Proti riaditeľovi sa v popradskej nemocnici vzbúrili, Krajči ho „upratal“ na ministerstve
19 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Polepšil si. Bývalý riaditeľ nemocnice v Poprade síce z funkcie po vzbure proti jeho osobe radšej odišiel, no dlho na ocot nezostal. A rozhodne nešiel z blata do kaluže, ale na oveľa zaujímavejší post – rovno na Ministerstvo zdravotníctva!


Exriaditeľ popradskej nemocnice Anton Hanušín, proti ktorému zamestnanci spisovali petíciu, môže byť spokojný. Minister Marek Krajčí ho zamestnal priamo na ministerstve, konkrétne na odbore projektového riadenia. Podľa dokumentov, ktoré majú Aktuality.sk k dispozícii, mu už skôr dali úlohu aj v jednom veľkom ministerskom projekte, lenže informácie okolo tejto úlohy ministerstvo zahmlieva, píše portál aktuality.sk.
O napätí v Poprade ministerstvo vedelo už skôr

Do popradskej nemocnice nastupoval Hanušín v polovici júna  s ambíciou ukázať, že aj štátna nemocnica môže fungovať efektívne, propacientsky a medzi zamestnancami chcel budovať tímového ducha. Minister ho pri predstavovaní osobne pochválil, že vďaka nemu mnohé nemocnice prešli kvalitnými reprofilizačnými schémami. Hanušín mal v tom čase za sebou pôsobenie už v niekoľkých nemocniciach Penty a Agelu. Počas troch mesiacov na poste šéfa popradskej nemocnice sa ale veci začali vyvíjať inak a vyústili až do petície za jeho odvolanie, pod ktorú sa podpísala viac ako polovica zamestnancov.

„Na to, aby ste mohli robiť zmeny, si musíte získať ľudí. To sa mne, bohužiaľ, nepodarilo, čo ma mrzí,“ skonštatoval Hanušín v septembri keď sám požiadal o uvoľnenie z funkcie. Ministerstvo ale o napätí v popradskej nemocnici zrejme vedelo už skôr, ako sa medializovalo. Prvé dni po medializácii problémov totiž hovorilo, že petíciu neeviduje, lenže podľa informácií Aktuality.sk minimálne niekoľko dní predtým dostalo list od nespokojných zamestnancov, ktorí sa sťažovali na vedenie nemocnice.

Rozklad nemocnice v Poprade v priamom prenose. Výpovede lekárov pokračujú
Lekárska komora je v šoku z udalostí v Nemocnici Poprad, výpovede odborného personálu pokračujú. Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Ivan Brožík

Na ministerstvo prišiel nie jeden, ale až dva lity

Takýto postup zamestnancov, keď najskôr informujú nadriadených, nie je ničím neobvyklý. Keď sa začali Aktuality.sk o to oficiálne zaujímať cez infožiadosť, rezort list poprel a tvrdil, že ho neeviduje. „Povinná osoba neeviduje list – sťažnosť na vedenie Nemocnice Poprad, ako požaduje žiadateľka. Povinná osoba eviduje rôzne maily, listy a podnety, žiadny z nich však nezodpovedá požadovanej žiadosti,“ uviedlo ministerstvo na začiatku októbra v odpovedi, ktorú podpísala riaditeľka komunikačného odboru Jana Pôbišová.

Aktuality.sk z dobre informovaného zdroja ale zistili, že ministerstvo dostalo o tom nielen jeden, ale až dva listy. Anton Hanušín napokon rezignoval v októbri, teda až niekoľko týždňov po tom, čo oznámil, že požiada o uvoľnenie z funkcie, pretože medzitým bol totiž práceneschopný. Minister Krajčí vymenoval nové vedenie nemocnice 16. októbra. A div sa svete, v rovnaký deň Hanušín nastúpil opäť na ministerstvo zdravotníctva.
Ministerstvo spokojné, zamestnanci sa vzbúrili

Opäť preto, že Hanušin na ministerstve už pracoval na jar, pred odchodom do Popradu. Do rezortu prišiel chvíľu po tom, ako sa postu ministra ujal Krajčí. Na ministerstve založil krízové koordinačné centrum, čo bol dočasný útvar počas pandémie COVID-19, a aj mu sám šéfoval. Zotrval tam do júna a po vyhratom výberovom konaní odišiel do nemocnice pod Tatrami. Tam si síce ministerstvo jeho prácu útvaru pochvaľovalo, preto paradoxne vyznievala kritika z Popradu, že tamojšia nemocnica nebola pripravená na druhú vlnu pandémie.

