Čaputová uzemnila Fica: Môžem konať len v medziach ústavy!
13 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Zdá sa, že expremiér Fico si potrebuje dokazovať svoju veľkosť nielen proti svojmu odvekému rivalovi Matovičovi, ale dlhší čas už aj voči prezidentke.


Predsedovi kedysi najsilnejšej politickej strany Smer-SD sa nepáči nasadenie armády pri celoplošnom testovaní na COVID-19 a skutočnosť, že ona, ako jej najvyšší veliteľ, o tom nerozhodla. Robert Fico na svoj otvorený list dostal z prezidentského paláca veľmi rýchlu odpoveď, v ktorej ho Zuzana Čaputová uistila, že svoje kompetencie vykonáva v rozsahu ústavy, píše portál dnes24.sk,
Prezidentka má chrániť princípy právneho štátu

Čaputová podľa jej vlastných slov v poslednej dobe zaznamenáva množstvo  podobných výziev, ktoré presahujú ústavou dané právomoci prezidenta. „Vrátane tých, ktoré žiadajú zastavenie výkonu viacerých rozhodnutí vlády alebo odvolanie premiéra či vlády rozhodnutím prezidenta. Musím preto vysvetliť, že prezident takéto právomoci nemá, a teda nemôže konať svojvoľne. Konať môžem len v medziach Ústavy Slovenskej republiky,“ skonštatovala prezidentka a zároveň vysvetlila, že prezident podľa ústavného zákona o bezpečnosti štátu v núdzovom stave nariaďuje vojakom len výkon mimoriadnej služby, a to len na návrh vlády.

Hlava štátu deklaruje, že ak by k návrhu mimoriadnej situácie došlo, plne by uplatnila právomoc prezidenta rozhodnúť o jej nariadení alebo nenariadení. „Mojou úlohou je chrániť princípy právneho štátu v rozsahu ústavných kompetencií prezidenta,“ vysvetľuje Čaputová a pripomína, že svoju právomoc využila napríklad pri vetovaní zákona, ktorý umožňoval monitorovať pohyb občanov a bol podľa jej názoru v rozpore s ústavou.

Zuzana Čaputová odkazuje Ficovi: Isto viete, čo všetko patrí do mojej kompetencie
Na našej politickej scéne si už začíname zvykať na slovné prestrelky medzi prezidentkou a niektorým z politikov. Tentokrát sa k nim pripojil šéf Smeru-SD Robert Fico. Podrobnejšie sa na to pozrel portál 1.pluska.sk. Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Fico: Nasadenie vojakov bolo v rozpore s ústavou

Podľa prezidentky, ak mal Robert Fico nejaké pochybnosti o ústavnosti použitia armády, mohol sa podľa Čaputovej v zákonnej lehote obrátiť na Ústavný súd a ďalej podotkla, že on to tak urobil aj v minulosti, a to v prípade vyhlásenia núdzového stavu.

Naopak, Robert Fico skonštatoval, že prezidentka „hrubým spôsobom odignorovala Ústavu Slovenskej republiky“. Uviedol, že nasadenie deväť a pol tisíc vojakov pri plošnom testovaní bolo v rozpore s ústavou, lebo takéto nasadenie môže urobiť len prezidentka a nemôže o ňom rozhodnúť len vláda Slovenskej republiky, uvádza v závere portál dnes24.sk.

Prezidentka Čaputová: Nad plošným testovaním visí ešte viacero otáznikov
Zuzana Čaputová sa konečne oboznámila s podrobnosťami najväčšieho testovania, aké Slovensko kedy zažilo. Nad niektorými otázkami však podľa nej stále visí veľa otáznikov Čítať ďalej
21 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.