínskeho bombardéra H-6N - čo je vlastne klon sovietskeho Tu-16 ( pozn.red. HD - Tu-16 bol sovietsky strategický bombardér zo začiatku 50. rokov 20. storočia ) sa prvýkrát objavil nad Pekingom počas príprav osláv 70. výročia založenia Čínskej ľudovej republiky.

Taiwan na obranu pred Čínou začína so stavbou nových ponoriek
20 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


H-6N je vybavený úpravou draku pod trupom, kam sa zmestí jedna veľmi veľká strela. DF-21D je viac ako 30 stôp dlhá a váži okolo 32 000 libier. S hlavicou s hmotnosťou 1 200 libier môže letieť za cieľom až 1 300 míľ.

"Odborníci tvrdia, že najmenej štyri z týchto lietadiel sú v súčasnosti pridelené k bombardovacej brigáde letectva Ľudovej oslobodeneckej armády," napísal Joseph Trevithick.

Správy o H-6N a jeho misii na odpálenie balistických rakiet sa začali objavovať prvýkrát v roku 2017. H-6 spoločnosti Xi'an Aircraft International Corporation , derivát Tu-16 Badger z sovietskej éry , bol ústredným článkom čínskych bombardovacích síl. od 70. rokov.

V roku 2009 vstúpil do služby variant H-6K , výrazne redizajnovaný, optimalizovaný ako nosič pre protilietadlové a pozemné útočné strely s dlhým doletom. H-6N je ďalším výhonkom tejto staršej verzie raketového nosiča.

Čína vyvinula samovražedný dron, ktorý si sám vyberie svoju obeť (video)
Čína si v praktických skúškach overuje efekty vypustenia „roja“ samovražedných dronov naplnených výbušninami. Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Technologicky sú úpravy na čínskom bombardéri takmer totožné s konfiguráciou ruských bombardérov Tu-22M Backfire na nesenie jednej protilodnej riadenej strely Kh-22 alebo Kh-32 v polozapustenej montáži pod stredom trupu.

Nateraz nie sú k dispozícii žiadne obrázky, ktoré by dokazovali, že lietadlá H-6N nesú užitočné zaťaženie. Zostáva teda nejasné, aký typ zbraní majú Číňania v úmysle použiť na tieto lietadlá. Trevithick si však myslí, že je to DF-21D. "Predchádzajúce správy naznačovali, že primárnou zbraňou pre H-6N bude vzduchom vypustený derivát protilodnej balistickej rakety DF-21D, ktorý sa údajne nazýva CH-AS-X-13."

Americkí stratégovia zaspali, po Rusku aj Čína dominuje v taktike podhladinového boja
Pentagon sa síce zobudil a robí všetko pre urýchlenie stavby lietadlových lodí, stále však v pretekoch o dominanciu pod hladinou oceánov zaostáva. Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Ivan Brožík