Vianoce budú v Česku smutné. Vláda schválila predĺženie núdzového stavu!
17 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Slováci sa v týchto dňoch búria a chcú zmiernenie opatrení proti koronavírusu. Česko, naopak, schválilo predĺženie núdzového stavu až do 20. decembra a aj nové obmedzenia v obchodoch. Napísal o tom portál 1.pluska.sk.


Starosti s COVID-19 majú aj v susedných Čechách, hoci tam krivka nakazených predsa len mierne klesá. Ešte pre pár dňami na tom ale boli najhoršie z našich okolitých štátov, takže i napriek miernemu zlepšeniu schválila včera česká vláda na žiadosť ministra zdravotníctva Jana Blatného predĺženie núdzového stavu do 20. decembra. Pre český spravodajský server iDNES24.ch to povedal premiér Andrej Babiš, informuje portál 1.pluska.sk.
Núdzový stav bolo nutné predĺžiť

Návrh na predĺženie núdzového stavu však ešte musí schváliť aj Poslanecká snemovňa, ktorá sa ním bude zaoberať vo štvrtok na mimoriadnom zasadnutí. V Čechách mal pritom platiť núdzový stav do 20. novembra. Vláda ho vyhlásila začiatkom októbra a pôvodne mal trvať do 3. novembra, niekoľko dní pred jeho skončením ale poslanci schválili jeho predĺženie o ďalšieho dva a pol týždňa. A to napriek tomu, že vláda žiadala jeho predĺženie o ďalších 30 dní, pripomína spravodajská televízia ČT24.

Núdzový stav môže vláda vyhlásiť maximálne na 30 dní a na každé ďalšie predĺženie už potrebuje súhlas Poslaneckej snemovne, teda dolnej komory parlamentu. Podľa ministrov je nutné núdzový stav predĺžiť, aby mohli naďalej platiť bezpečnostné nariadenia, akými sú nočný zákaz vychádzania alebo zatvorenie väčšiny obchodov. Minister zdravotníctva Jan Blatný tiež považuje predĺženie núdzového stavu za potrebné pre dodržiavanie nariadení nového Protiepidemického systému na sledovanie vývoja epidémie, ktorý predstavil minulý piatok.

Babiš mal mimoriadny prejav k národu, uvoľnenie opatrení bola chyba
Český premiér Andrej Babiš sa kvôli zhoršujúcej epidemiologickej situácii v krajine mimoriadne prihovoril národu cez obrazovky. Jeho prejav v pondelok večer odvysielali televízne stanice a streamoval ho aj cez sociálne siete. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Natália Sollárová

Nové obmedzenia platia aj v obchodoch

Bez núdzového stavu by podľa Blatného neboli tieto nariadenie záväznými pravidlami, ale stali by sa len odporúčaniami. Súčasťou protiepidemického systému je rizikový index od 0 do 100, ktorý predstavuje mieru epidemiologického rizika. Každý český kraj bude mať pripísanú vlastnú hodnotu tohto indexu. Ministerstvo zdravotníctva od včera zverejňuje rizikový index, na základe ktorého sa môžu začať uvoľňovať bezpečnostné opatrenia rozdelené do piatich oblastí. Momentálne v Česku celoplošne platia opatrenia najprísnejšieho piateho stupňa vývoja pandémie.

Ministri na včerajšom rokovaní vlády schválili aj obmedzenie počtu zákazníkov v obchodoch od 18. novembra, pričom v prevádzkach sa po novom bude môcť nachádzať len jeden zákazník na 15 metrov štvorcových, informuje ČT24.

Česká republika od začiatku pandémie zaznamenala 460 116 prípadov nákazy a 6 208 úmrtí, a za nedeľu tam zaznamenali 1887 prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2 a 65 súvisiacich úmrtí. Do nedele večera bolo hospitalizovaných v nemocniciach 7200 pacientov, pričom na jednotkách intenzívnej starostlivosti ich bolo 1099, uvádza portál 1.pluska.sk.

COVID-19 desí celú Európu. Česko je na kolenách, viaceré krajiny sprísňujú opatrenia
Z celej Európy sa valí jedna Jóbova zvesť za druhou. Takmer každá krajina hlási výrazný nárast nakazených a zvýšené protiepidemiologické opatrenia. Čítať ďalej
20 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.