Séria Mičovského škandalóznych rozhodnutí v agrorezorte pokračuje. Kto to už zastaví?
14 | 11 | 2020 I Ivan Brožík

Nový šéf Poľnohospodárskej platobnej agentúry bude z Deloitte? Podpredseda vlády Richard Sulík ich v minulosti obvinil z nekalých praktík.


"Výberové konanie, ale aj samotné vyhlásenie výsledkov na šéfa Pôdohospodárskej platobnej agentúry sú zahalené rúškom tajomstva." Začína sa zaujímavý článok na portáli polnoinfo.sk. Podľa neho - vo štvrtok ministerstvo pôdohospodárstva portál poľnoinfo.sk informovalo, že o novom šéfovi PPA bude rozhodnuté najskôr v piatok. Nakoniec sa ani v posledný pracovný deň verejnosť nedozvedela, kto bude riadiť mimoriadne sledovanú inštitúciu.


Výberové konanie na obsadenie postu generálneho riaditeľa PPA sa podľa informácií portálu poľnoinfo.sk, malo konať na ministerstve pôdohospodárstva už vo štvrtok 5. novembra 2020.

Ešte v lete tohto roka minister pôdohospodárstva Ján Mičovský vyzýval manažérov, odborníkov na krízové riadenie a ľudí s morálnym kreditom, aby sa zapojili do výberového konania na šéfa štátneho výstaviska Agrokomplex v Nitre. Napriek tomu, že samotné výstavisko je najmä vďaka svojmu výnimočnému areálu a takmer päťdesiatročnej histórii výstavy Agrokomplex vnímané ako rodinné striebro agrosektora, z hľadiska tržieb a samotného hospodárskeho výsledku ide o nevýznamnú spoločnosť s minuloročnými tržbami 7,5 milióna eur a stratou prevyšujúcou 800 tisíc eur.

Mičovský premeškal termín! Agrobarónom budeme platiť aj naďalej podľa kritérií Jahnátka s Matečnou
Dianie v rezorte ministra Mičovského prekvapuje už aj vlastných. Čítať ďalej
28 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


"Pôdohospodárska platobná agentúra je naopak kostrou domáceho agrosektora, ktorá vlieva do poľnohospodárstva najmä dôležité európske prostriedky určené na jeho fungovanie, ale aj rozvoj. Ak by ste v prípade takejto inštitúcie čakali podobnú výzvu z úst rezortných predstaviteľov, ako v prípade nitrianskeho výstaviska, mýlite sa. Samotné výberové konanie, ale najmä nezverejnenie výsledkov vzbudzujú podozrenia o transparentnosti." Píše polnoinfo.sk.

„Situácia v PPA je skutočne vážna. Aj my v koalícii si musíme uvedomiť dôležitosť tejto agentúry a jej spravodlivého a transparentného prerozdeľovania priamych platieb. To súvisí aj s výberovým konaním na nového generálneho riaditeľa. Osobne mám viacero otázok a dokonca, aj pochybností. Vláda sa v programovom vyhlásení zaviazala, že zvýši transparentnosť výberových konaní a zavedie jednotný výberový proces,“ hovorí pre portál poľnoinfo.sk Jarmila Halgašová, poslankyňa SaS.

Mičovský má na ministerstve človeka, ktorý je spájaný s kauzou Dobytkár
Danajské dary bývalého vedenia rezortu Mičovskému ochromujú funkčnosť ministerstva Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | Ivan Brožík


Podobne vníma proces výberového konania aj ďalší koaličný poslanec Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

„Nebolo zverejnené kto je kandidát a kedy bude výberové konanie. Situácia na PPA je pritom veľmi zložitá. Vieme, že je tam podmienečná akreditácia. Budem úprimný, napriek tomu, že kandidátov nepoznám a informácie mám len z médií, očakával by som človeka z finančného sektora so znalosťami praktickej pôdohospodárskej ekonomiky,“ povedal pre polnoinfo.sk Karahuta.

Portál aktuality.sk podľa citovaného zdroja včera informoval, že novým generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry sa stane Martin Holomáň. Podľa sociálnej siete LinkedIn v agentúre už pôsobil a to od januára 2005 do októbra 2010. Posledné dva roky ako šéf kancelárie generálneho riaditeľa.

