Madridský zázrak! Všetko je otvorené, nočný život funguje a nákazy klesajú
23 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Stal sa zázrak? V Madride klesajú počty nakazených napriek nočnému životu, hoci v iných regiónoch Španielske, v ktorých platia lokálne lockdowny, počet nákaz neklesá. 


Médiá hovoria o zázraku, vedci sa čudujú a hľadajú vysvetlenie situácie, v ktorej sa ocitol Madrid, hlavné mesto Španielska. V bývalom epicentre nákazy koronavírusu počty infikovaných razantne klesajú, napriek tomu, že sú bary a reštaurácie otvorené a doslova natrieskané, píše server týždenníka Focus. Správu prevzali mnohé médiá, vrátane portálu novinky.cz.


Obchody sú otvorené, parky plné rekreačných športovcov a ľudí, ktorí si na prechádzkach užívajú jesenné slnko. Kto si chce zájsť na kávu, pivo či popoludňajšie drink, bude veľmi dlho hľadať voľný stôl. Reštaurácie a bary sú plné.

Kým v iných španielskych mestách alebo v ostatných európskych krajinách sú gastronomické zariadenia uzavreté, v Madride si možno v baroch a reštauráciách posedieť až do polnoci. Napriek relatívne bujnému spoločenskému životu počet nakazených koronavírusom závratne rýchlo klesá.

Španielsko ovládli protesty - barikády v Madride, strety v Barcelone, rabovanie v Logrone
V Španielsku prepuklo násilie. Demonštranti protestujúci proti sprísňovaniu obmedzení lockdownu narazili na políciu vo viacerých mestách vrátane Madridu a Barcelony, informuje portál RT. Čítať ďalej
01 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Na konci septembra, kedy bola situácia okolo nákazy Sars-CoV-2 najhoršia, dosahoval počet nakazených vo 14-dennom priemere 813 infikovaných na 100 tisíc obyvateľov, čo boli najhoršie údaje v západnej Európe. O zhruba mesiac neskôr je situácia diametrálne odlišná. Počet nakazených na 100 tisíc obyvateľov klesol na hodnotu 328 a v posledných dňoch sa tento údaj znížil ešte viac. Naposledy predstavoval 152 infikovaných na 100 tisíc obyvateľov.

V Španielsku majú lepšie hodnoty iba ostrovné regióny (Kanárske ostrovy a Baleárske ostrovy), Galícia a Valencia. Tak rýchle zlepšenie situácie ako v Madride sa nikde inde nezaregistrovalo.

Španielsko povoláva na pomoc v boji s koronavírusom armádu
Španielsky premiér Pedro Sánchez v utorok oznámil, že na pomoc regionálnym vládam v boji proti nárastu ľudí nakazených koronavírusom vyšle armádu. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Čítať ďalej
25 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Denník El Mundo a mnohé ďalšie španielske médiá píšu o "zázraku v Madride". Odborníci sú na rozpakoch a neodvažujú sa poskytnúť konkrétne vysvetlenie. Čo robí Madrid správne? "To je otázka za milión dolárov," povedal epidemiológ José Jonay Ojeda. Na vyvodzovanie záverov je podľa neho príliš skoro.

Ostatné španielske regióny, ktoré napriek prísnym opatreniam nezvládajú nákazu, pozerajú na Madrid so zmesou závisti a skepticizmu. Existujú pochybnosti, najmä v Katalánsku s turistickou metropolou Barcelonou, ktorá s Madridom súperila vo všetkých oblastiach (od futbalu po obchod). "V Madride ide o predčasný optimizmus. Je zrejmé, že tu dochádza k výpadku informácií, "uviedol katalánsky minister zdravotníctva Marc Ramentol.

Kvôli situácii s nákazou sú v Katalánsku uzavreté reštaurácie, bary, kiná a divadlá až do 23. novembra. Súčasne platí zákaz nočného vychádzania. Podobná prísne obmedzenia platia aj v ďalších regiónoch Španielska.

Španielsko otvorilo svoje hranice pre krajiny schengenského priestoru
V Španielsku od nedele už neplatí núdzový stav. Krajinu môžu opäť navštíviť turisti z krajín schengenského priestoru, návštevníci z iných krajín budú do Španielska môcť prísť od 1. júla, píše agentúra DPA. Čítať ďalej
21 | 06 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR