Ruská ekonomika vykazuje silné známky zotavenia z pandémie
13 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Ruská ekonomika sa v treťom štvrťroku zmenšila o 3,6 percenta, pričom ide o viac ako dvojnásobné zlepšenie oproti osempercentnému poklesu v predchádzajúcom štvrťroku, keď vláda vypla ekonomiku, aby sa pokúsila potlačiť prepuknutie epidémie Covid-19, informuje portál RT.


Predbežné výsledky štvrťroku júl až september, ktoré predložila ruská štátna štatistická agentúra Rosstat, boli o niečo lepšie ako niektoré z predchádzajúcich vládnych odhadov. Podľa ministerstva hospodárskeho rozvoja klesol ruský HDP za rovnaké obdobie o 3,8 percenta.

Posledný štvrťrok ukazuje, že ruská ekonomika nabrala na obrátkach od druhého štvrťroka, keď HDP medziročne poklesol o osem percent v dôsledku prísnych celonárodných obmedzení vyvolaných vypuknutím koronavírusu.

Pozitívny trend bol vyvolaný znovuotvorením ekonomiky, ktoré umožnilo zotavenie niektorých zasiahnutých sektorov. Podľa štatistík vzrástlo poľnohospodárstvo o 2,7 percenta. Analytici poznamenali, že zlepšenia boli podporené aj oneskoreným dopytom, keď ľudia začali kupovať položky ako autá a domáce spotrebiče.

Gatesova nadácia investovala ďalších 70 miliónov dolárov na distribúciu vakcín proti Covid-19 do krajín 3. sveta
Manželia Bill a Melinda Gatesovci investovali do vývoja vakcín proti Covid-19 ďalších 70 miliónov dolárov, pričom niektorí kritici spochybňujú nejasné výsledky klinických skúšok vakcíny od spoločnosti Pfizer, ktorá je taktiež financovaná Gatesovou... Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Niektoré odvetvia sú stále pod silným tlakom. Produkcia klesla o päť percent, zatiaľ čo ťažba nerastných surovín poklesla o 11,5 percenta kvôli ruským záväzkom vyplývajúcim z dohody s poprednými vývozcami ropy OPEC+.

Podľa údajov Rosstatu sa maloobchodný obrat v treťom štvrťroku znížil o 2,5 percenta v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, zatiaľ čo osobná doprava sa znížila takmer na polovicu.

Ekonómovia varujú, že pozitívny trend nemusí trvať a v posledných troch mesiacoch roka môžeme vidieť hlbší prepad.

Zuckerberg prezradil zamestnancom, že je „jasné“, že Biden vyhral sporné americké voľby
Generálny riaditeľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg údajne vyhlásil za víťaza amerických prezidentských volieb demokrata Joea Bidena, čím dal najavo, že Trump nevyhrá ani vďaka súdnym sporom, informuje portál RT. Čítať ďalej
13 | 11 | 2020 | Marek Molnár