Zdesenie Európskej komisie: Matovič môže spláchnuť miliardy eur do kanála
23 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Epidemiologický chaos je len špičkou chaosu v riadení štátu. Európska komisia ostáva v údive aj zo zámerov, ktoré jej Slovensko posiela v rámci Plánu obnovy. Tajnú správu odhalil portál trend.sk.


Utajená správa Komisie ukazuje, v akom zúfalom stave je reformný program Slovenska. Tvrdí to portál trend.sk v článku s titulkom "Epidemiologický chaos je len špičkou chaosu v riadení štátu. Európska komisia ostáva v údive".


"V pondelok 16. novembra sa otvorili kostoly, divadlá a kiná. No už vo štvrtok premiér hrozil ďalším lockdownom. Trocha schizofrenický prístup. Zároveň dal vedieť, že školy sa otvoria až po Troch kráľoch. V postihnutejšom Česku ich začnú otvárať už koncom novembra." Píše sa v článku.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí - podľa autora - v piatok ohlásil, že ministerstvo ide pracovať na novom systéme regionálnych semaforov, ktoré pred pár týždňami Igor Matovič hodil do koša. Dôvod je jednoduchý – Richard Sulík prijal hodenú rukavicu a v pondelok ráno predstaví svoj plán boja s epidémiou.

Konečne! Zverejnili dlho očakávaný miliardový Plán obnovy Slovenska
Okolo plánu obnovy sa už medzi politikmi narozprávalo veľa. Ministerstvo financií teraz konečne zverejnilo dlho očakávaný dokument smerujúci k plánu obnovy. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Je ďalšou z tragédií Slovenska, konštatuje ďalej text, že po neustálom zlyhávaní v trasovaní a testovaní populácie krajina nemá ani po ôsmich mesiacoch plán na boj s koronavírusom. Všetko sa robí ad hoc, na subjektívnej báze, s cieľom iba upútať pozornosť médií a verejnosti.

"Epidémia, zdravotníctvo, štát – čoho sa Matovič a jeho ľudia chytia, to sa končí chaosom. Napriek myriade sľubov, doteraz nedostali zdravotníci a samosprávy zaplatené, a dokonca ani za prvé kolo. Podobne sa štát vykašľal aj na podporu domácej ekonomiky, ktorá je najnižšia v celej eurozóne."

Portál sa však prioritne venuje sľubovaným avizovaným "miliardám" z Plánu obnovy pre Slovensko. "Prichádza čas na odovzdanie projektov financovaných z európskeho Fondu obnovy a odolnosti. Premiér hovoril o reformnom lete. Nakoniec sa ukázalo, že z plánu je iba menu, ktoré v súčasnom stave nemá ani šancu na úspech. Prvé odozvy z Európskej komisie sú temné – slovenský reformný plán je nepripravený. Dolu kanálom môže krajina spláchnuť miliardy eur."

Schôdzka prezidentky s ministrom financií potvrdila,že plán obnovy nie je, tvrdí Fico
Výstup zo stretnutia prezidentky SR Zuzany Čaputovej a ministra financií SR Eduarda Hegera (OĽANO) potvrdil, že v prípade národného plánu obnovy nemá vláda nič v rukách. Na pondelkovej tlačovej konferencii opozičnej strany Smer-SD to uviedol jej... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | TASR


TRENDu sa dostalo do rúk utajované hodnotenie Európskej komisie ohľadom plánovaných investícií do zdravotníctva – najdôležitejšej kapitoly reformného plánu. Nie je to radostné čítanie, varuje článok: "Do zdravotníctva majú smerovať viac ako dve miliardy eur – tretina všetkých peňazí z fondu obnovy. Už to je podľa Komisie príliš veľa, keďže jej prioritou sú zelené investície a digitalizácia. Vo svojom úvode správa tvrdí, že nerozumie vysokej investícii do starostlivosti o duševné zdravie. Návrh totižto plánuje v každom okrese postaviť liečebňu duševného zdravia."

Dôvod je prostý – konštatuje trend.sk -  starostlivosť o duševné zdravie Slovákov bola jednou z mála vízií pripravených už pred vznikom fondu obnovy. Tak sa rýchlo vytiahla zo šuflíka a poslala do Bruselu. Čo na tom, že s transformáciou Slovenska nemá takmer nič spoločné?

Heger chce plán obnovy predstaviť verejnosti tento týždeň
Reformný plán obnovy, o ktorom sa už dlhší čas v médiách len špekuluje, by minister financií Eduard Heger chcel verejnosti predstaviť tento týždeň. Skonštatoval to v pondelok po spoločnom rokovaní s prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou. Tá aktuálnu... Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | SITA


Navrhovaná reforma nie je o budúcnosti – nie je o investíciách do vzdelania, výskumu, inovácií alebo sociálnych služieb, pripomína Slovákom Komisia. Najväčšou výzvou Slovenska je pritom starnutie populácie a potreba investícií do zariadení dlhodobej starostlivosti. O nich nie je v pláne ani čiarka.

Európska komisia odmietla tiež plošné testovanie. Napriek tomu ho Matovič plánuje zopakovať. Ministerstvo plánuje investovať významné prostriedky do nových nemocníc. Okrem martinskej nemocnice, na ktorej sa pracuje už roky, nie je k dispozícii bližší plán. Navyše, s výstavbou nemocníc sa nespája žiadny plán optimalizácie nemocničnej siete. Ešte viac, až miliarda eur, má ísť do výstavby polikliník.

"Európska komisia však nerozumie, prečo je tento plán zahrnutý do fondu obnovy, keď je už jeho financovanie naplánované cez eurofondy. Navyše, plánu podľa nej chýba nastavenie akýchkoľvek cieľov a hodnotiacich míľnikov."

Zástupcovia strán diskutovali o spôsobe výberu priorít pre plán obnovy
Zástupcovia koalície počas týždňa rokovali o spôsobe výberu najpodstatnejších oblastí a reforiem, ktoré zaradia do finálneho plánu obnovy a na ktoré budú žiadať príspevok z fondu obnovy. Zástupcovia OĽANO, SaS a Za ľudí hovoria o rôznych modeloch.... Čítať ďalej
19 | 09 | 2020 | TASR


Míľniky a ciele odzrkadľujúce proces implementácie reforiem vo všeobecnosti chýbajú, hovorí podľa trend.sk správa. „Ciele a míľniky sú kriticky dôležité, pričom ich plnenie bude rozhodujúce pri uvoľnení fondov,“ pokračuje správa. Nehovoriac o tom, že nie sú vypočítané žiadne dopady na rast, zamestnanosť či odolnosť krajiny. Väčšina investičných plánov je uvedená iba všeobecne.

"S takýmto plánom obnovy Slovensko v Bruseli nepochodí. Chaos nie je dobrá stratégia, ako pripraviť krajinu na budúcnosť." dáva bodku ta svojim článkom trend.sk.

"Ľudia potrebujú reformy a nie nejaké súbory opatrení" - Boris Kollár k Národnému plánu obnovy
Sme rodina má vlastný reformný plán. Obnoviť chce nemocnice, školy, aj železnicu Čítať ďalej
09 | 10 | 2020 | Ivan Brožík