Sulík pripravuje vlastný pandemický plán, navrhuje skôr lokálne opatrenia
18 | 11 | 2020 I Imrich Kovačič / TASR

Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík (SaS) pripravuje s odborníkmi vlastný pandemický plán, ktorý plánuje predstaviť a zverejniť v najbližších dňoch. Dokument má obsahovať súbor opatrení v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu. Tie však nebudú platiť plošne pre celé Slovensko, ale lokálne podľa závažnosti situácie.


"Kde je problém, prijmeme tomu zodpovedajúce riešenia. Pokojne aj lockdown a aj zavretie všetkých možných prevádzok. Tam, kde problém nebude, nemá zmysel prijímať tvrdé opatrenia," spresnil Sulík pred stredajším rokovaní vlády. Plán bude návrhom strany SaS a v dokumente chcú stanoviť kritéria, podľa ktorých sa určí akési skóre. V druhom kroku je podľa Sulíka nutné určiť, ako sa rozdelí krajina, či na okresy alebo iné územné členenie. "Do tretice je potrebné si stanoviť, v závislosti od skóre, v akom regióne majú platiť aké opatrenia," vysvetlil.

Premiér Igor Matovič (OĽANO) dal Sulíkovi úlohu do nedele (15. 11.) predstaviť alternatívny plán, ako splniť podmienku konzília epidemiológov (denný počet pozitívnych prípadov pod 500) a od konca novembra otvoriť reštaurácie či školy. "Myslel som si, že sa pochlapí a že ukáže, že nevie len nekonštruktívne búrať ako malý nezodpovedný chlapec. Bohužiaľ, nevydalo. Je pondelok (16. 11.) poobede a ani chýru ani slychu o alternatívnom pláne strany SaS," napísal predseda vlády na sociálnej sieti.

V súvislosti s návratom detí do škôl sa stretneme s epidemiológmi, tvrdí Gröhling
V súvislosti s návratom detí do škôl sa vedenie ministerstva školstva stretne s epidemiológmi vo štvrtok 19. novembra. V stredu počas rokovania vlády to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) s tým, že budú... Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Sulík v stredu reagoval, že na pláne začal pracovať ešte pred jeho minulotýždňovou dovolenkou v Dubaji. Neverí však, že termín dokončenia úlohy bol do nedele 15. novembra. "Matovič vedel, že minulý týždeň som na dovolenke a v nedeľu sa vrátim. Elementárna logika hovorí, že keď sa vrátim v nedeľu poobede z týždňovej dovolenky, ťažko môžem v nedeľu večer predstaviť niekoľkostranový použiteľný dokument," uviedol minister hospodárstva. Myslí si, že do nedele 22. novembra by už SaS mala svoj plán mať hotový a keď aj nie, podľa Sulíka je dôležité uprednostniť kvalitu.

Na útoky zo strany predsedu vlády nechce reagovať. Sulík tvrdí, že si vždy povedal svoj názor a nemieni s tým prestať. "Keď premiér má potrebu sa uchýliť k osobným urážkam a útokom, je to skôr jeho vizitka. Ja to nebudem ani opätovať a ani komentovať," skonštatoval.

Uvoľňovanie protipandemických opatrení: kiná nepremietajú, plavárňam sa otvárať neoplatí
Premiér Matovič síce povolil za určitých okolností otvoriť kiná, divadlá a tiež posilňovne či plavárne, mnohým sa to pre vysoké náklady jednoducho neoplatí. Čítať ďalej
18 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.