Štúdia: liek na artritídu Actemra pomáha pacientom v boji s Covid-19
20 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Liek na reumatoidnú artritídu Actemra pomohol pacientom chorým na Covid-19. Ich stav sa zlepšil, čo zvýšilo nádej, že bude možné účinne bojovať proti vírusu existujúcimi spôsobmi liečby, informuje portál RT.


Vedci vo štvrtok uviedli, že u pacientov, ktorí dostávali liek Actemra (alebo Tocilizumab), bola vyššia pravdepodobnosť, že nebudú potrebovať dýchacie prístroje a prežijú hospitalizáciu, uviedla Imperial College London, ktorá štúdiu viedla. Podľa nepublikovaných údajov z klinického skúšania, ktoré sa uskutočnilo v Národnom kontrolnom a výskumnom stredisku pre intenzívnu starostlivosť v Spojenom kráľovstve a na Utrechtskej univerzite, dosiahol protizápalový liek „kľúčový koncový bod účinnosti“ pre pacientov s Covid-19.




Údaje preukázali 99,75-percentnú pravdepodobnosť, že liečba liekom Actemra priniesla lepší výsledok v porovnaní s prípadmi, keď sa nepodávala žiadna imunitne podporná liečba. "Je to úplne úžasný výsledok," povedala doktorka Lennie Derdeová, konzultantka medicíny intenzívnej starostlivosti v University Medical Center v Utrechte. „Mať druhú účinnú terapiu pre kriticky chorých pacientov do niekoľkých mesiacov od začiatku pandémie je bezprecedentné.“

Neuveriteľné: Nová vedecká štúdia tvrdí, že ústna voda môže zabiť koronavírus do 30 sekúnd
Slovensko, ale aj ostatné krajiny sveta, zvádza boj proti COVID-19, v ktorom zatiaľ ťaháme za kratší koniec. Zdá sa však, že stačí málo a môžeme si pomôcť. Všimli si to tvnoviny.sk. Čítať ďalej
20 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


V septembri iná štúdia pod vedením Imperial College v Londýne zistila, že steroidný hydrokortizón môže zvýšiť šance na zotavenie u kriticky chorých pacientov s Covid-19. Po zverejnení tohto výskumu v časopise Journal of the American Medical Association aktualizovala Svetová zdravotnícka organizácia svoje pokyny týkajúce sa používania steroidov na liečbu pacientov s Covid-19.

"Podrobnosti o schopnosti Actemry predĺžiť život pacientov a o dĺžke času, ktorý musia zostať na ventilátoroch, budú čoskoro zverejnené," uviedol profesor Anthony Gordon, predseda sekcie anestézie a kritickej starostlivosti na Imperial College v Londýne. "Tieto prvé zistenia ukazujú, že liečba týmto imunomodulačným liekom je účinná u kriticky chorých pacientov s Covid-19 na jednotkách intenzívnej starostlivosti," dodal.

Vývoj českej vakcíny proti covidu stál milióny, teraz zrejme končí
Na začiatku mája sa v médiách objavilo oznámenie o vývoji českej vakcíny proti koronavírusu. Po niekoľkých mesiacoch sa celý projekt za milióny korún pravdepodobne uzavrie. Minister zdravotníctva Jan Blatný ho do ďalšej fázy zrejme nepustí,... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Švajčiarsky farmaceutický gigant Roche testuje účinnosť Actemry v boji proti Covid-19 od začiatku pandémie. V septembri klinická štúdia fázy 3 ukázala, že liek znižoval pravdepodobnosť umiestnenia pacientov s pneumóniou, spôsobenou Covid-19, na ventilátory, hoci samostatná klinická štúdia pneumónie fázy 3 v júli ukázala, že Actemra nedosiahla cieľ zníženia úmrtnosti pacientov.

Posledné zistenia týkajúce sa lieku Actemra vychádzajú zo štúdie, ktorá sa začala zaoberať potenciálnymi spôsobmi liečby v marci, a ktorá zahŕňala viac ako 2 tisíc pacientov v 15 krajinách vo viac ako 260 nemocniciach po celom svete.

Ruská vakcína Sputnik V bola zaslaná na schválenie WHO
20 | 11 | 2020 | Diana Zaťková