Americký vyslanec prezradil, že diplomati skrývali pred Trumpom skutočný počet amerických vojakov v Sýrii
15 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Keď prezident Donald Trump nariadil stiahnuť zo Sýrie všetkých amerických vojakov, jeho vlastní diplomati pred prezidentom skrývali skutočný počet amerických síl, prezradil v novom rozhovore vyslanec Jim Jeffrey, informuje portál RT.


"Stále sme hrali strategické hry, aby sme nášmu vedeniu nedali najavo, koľko vojakov tam v skutočnosti máme," prehlásil vo štvrtok pre Defense One vyslanec globálnej koalície proti Islamskému štátu (IS, predtým ISIS) Jim Jeffrey. Jeffrey dodal, že skutočný počet vojakov v severovýchodnej Sýrii je „oveľa viac“ ako 400, o ktorých Trump tvrdil, že budú do "konca roka doma".

Zdá sa, že Trumpovo stiahnutie dobre splnilo jeho sľub, že vymaní USA z „večných vojen“ na Blízkom východe. Trump, ktorý v roku 2018 označil Sýriu ako „piesok a smrť“, nahneval celú radu šéfov a diplomatov z Pentagónu, keď vlani v októbri oznámil takmer úplné stiahnutie z krajiny. Minister obrany Jim Mattis rezignoval na protest, keď Trump prvýkrát oznámil plány na stiahnutie v roku 2018, a Jeffrey vo štvrtok uviedol, že rozhodnutie bolo „najkontroverznejšou vecou za mojich päťdesiat rokov vo vláde“.

Jeffreyho predchodca Brett McGurk tiež rezignoval, keď Trump odhalil plánovaný vývoj jednotiek v Sýrii. Jeffrey a jeho tím, ktorí prevzali kontrolu po McGurkovi, pravidelne zavádzali prezidenta, aby zabezpečili, že „nikdy nedošlo k stiahnutiu zo Sýrie“.

MIMORIADNE: Vo videohernej spoločnosti Ubisoft zadržiavajú rukojemníkov
Polícia aktuálne zasahuje na bulvári Saint-Laurent v Montreale. Vynárajú sa správy o skupine podozrivých, ktorí zadržiavajú rukojemníkov v komplexe budov, kde má svoje kanadské kancelárie známa spoločnosť Ubisoft, produkujúca... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič


Už predtým, ako sa prihlásil do práce pre Trumpovu administratívu, bola Jeffreyho opozícia voči prezidentovi dobre známa. Krátko po tom, čo bol Trump v roku 2016 menovaný za republikánskeho kandidáta, Jeffrey podpísal list, v ktorom vyhlásil, že „pôjde o najnedbalejšieho prezidenta v amerických dejinách“. Medzi ďalších signatárov tohto listu patrila rada bezpečnostných úradníkov Bushovej administratívy, ktorí pomáhali formovať politiku, ktorá destabilizovala Blízky východ a pomohla vzniku Islamskému štátu.

Napriek otvorenému a tajnému nesúhlasu s Trumpovou politikou Jeffrey pre Defense One uviedol, že „skromný“ prístup prezidenta k Blízkemu východu priniesol lepšie výsledky ako vojenský intervencionizmus Georga Busha alebo apologetické predohry Baracka Obamu voči moslimským vodcom pri ozbrojovaní extrémistických milícií v Sýrii.

„Trumpovi sa naopak podarilo spojiť politické spojenectvo medzi Izraelom a niekoľkými štátmi Perzského zálivu, pričom udržal vzťahy s Irakom a zameral tlak na Irán. Konflikt v regióne je v súčasnosti zmrazený“, poznamenal Jeffrey.

ŠKANDÁL! Azerbajdžan pravdepodobne použil v Náhornom Karabachu zakázaný biely fosfor!
Azerbajdžanské sily údajne použili zápalné zbrane proti Arménom v Karabachu. Zranenia ťažko popálených vojakov ošetrených v Jerevane sú podľa francúzskeho lekára typické pre účinky bieleho fosforu, informuje portál L'Obs. Čítať ďalej
14 | 11 | 2020 | Marek Molnár