Pandémia môže priniesť stav aký sme tu nemali od „veľkej hospodárskej krízy“, varuje Putin
23 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že pandémia koronavírusu by mohla viesť ku globálnemu ekonomickému kolapsu. Ten by mal výrazný dopad na životy miliónov ľudí na celom svete, informuje portál RT.




Putin v sobotu na virtuálnom summite medzinárodných lídrov G20 varoval, že „napriek niektorým pozitívnym signálom je hlavným rizikom stále takzvaná stagnujúca masová nezamestnanosť s následným nárastom chudoby a sociálnych porúch.“

„Epidémia koronavírusu, globálna blokáda a zmrazenie hospodárskej činnosti spustili systémovú hospodársku krízu, ktorú moderný svet od veľkej hospodárskej krízy nepoznal,“ dodal.

Putin ocenil aj „obrovský príspevok“ USA, ktoré sa spolu s ďalšími krajinami spojili s cieľom „vytvoriť stimulačný balík pre svetovú ekonomiku v hodnote 12 biliónov dolárov“. Predpokladá sa, že stimul, ktorý navrhujú hlavne veľké ekonomiky vrátane Ruska, zohral úlohu pri povzbudení krehkých svetových trhov.

Rusko obviňuje Západ z „prepisovania“ príčin druhej svetovej vojny
Predseda ruského parlamentu obvinil pri príležitosti 75. výročia Norimberského procesu politikov v iných krajinách z prepisovania histórie o Hitlerovi a holokauste, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Ruský vodca v piatok prostredníctvom samitu Ázijsko-tichomorskej hospodárskej spolupráce varoval, že svetový HDP sa môže znížiť až o 4,4 percenta. Aj keď odhady naznačujú, že Rusko bude dosahovať lepšie výsledky, ako je tento priemer, Putin varoval pred alarmujúcim poklesom priemyselnej výroby a stúpajúcim počtom ľudí, ktorých čaká prepad pod hranicu chudoby.

Prezident sa tiež zameral na sankcie a obchodné prekážky uvalené na krajiny vrátane Ruska v čase, keď sú hospodárske podmienky náročnejšie ako kedykoľvek predtým. "Medzi poprednými hráčmi na trhu existuje eskalácia hospodárskych rozporov," uviedol Putin. Začiatkom tohto týždňa prostredníctvom summitu BRICS vyzval na zrušenie ekonomických pokút, najmä pre chudobnejšie krajiny, ktoré boli pandémiou ťažko zasiahnuté.

Putin predlžuje sankcie proti Západu
21 | 11 | 2020 | Diana Zaťková