Nová ruská fregata Admirál Kasatonov cvičí v Barentsovom mori
21 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

 Podľa informácií zverejnených ruskou tlačovou agentúrou TASS  priplávala do Barentsovho mora na výcvik bojových misií formácia lodí okolo fregát Admirál Kasatonov a Admirál Gorškov. Na agentúrny zdroj sa odvoláva portál navyrecognition.com.


"Fregata Admirál Kasatonov bude niekoľko dní cvičiť ostrú streľbu na morské a pobrežné ciele v Barentsovom a v Bielom mori," uvádza sa v správe. Operácie fregaty zabezpečuje flotila Kola z námornej základne Belomorskaja, pomocné plavidlá a letectvo severnej flotily.

Fregaty projektu 22350 sú určené na boj proti ponorkám a vojnovým lodiam v oceánoch a moriach a na odrážanie leteckých útokov a to samostatne, ako aj vo väčších formáciách. Pri konštrukcii boli použité tajné technológie, vďaka ktorým je vojnová loď pre radary potenciálneho protivníka prakticky neviditeľná.



 

Do služby ruského námorníctva nastupuje modernizovaná rýchla fregata, ktorú nemožno zastaviť zo vzduchu (VIDEO)
Žralok bojových námorných operácií, to je fregata Maršal Šapošnikov. Zmení pomer síl v námorných bitkách. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Hlavné zbrane fregaty tvoria dva 16-článkové univerzálne vertikálne odpaľovače 3S-14 pre strely Kalibr. Štvrtá a piata fregata budú vyzbrojené tromi 24-článkovými odpaľovacími zariadeniami, ktoré v budúcnosti môžu vystreliť aj rakety Onix a Zirkon.

Protivzdušnú obranu zabezpečujú štyri 32-článkové vertikálne odpaľovacie zariadenia Poliment-Redut. Môžu páliť štyri typy protilietadlových rakiet krátkeho, stredného a dlhého doletu súčasne. Dve delostrelecké hniezda Palaš poskytujú vzdušnú obranu zblízka. Fregata má vo výbave tiež protiponorkový torpédový komplex Paket, sonar Zarja-3 a ťahanú akustickú stanicu Vinietka-M.

Admirál Kasatonov je produktom lodenice Severnaja Verf v Petrohrade. Do prevádzky bola uvedená 21. júla 2020. Plný výtlak je 5 tisíc ton, dĺžka plavidla je 135 metrov. Loď dokáže dosiahnuť rýchlosť 29 uzlov. Posádku tvorí viac ako 170 mužov. Elektráreň s plynovou turbínou na naftu má výkon 65 000 koní. Fregata môže niesť vrtuľník Ka-27 alebo jeho modifikácie.

Nové ruské diaľkovo navádzané protiponorkové strely sú pre ponorky osudovo nebezpečné
Najnovšie ruské fregaty triedy Admirál Gorškov dostávajú smrtiacu protiponorkovú zbraň. Protiponorkové strely s diaľkovým navádzaním a dlhým "doletom" Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík