Brusel varuje Maďarsko pred dovozom a použitím ruskej vakcíny proti koronavírusu
19 | 11 | 2020 I tasr

Plány Maďarska dovážať a prípadne aj používať ruskú vakcínu Sputnik proti novému druhu koronavírusu vyvolávajú podľa Európskej komisie (EK) bezpečnostné obavy a môžu tiež podkopať všeobecnú dôveru voči očkovacím látkam. Informovala o tom agentúra Reuters.


Ak by maďarská vláda pristúpila k testovaniu ruskej vakcíny, prípadne by ju aj vyrábala, bol by to podľa Bruselu bezprecedentný prípad, citovalo zo štvrtkového vyhlásenia EK internetové vydanie týždenníka Heti Világgazdaság (HVG). V Európskej únii (EÚ) totiž nie je možné uviesť na trh očkovaciu látku, ktorá nemá povolenie Európska agentúra pre lieky (EMA).
Maďarská vláda zatiaľ nereagovala na otázku Reuters, či proces povoľovania ruskej vakcíny mieni realizovať vo vlastnej réžii, alebo prostredníctvom procesov EÚ.

Vývoj českej vakcíny proti covidu stál milióny, teraz zrejme končí
Na začiatku mája sa v médiách objavilo oznámenie o vývoji českej vakcíny proti koronavírusu. Po niekoľkých mesiacoch sa celý projekt za milióny korún pravdepodobne uzavrie. Minister zdravotníctva Jan Blatný ho do ďalšej fázy zrejme nepustí,... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Timotej Dudka


Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó predtým vo štvrtok oznámil, že odborníci maďarského štátneho laboratória už môžu začať testovať ruskú vakcínu proti novému druhu koronavírusu. Jej desať vzoriek totiž v tento deň letecky doviezli z Ruska do Budapešti.

Podľa jeho slov je Maďarsko prvou európskou krajinou, ktorá dostala vzorky očkovacej látky. "Maďarskí experti majú vakcínu analyzovať tak, aby (následne) padlo odborne podložené rozhodnutie o prípadnom použití ruskej očkovacej látky," dodal Szijjártó. Šéf maďarskej diplomacie ešte 13. novembra povedal, že s ruskou stranou pokračujú rokovania aj o prípadnej výrobe tejto očkovacej látky na území Maďarska.

V Británii to vrie, verejnosť aj mnohí zdravotníci sú proti rúškam aj očkovaniu
Mienkotvorný britský denník Dailymail prichádza s informáciou, že už vyše 300 štátnych zdravotníckych zamestnancov sa prihlásilo k hnutiu proti rúškam a povinnej vakcinácii. Britský minister zdravotníctva je zhrozený a vláda chce zasiahnuť proti... Čítať ďalej
19 | 11 | 2020 | Petra Demková