Smer-SD a Hlas-SD neplánujú asistovať Sulíkovi pri nákupe antigénových testov
22 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič / SITA

Vláda vo štvrtok 19. novembra schválila, že 16 miliónov antigénových testov, potrebných na ďalšie celoplošné testovania, bude obstarávať rezort hospodárstva.


Opozičné strany Smer – sociálna demokracia (Smer-SD) a Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) neplánujú asistovať ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi (SaS) pri nákupe antigénových testov. U Kotlebovcov – Ľudovej strany Naše Slovensko (ĽSNS) nechcú túto príležitosť „hodiť do koša“. Vyplýva to z odpovedí, ktoré strany poskytli agentúre SITA.


Vláda vo štvrtok 19. novembra schválila, že 16 miliónov antigénových testov, potrebných na ďalšie celoplošné testovania, bude obstarávať rezort hospodárstva. Sulík zároveň potvrdil, že zriadi komisiu, ktorá by mala na celý proces dohliadať. Do komisie prizval zástupcov Transparency International Slovensko, Nadácie Zastavme korupciu a zástupcov opozície, aby mohli na celý proces nákupu dohliadať.

"Matovič nás vydiera lockdownom. Mohli sme to mať už za sebou", tvrdí Bekmatov
Predseda mimoparlamentného hnutia Socialisti.sk Artur Bekmatov vo svojom statuse na Facebooku tvrdí, že Matovič nás pod hrozbou lockdownu iba vydiera. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


„Ak nás Richard Sulík považuje za malé deti, tak sa mýli. Pokiaľ sa nevyrieši obrovská nezákonná krádež na testoch nakúpených cez malú trnavskú firmu, priamo napojenú na Igora Matoviča, Richarda Sulíka a Borisa Kollára, tak strana Smer-SD nebude asistovať pri nákupe žiadnych iných testov,“ priblížil stanovisko Smeru-SD hovorca strany Ján Mažgút.

Líder Hlasu-SD a bývalý premiér Peter Pellegrini tento týždeň avizoval, že strana Hlas-SD nebude mať v komisii svojho zástupcu. „Nebudeme sa zúčastňovať na tomto trápnom divadle a ako opozícia preberať zodpovednosť za niečo, čo sa vláda chystá spraviť. Budeme sa na to pozerať ako opoziční politici, no nebudeme asistovať pri nákupe testov, ktorý považujeme za zbytočný,“ dodal Pellegrini.

V ĽSNS sú voči podobným gestám vládnej koalície skeptickí. „Vidíme, ako vláda a jej poslanci jednajú s opozíciou na pôde parlamentu. Neakceptujú dohody, porušujú pravidlá a opakovane blokujú zvolenie našich nominantov do výborov a ďalších orgánov,“ priblížil hovorca strany Ondrej Ďurica. Zároveň doplnil, že ak takáto ponuka od ministra hospodárstva príde, „nehodia ju do koša“.

Načo je potrebný núdzový stav? Počas neho rozdala vláda zákazky za 2,1 miliardy EUR
Poslanec Tomáš Taraba upozorňuje, že vláda využíva núdzový stav na priame zadávanie zákaziek. Suma, ktorá bola týmto spôsobom preinvestovaná, ide do závratných výšok. Čítať ďalej
22 | 11 | 2020 | Petra Demková