Ostatných takmer desať rokov je zamestnávateľom Martina Holomáňa spoločnosť Deloitte. Voči uvedenej audítorskej spoločnosti v máji 2020 veľmi ostro vystúpil minister hospodárstva Richard Sulík.

Problémom vtedy bolo, že audítorska spoločnosť mala na starosti kontrolu účtovania Bratislavy v rokoch 2016 – 2018 a tvrdila, že všetko je v poriadku. Najvyšší kontrolný úrad však v roku 2019 vykonal kontrolu auditu a zistil pochybenia.

„Spoločnosť Deloitte je známa firma, na ktorú už roky upozorňujeme. Táto renomovaná spoločnosť “Veľkej šestky“ totiž robí nepredstaviteľné nekalé praktiky,” povedal podľa denníka Pravda minister hospodárstva.

Sulík vtedy uviedol, že podľa Centrálneho registra zmlúv má audítorská spoločnosť aj naďalej uzatvorenú miliónovú zmluvu s agrorezortom.

“Na toto upozorním pána ministra Jána Mičovského a priblížim mu myšlienku, aby takúto zmluvu rozviazal,” povedal podľa TASR Sulík.

Situácia v agrosektore je vážna a ministerstvo ju nerieši, agropotravinári preto žiadajú premiéra o stretnutie
Poľnohospodári a potravinári združení v Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komore (SPPK) sú znepokojení z vývoja situácie v agropotravinárskom sektore. Listom sa preto 28. septembra obrátili na premiéra Igora Matoviča, aby nepriaznivý... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | SITA


Deloitte Audit kritiku ministra hospodárstva v máji odmietol a v správe TASR uviedol, že „stojíme si za kvalitou našej práce, ako aj za pracovníkmi, ktorí tieto zákazky viedli a vykonávali.”

Veľmi podobne ako Richard Sulík vníma uvedenú spoločnosť aj predseda Výboru Národnej rady pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta (Sme rodina).

„Čo sa týka pána Holomáňa, to, že je z Deloitte, ho trošku diskvalifikuje, pretože okolo tejto spoločnosti bola v minulosti celkom slušná aféra a Deloitte úzko spolupracoval aj s ľuďmi, ktorí sú dnes trestne stíhaní. Takže bez toho, že by som toho pána poznal osobne, samotné prostredie Deloitte ho diskvalifikuje a človek, ktorý by s takouto nálepkou vchádzal do štátnej agentúry to musí cítiť,“ povedal pre polnoinfo.sk Jaroslav Karahuta, poslanec Sme rodina.

Post generálneho riaditeľa PPA je mimoriadne významný, keďže cez túto inštitúciu pretekajú miliardy eur. Generálny riaditeľ PPA z rokov 2016 – 2020 aj výkonný riaditeľ z rokov 2012 – 2016 sú obvinení z korupcie v kauze Dobytkár a väzobne stíhaní. Európska komisia má preto výhrady k práci agentúry a tá má v súčasnosti len podmienečnú akreditáciu. Ak by ju stratila úplne, spôsobilo by to domácemu agrosektoru nepredstaviteľné komplikácie. Výber generálneho riaditeľa je tak z tohto dôvodu dôležitý a pozorne sledovaný poľnohospodárskou verejnosťou.

„MPRV vydáva akreditáciu PPA. To znamená, že politická, ekonomická a organizačná zodpovednosť je na ministrovi. Koho si vybral, nesie on ako osoba plnú zodpovednosť,“ myslí si Jaroslav Karahuta.

„O proces výberového konania na šéfa PPA sa budem zaujímať aj na koaličnej rade,“ uzatvára pre polnoinfo.sk poslankyňa NR SR za SaS Jarmila Halgašová.

Ďalší nepochopiteľný krok Mičovského rezortu - zjavne protiústavná novela zákona o pôde
Po povolení odstrelu celoeurópsky chránených vlkov štát pripravuje už na prvý pohľad protiústavnú novelu zákona o poľnohospodárskej pôde. Čítať ďalej
27 | 10 | 2020 | Ivan Brožík