Visolajský upozorňuje na riziká Matovičového plánu testovania. Zvíťazí opäť tvrdohlavosť premiéra?
21 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovákov čaká v decembri podľa slov premiéra ďalšie „nepovinné“ celoplošné testovanie. Uskutoční sa, alebo Igor Matovič bude musieť cúvnuť pred vyššou mocou?


Už tento víkend sa v okresoch, kde bol zistený počet nakazených koronavírusom nad 1 % uskutoční plošné testovanie. Ľudia tak namiesto nákupov vianočných darčekov budú opäť stáť v radoch aby zistili, či sú pozitívni, alebo negatívni na COVID-19. Predseda vlády ľuďom ale dopredeu odkázal, že v decembri si to zopakujeme ešte trikrát! Čo ale Matovič nedomyslel je to, že ďalšie celoplošné testovanie sa nemusí podariť, píše portál 1.pluska.sk.
Sady testov musia mať izbovú teplotu

Matovič totiž prehliadol jeden podstatný fakt, že kým v novembri boli teploty ešte ako tak únosné, v decembri sa už dajú očakávať aj mrazy. Antigénové testy sa však musia robiť pri teplote blízkej tej izbovej! „Chemická reakcia, ktorá je podstatou testu musí prebiehať pri teplote, ktorú udáva výrobca testu, napríklad pri Panbio COVID-19 Ag Abbott je to 15-30°C. Je preto potrebné aby sme túto teplotu setov pri testovaní dodržali, inak hrozia nesprávne výsledky testov,“ upozorňuje člen krízového štábu, lekár Peter Visolajský.

Je to tak, pretože výrobca skutočne podľa návodu odporúča, aby sa testy najprv zahriali. „Všetky súčasti súpravy musia byť zohriate na izbovú teplotu (15 - 30 ° C) po dobu minimálne 30 minút pred vykonaním testu. Neotvárajte vrecko, kým komponenty nedosiahnu izbovú teplotu,“ uvádza sa v príbalovom letáku testov Panbio od firmy Abbott, ktoré používame.

Ďalšia blamáž: EK odmietla Matovičove plošné testovanie
"Mali sme byť vzorom minimálne pre EÚ, sme na smiech pred celým svetom.", píše europoslanec Milan Uhrík Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič

Paráda, premrznutí ľudia a zahrievané testy

Mestá a obce sa už teraz boria s finančnými problémami a u viacerých sa pre chýbajúce financie už prejavila aj neochota usporiadať ďalšie testovanie. Najmä v prípadoch, keď musia testovanie opakovať, lebo štatistiky im zdvihli ľudia z iných obcí alebo miest. „Ideme do zimy a bude sotva ťažké ľudí presvedčiť, aby sa išli dať otestovať niekde na verejné priestranstvo a budú mrznúť v radoch. Preto by sme požadovali, aby boli do hry zatiahnuté aj Vyššie územné celky,“ upozornil riaditeľ Kancelárie Združení miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák. Práve župy majú zavreté stredné školy a stredoškolské internáty a môžu tak mať nové a ďalšie kapacity, ktoré dokážu poskytnúť na testovanie v tých samosprávach, v ktorých tieto zariadenia prevádzkujú a sú k dispozícii, doplnil Kaliňák.

Peter Visolajský si však myslí, že dodržanie teploty nemusí byť až taký veľký problém. „Keď som sa pýtal výrobcu testu, povedal nám, že musí byť dodržaná izbová teplota. Nemusí to byť vnútri, ale testy musia byť zohriate na izbovú teplotu. Mali by byť v nejakých boxoch, aby mali prevádzkovú teplotu,“ dodáva lekár. Riešením by teda bolo, že ľudia budú mrznúť v radoch vonku, aby sa nenakazili. Testy však budú vyhodnocovať vo vykúrených vnútorných priestoroch, aby ukázali správny výsledok, píše v závere portál 1.pluska.sk. No nie je to celé choré?

"Postavili by ste sa do radu na testovanie s rizikom 1:4, že umriete, ako pri Španielskej chrípke?" pýta sa Baránek
Politický analytik Ján Baránek v svojom statuse položil otázku tým, ktorí sa ho neustále snažia presvedčiť o mimoriadnej nebezpečnosti Covid-u a o tom, že kvôli tomu bolo morálnou povinnosťou zúčastniť sa plošného testovania. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič