Stoltenberg tvrdí, že odstúpenie USA z Afganistanu z neho urobí ohnisko teroristov
18 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Americký presun z Afganistanu by mohol zmeniť krajinu na „platformu pre medzinárodných teroristov“, varoval generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg niekoľko hodín po tom, ako Pentagón oznámil stiahnutie asi 2 000 amerických vojakov, informuje portál RT.


"Afganistan riskuje, že sa opäť stane platformou pre medzinárodných teroristov, ktorí plánujú a organizujú útoky na naše domoviny," uviedol Stoltenberg vo vyhlásení, ktoré vyšlo v nadväznosti na prvé správy Washingtonu, že chcú znížiť počet amerických vojakov v Afganistane.

Pentagón v utorok oznámil, že bude pokračovať v príkaze prezidenta Donalda Trumpa na zníženie ozbrojených síl v Iraku a Afganistane, pričom do 15. januára ponechá v každej krajine 2 500 vojakov. Zatiaľ čo pri znížení počtu vojakov opustí Irak asi 500 amerických vojakov, približne 2 000 amerických vojakov sa vráti domov z Afganistanu.

Správy nepotešili generálneho tajomníka NATO, ktorý si rýchlo všimol, že Afganistan sa môže stať novou základňou pre znovuzískajúci „kalifát“ Islamského štátu (IS, predtým ISIS / ISIL) po tom, čo bude teroristická skupina do veľkej miery porazená v Sýrii a Iraku.

Trump minulý týždeň zvažoval útok na Irán, zastavili ho poradcovia
Dosluhujúci prezident USA Donald Trump sa minulý týždeň radil so svojimi poradcami o prípadnom útoku na Irán, ktorý by bol zameraný voči jadrovému programu Teheránu. Informovali o tom v pondelok noviny The New York Times (NYT) s odvolaním sa na... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | Michal Filek/TASR


Aj keď pripúšťa, že sily NATO sú v Afganistane už „takmer 20 rokov“, Stoltenberg poznamenal, že „cena za príliš skorý alebo nekoordinovaný odchod môže byť veľmi vysoká“.



"Spoločne sme odišli do Afganistanu," uviedol Stoltenberg a dodal, že spojenecké sily by mali "odísť spolu koordinovane a usporiadane", ale iba "v pravý čas." Dodal, že počíta „s tým, že všetci spojenci NATO splnia tento záväzok, kvôli našej vlastnej bezpečnosti.“

Stoltenberg naznačil, že NATO plánuje zostať v Afganistane do roku 2024, pričom majú za úlohu trénovať, radiť a pomáhať miestnym bezpečnostným silám.

Ruská armáda testuje nové kaťuše. Raketometný systém TOS-2 (VIDEO)
Pravnukovia legendárnych Kaťúš z druhej svetovej vojny sa vracajú do výzbroje ruskej armády. V podobe raketometného systému TOS - 2. Čítať ďalej
16 | 11 | 2020 | Ivan Brožík