Taiwan uzemnil všetkých 142 lietadiel F-16 potom, čo sa jedno stratilo počas cvičného letu
20 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Taiwanská armáda uzemnila všetky stíhacie lietadlá F-16 po tom, čo jedno lietadlo zmizlo z radarov počas rutinnej výcvikovej misie. Incident prispieva k sérii vojenských nehôd, ktoré sa tento rok udiali na ostrove, informuje portál RT.


Všetkých 142 taiwanských lietadiel F-16 zostane na svojich základniach za účelom kontroly vybavenia, informovalo ministerstvo obrany.

"Požiadala som ministerstvo obrany, aby nepoľavilo v obrannej a bojovej pripravenosti na zaistenie národnej bezpečnosti," prezradila novinárom taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen.

Stíhacie lietadlo F-16 zmizlo z obrazoviek radaru niekoľko minút po tom, čo v utorok večer vzlietlo z leteckej základne Hualien na východnom pobreží ostrova. Lietadlo letelo na výcvikovej misii s ďalšími dvoma bojovými lietadlami.

Stoltenberg tvrdí, že odstúpenie USA z Afganistanu z neho urobí ohnisko teroristov
Americký presun z Afganistanu by mohol zmeniť krajinu na „platformu pre medzinárodných teroristov“, varoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg niekoľko hodín po tom, ako Pentagón oznámil stiahnutie asi 2 000 amerických vojakov, informuje... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Armáda začala pátraciu a záchrannú akciu, pretože osud lietadla a jeho pilota zostáva neznámy.

Podľa miestnych médií ide o siedmy podobný incident a toto lietadlo by bolo štvrtým vojenským lietadlom v krajine, ktoré sa v tomto roku stratilo.

29. októbra sa počas cvičného letu zrútilo do mora stíhacie lietadlo F-5E. Pilotovi sa podarilo katapultovať, avšak na následky zranení neskôr zomrel v nemocnici.

2. januára sa zrútil vrtuľník Sikorsky UH-60 Black Hawk, pri ktorom zahynulo osem cestujúcich vrátane taiwanského náčelníka generálneho štábu Shen Yi-minga. V júli havaroval na leteckej základni Hsinchu letecký pozorovací a prieskumný vrtuľník Bell OH-58D Kiowa, pričom zahynuli obaja piloti.

Hypersonický protitankový projektil (5 Mach). To tu ešte nebolo
V Rusku pokračujú práce na malom nadzvukovom projektile s pracovným názvom Utkonos-2D (vtákopysk). Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Ivan Brožík