Krízové koordinačné centrum spadalo pod generálneho tajomníka služobného úradu Mariána Kolníka, kam patrí aj odbor projektového riadenia, na ktorom je Hanušín teraz. „Je členom daného odboru a nie je v riadiacej pozícii. Participuje spolu s ostatnými kolegami na logistike zdravotnej starostlivosti v nemocniciach v súvislosti s covidom-19, v jeho pracovnej náplni je aj optimalizácia siete nemocníc či projekt novej nemocnice na Rázsochách,“ uviedla hovorkyňa ministerstva Zuzana Eliášová.

Vzbura v popradskej nemocnici! Na odchode preč z nej je až pätnásť lekárov
Situácia v popradskej nemocnici by sa dala prirovnať k hrncu s vriacou vodou. Minister zdravotníctva do nej dosadil nového riaditeľa iba v polovici júna a už to v nej poriadne vrie. Voči nemu sa totiž postavila väčšina zamestnancov, ktorí dokonca... Čítať ďalej
20 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Zvláštny postoj ministerstva k informovanosti

Zatiaľ čo Hanušín prešiel na ministerstvo, Kolník sa stal, ako zástupca ministerstva, členom dozornej rady popradskej nemocnice. Pri téme Rázsochy sa ale ministerstvo odpovediam vyhýba. Pred niekoľkými mesiacmi od neho Aktuality.sk žiadali organizačnú štruktúru, teda kto pracuje na projekte, lenže na ministerstve len opakovane odkazovali, že projekt je v Kolníkovej gescii. Keď ale viacerí zdravotníci, ktorí na projekte participujú, Aktualitám.sk povedali, že súčasťou ministerského tímu je aj Hanušín, v tom čase ešte šéf nemocnice, pýtali sa Aktualkity.sk na jeho funkciu.

Otázku ministerstvo najprv odignorovalo, neskôr uviedlo len toľko, že Hanušín bol do projektu prizvaný „aj“ ako zástupca Asociácie štátnych nemocníc (bol prezidentom asociácie, pozn. red.). Podľa informácií Aktuality.sk, aj interných materiálov ministerstva, však nebol do projektu Rázsochy prizvaný len ako zástupca asociácie, ale zverili mu úlohu programového riaditeľa.

Bittó Cigániková to povedala na rovinu: Marek Krajčí nie je schopným ministrom!
Proti niektorým nariadeniam z koaličného OĽaNO nie je už iba predseda SaS Richard Sulík, ale najnovšie aj jeho stranícka kolegyňa Jana Bittó Cigániková. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Čo ministerstvo popiera, to dokumenty vyvracajú

Ministerstvo ale oficiálne popiera, že by v minulosti či teraz takúto pozíciu zastával. „Pán Anton Hanušín pozíciu programového, resp. projektového riaditeľa nemocnice Rázsochy nezastáva ani na nej v minulosti nepôsobil,“ uviedla Eliášová. V dvoch od seba nezávislých dokumentoch, ktoré majú Aktuality.sk k dispozícii, je však Hanušín uvedený ako programový riaditeľ projektu, a tieto dokumenty ukazujú, že minimálne v nedávnej minulosti, počas šéfovania v Poprade, túto funkciu ešte zastával. Jeden dokument je z augusta, druhý zo septembra tohto roka.

Nejasné teda zostáva, prečo ministerstvo nechce povedať, kto a v akej funkcii na Rázsochách pracuje. Hanušín už ale má skúsenosti s obdobným projektom novej nemocnice. Počas pôsobenia v Pente totiž pracoval na projekte nemocnice novej generácie, ktorú finančná skupina stavia na bratislavských Boroch. Po jeho dokončení bude toto zariadenie priamym konkurentom štátnych Rázsoch.
Chce vraj pomôcť zlepšiť situáciu v zdravotníctve

Anton Hanušín podľa zverejneného životopisu na projekte pracoval dva roky a jedenásť mesiacov, a okrem toho šéfoval dvom nemocniciam Penty, v Spišskej Novej Vsi a bratislavskom Medissime. Neskôr pracoval aj pre skupinu Agel, kde riadil jeho nemocnice v Leviciach a Zlatých Moravciach. „Práve pre nespokojnosť sa rozhodol prísť pracovať pre štát a pomôcť zlepšiť situáciu v zdravotníctve bez zbytočného plytvania verejných financií,“ zareagovalo na jeho prechod do štátnej sféry v lete ministerstvo. Samotný minister Krajčí dlhodobo vystupuje proti Pente, čo ukázal aj v rámci predvolebného boja a tiež nedávno pri konflikte o dofinancovaní štátnej zdravotnej poisťovne, uvádza v závere portál aktuality.sk.

Neschopný Krajčí, schopnejší Mikulec. Spor Matovič verzus Krajčí má nečakanú dohru.
Tak už tu máme spor aj vo vnútri hnutia OĽaNO, presnejšie medzi premiérom a ministrom zdravotníctva, ktorého jeho stranícky šéf obvinili z neschopnosti. Sledoval ho portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.