Planetárna obrana nezachytila prelet asteroidu, ktorý sa uskutočnil minulý týždeň len 400 km od Zeme
19 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Nastal nový rekord v najbližšom prelete asteroidu okolo Zeme po tom, čo sa v piatok 13. novembra vesmírna hornina s názvom 2020 VT4 dostala do blízkosti len 400 kilometrov od planéty. Naša planetárna obrana incident ani nezachytila, informuje portál RT.


Asteroid bol spozorovaný systémom Last Alert (ATLAS) zameraným na dopad asteroidov na observatóriu Mauna Loa na Havaji asi 15 hodín po tom, ako sa priblížil z nášho mŕtveho bodu k slnku.



Odhaduje sa, že má priemer päť až 10 metrov (asi 5,5 chladničiek naskladaných na sebe). 2020 VT4 sa priblížil k Zemi v piatok 13. novembra o 17:20 svetového času (UT) na juhu planéty nad Tichým oceánom, neďaleko Pitcairnových ostrovov.



 

Aby sme dali prelet do súvislostí, Medzinárodná vesmírna stanica obieha tiež 400 kilometrov nad povrchom Zeme a vesmírna hornina sa takmer priblížila k nízkej obežnej dráhe Zeme. Našťastie počas preletu neboli poškodené žiadne satelity.

Znamenalo to najbližšie zdokumentovaný nemeteorický asteroidový prelet okolo Zeme po tom, čo bol dosiahnutý predchádzajúci rekord v tomto roku, keď sa asteroid 2020 QG 16. augusta dostal do blízky 3 000 kilometrov od Zeme.

Incident pochopiteľne priniesol mnoho otázok na internete, ako napríklad kde bola v čase preletu planetárna obrana Zeme a ako mohla objekt nezachytiť.





Austrálske deti zmiatli lekárov. Vytvorili si protilátky na Covid-19 bez toho, aby boli niekedy nakazené
Bizarný prípad v Austrálii ohromil lekárskych vedcov po tom, čo sa u detí pozitívnych rodičov na Covid-19 vyvinuli mimoriadne účinné protilátky bez toho, aby boli deti infikované, informuje portál RT. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Marek Molnár