Uznávaný vedec Čekan radí Matovičovi ako bojovať s COVID-19
19 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slovensko má za sebou jedno predkolo, jedno celoplošné kolo a jedno lokálne kolo testovania, ktoré pomohli nasmerovať krivku nakazených predsa len trochu nadol. Čo nás ale čaká ďalej? Uznávaná vedec radí vláde ako na to. Všimol si portál 1.pluska.sk.


Nový koronavírus prvý raz objavil pred rokom v Číne, no ešte stále nemáme proti nemu účinnú a spoľahlivú zbraň. Sme možno niekde uprostred boja, ale zatiaľ nikto presne nevie ako ďalej. Vedec Pavol Čekan vyvinul test, ktorý dokáže rozlíšiť COVID-19 od chrípky, vyslovil jasný plán toho, ako by sme mali pokračovať v boji s koronavírusom na Slovensku, píše portál 1.pluska.sk.
Tri najdôležitejšie veci v boji s COVID-19

Slováci majú za sebou tri kolá plošného testovania, pričom po tom poslednom vláda postupne uvoľňuje prísne opatrenia. Boj s pandémiou ale stále pokračuje, pretože nakazených u nás denne pribúda po stovkách či tisíckach a ľudia sa preto zákonite pýtajú - čo bude ďalej? Určitá plán boja so zákernou pandémiou načrtol uznávaný biochemik Pavol Čekan, podľa ktorého sú najdôležitejšie tri veci.

1. Diverzifikácia testovania

V ohnisku nákazy použiť antigénové testy, kde potrebujeme rýchle výsledky = rýchlo pretestovať a izolovať 30 - 50 % infikovaných v najviac zamorených regiónoch, mestách, obciach. Okolo ohnísk nákazy je najvhodnejšie využitie testovania - kombinácia PCR a antigénových testov a ich cielené používanie vo vysokorizikovom prostredí ako sú uzavreté komunity napríklad nemocnice, DSS či väznice alebo marginalizované komunity.

2. Cielene používať PCR testovanie

Používať PCR testovanie na cielený boj proti pandémii, využívajúc presnosť a citlivosť PCR testov a možnosť zistiť virálnu nálož u pacienta. Táto informácia je dôležitá pre epidemiológov, lebo ak je virálna nálož veľmi nízka, netreba vyhľadávať kontakty. Ak je virálna nálož veľmi vysoká, tak je to dôležitá informácia pre infektológov, aby monitorovali pacienta a dostali ho do nemocnice radšej skôr než neskôr, lebo neskôr môže mať fatálne následky.

3. Posily a regionálne lockdowny

Je veľmi dôležité personálne posilniť Úrad verejného zdravotníctva a regionálne úrady, lepšie zabezpečiť nemocnice a cielene zavádzať regionálne lockdowny a karanténne opatrenia. A to s dôrazom, aby sme čo najmenej ublížili našej ekonomike. Musíme podporovať vývoj ďalších vylepšení testovania a trasovania: testy zo slín, nový odber kloktaním, validácia metódy LAMP, e-aplikácie, atď. Slovenskí vedci vedia ako na to.

Vedec Čekan prichádza s riešením, ako ďalej v boji s pandémiou. Vypočuje ho premiér? 
Napriek tomu, že premiér v piatok na tlačovke tvrdil, že iné riešenia, ako lockdown a testovanie antigénovými testami neexitujú, zdá sa, že predsa len sú aj iné možnosti. Jeden z nich predstavil biochemik Pavol Čekan. Prichádza s podrobným návrhom,... Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Petra Demková

Inšpirovať sa môžeme aj inými štátmi

Inšpiráciou nám podľa vedca môže byť svet, lebo rôzne štáty počas uplynulých mesiacov skúšali rôzne techniky ako nákazu stopnúť. Niektoré sa ukázali ako účinné, iné zas skončili fiaskom. Z toho, čo bolo úspešné si treba podľa Čekana vziať príklad.

„Vo svete zatiaľ najlepšie bojujú s pandémiou štáty, kde trasovanie a testovanie funguje na jednotku. Trasovanie aj e-aplikáciami či testovanie, ktoré je zadarmo, lebo tak dostanete na testovanie ľudí s menej výraznými symptómami,“ uviedol vedec, podľa ktorého bez hľadania šíriteľov úspešní nebudeme. Čekan si myslí, že pre úspech v boji proti koronavírusu je dôležité byť čo najefektívnejší vo vyhľadávaní superprenášačov a bezpríznakových infekčných ľudí, dodáva na záver portál 1.pluska.sk.

Vedec Čekan Matovičovi: "Je nefér, aby som musel dokazovať, že ako vedec chcem Slovensku pomôcť"
Známy slovenský vedec, biochemik Pavol Čekan, ktorý je za niekoľkými úspechmi Slovenska vo vývoji covid-testov, sa dostal do slovnej potýčky s I. Matovičom. Je ďalším z radov tých, ktorých premiér verejne znemožnil len preto, že kritizovali postup... Čítať ďalej
09 | 11 | 2020 | Petra Demková