Austrálske deti zmiatli lekárov. Vytvorili si protilátky na Covid-19 bez toho, aby boli niekedy nakazené
18 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Bizarný prípad v Austrálii ohromil lekárskych vedcov po tom, čo sa u detí pozitívnych rodičov na Covid-19 vyvinuli mimoriadne účinné protilátky bez toho, aby boli deti infikované, informuje portál RT.


V štúdii, ktorá bola zverejnená v utorok v lekárskom časopise Nature Communications, vedci rozoberali prípad päťčlennej rodiny, v ktorej obaja rodičia boli pozitívni na Covid-19 po tom, čo sa v marci zúčastnili svadby bez svojich detí.

Približne týždeň po návrate sa u matky a otca objavili príznaky ako kašeľ, upchatý nos, horúčka a bolesti hlavy. Celá rodina bola následne testovaná na vírus, ale iba rodičia mali pozitívny test, a to aj napriek bezprostrednej blízkosti ich detí, pričom výsledky všetkých detí boli negatívne.

U dvoch synov vo veku deväť a sedem rokov sa začali objavovať mierne príznaky, ako je nádcha, a celá rodina bola opäť otestovaná, pričom testy u detí opäť dopadli negatívne.

Na Sibíri sa objavili mutácie koronavírusu. Ovplyvní to účinnosť vakcíny?
18 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Najmladšie dieťa, päťročné dievčatko, zostávalo počas celej situácie úplne asymptomatické, a to aj napriek neustálemu blízkemu kontaktu s rodičmi, vrátane spánku v jednej posteli (v domácnosti údajne neboli možné fyzické preventívne opatrenia).

Zvláštne výsledky testov viedli lekárskych výskumníkov k tomu, aby požiadali rodinu o účasť na štúdii, s čím súhlasili. Každé dva až tri dni v priebehu niekoľkých týždňov boli každému členovi rodiny odobraté vzorky krvi, sliny, stolice, moču a výtery z nosa a hrdla.

Záhada však pokračovala, pretože PCR testy u detí boli neustále negatívne. Napriek tomu boli v slinách všetkých členov rodiny objavené protilátky proti Sars-CoV-2, ktoré chorobu spôsobujú.

V Bolívii sa šíri vírus podobný ebole
18 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Inými slovami, napriek tomu, že deti neboli nikdy pozitívne na vírus, ich imunitné reakcie boli spustené do tej miery, že bojovali proti potenciálnej infekcii, alebo, ako povedala matka rodiny Leila Sawenková, „vírus bol vyhladený skôr, ako sa zmenil na Covid-19“.

Všetci členovia rodiny, ktorí ochoreli, sa uzdravili bez potreby lekárskeho zásahu, a napriek tomu je presný mechanizmus, pomocou ktorého boli imunitné reakcie detí tak efektívne spúšťané, stále do istej miery záhadou.

EÚ podpísala piatu dohodu o dodávke vakcín proti ochoreniu COVID-19
Európska únia v utorok podpísala zmluvu s nemeckou farmaceutickou spoločnosťou CureVac, ktorá počíta s počiatočným nákupom 225 miliónov dávok vakcíny proti ochoreniu COVID-19 v mene všetkých členských štátov EÚ a s možnosťou požiadať o dodanie... Čítať ďalej
17 | 11 | 2020 | tasr