Bödör na súde ako svedok klamal! Tvrdil, že na polícii nič nevybavoval, teraz mu za to hrozí stíhanie
18 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zapierať, zapierať, zapierať... Zrejme tejto taktiky sa držal Norbert Bödör pri výpovedi na súde v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, keď sa ho sudkyňa pýtala, či na polícii nič nevybavoval. Narobil si tým ale poriadne problémy.


Oligarcha Smeru-SD , vplyvný podnikateľ a tiež príbuzný bývalého policajného prezidenta Tibora Gašpara Norbert Bödör mal na súde ku Kuciakovej vražde vo svojej výpovedi uvádzať, že u Gašpara nič nevybavoval. Akcia Očistec však ukázala, ako mal nitriansky oligarcha riadiť políciu, informuje portál tvnoviny.sk,
Poprel „pracovné“ stretnutia s Gašparom

Vyšetrovania na objednávku, zahladzovanie zločinov, vynášanie informácií, ale aj úplatky má podľa vyšetrovateľa NAKA a prokuratúry na svedomí údajná zločinecká skupina, ktorá pôsobila na vysokých policajných postoch a riadiť ju mal práve Norbert Bödör v spolupráci s Tiborom Gašparom. Spolu sa mali tajne stretávať a od Bödöra mal ísť aj objednávka na sledovanie politikov. Na súde v kauze vraždy Jána Kuciaka hovoril Bödör, že s Gašparom sa mali stretávať iba v rámci rodiny a na polícii pracovne nikdy nič nevybavoval.

Je to teda v úplnom rozpore s tým, čo nitriansky oligarcha vypovedal ešte v januári. Pod prísahou Bödör vtedy na otázky prokurátora i právnych zástupcov Jána a Martiny odmietol akýkoľvek vplyv na prokuratúre a v polícii. Podľa Daniela Lipšica, právneho zástupcu Kuciakovcov je teraz jasné, že klamal a mali by ho teda stíhať za krivú výpoveď. Zápornú odpoveď dal Bödör aj vtedy, keď sa ho pýtali, či sa stretol v prítomnosti Gašpara aj s inými policajnými funkcionármi. „Neviem, nespomínam si na to, myslím si, že nie,“ odpovedal vtedy Bödör.

Prečo vylial Slobodník „špinu“ na Gašpara aj Bödöra? Mal STRACH o rodinu!
Bernard Slobodník patrí medzi tých vysokopostavených vysokých policajných šéfov, ktorých NAKA zadržala v rámci akcie Očistec. Aj on sa ale rozhodol prehovoriť a spolupracovať. Čítať ďalej
15 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Namiesto odopretia výpovede klamstvo

Na súde síce priznal, že sa pozná s viacerými vtedajšími vrcholnými policajnými funkcionármi, ako Róbert Krajmer či Bernard Slobodník, ktorí skončili po akcii NAKA Očistec v putách. „Jeho odpoveď bola v rozpore s množstvom ďalších dôkazov. Teraz sa, vo svetle nových dôkazov ako aj jeho nové obvinenie, iba potvrdzuje, že na súde úplne vedome a úmyselne klamal, preto som presvedčený, že by mal byť trestne stíhaný za trestný čin krivej výpovede,“ povedal pre TV Markíza advokát Daniel Lipšic. Polícia aj prokuratúra tvrdia, že svedectvo Bödöra vo svetle nových dôkazov prešetrujú.

„Vyšetrovatelia vyhodnocujú všetky informácie, ktoré sa objavia vo výpovediach a konzultujú to s prokuratúrou,“ uviedol dočasný policajný riaditeľ Peter Kovařík. „Orgány činné v trestnom konaní sa zaoberajú všetkými skutkami, ktoré majú relevanciu k daným trestným konaniam,“ doplnila Jana Tökölyová, hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry. „On mal právo ako svedok odoprieť výpoveď ak by mu hrozilo trestné stíhanie, lenže to neurobil a rozhodol sa vypovedať, a v takom prípade mal povinnosť vypovedať pravdu,“ skonštatoval pre Markízu Lipšic.

Kto aj v noci dvíhal Bödörovi telefón na Úrade vlády?
Trestne stíhaný Norbert Bödör mal mobilné číslo na úrad vlády a v jednej zo svojich výpovedí potvrdil, že naň opakovane telefonoval. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Ivan Brožík