Američania predajú Arabom zbrane v hodnote 23 miliárd dolárov
13 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Americké ministerstvo zahraničia v utorok informovalo Kongres o svojich plánoch predať 50 tajných stíhačiek F-35 Spojeným arabským emirátom v rámci širšieho zbrojného balíka v hodnote viac ako 23 miliárd dolárov s cieľom odradiť Irán, informuje Breitbart.


Dohoda vyvolala obavy v Izraeli aj v demokratoch v Kongrese, ktorí sa obávajú, že by Jeruzalem poškodil rovnováhu vojenskej sily v regióne. Predseda domáceho výboru pre zahraničné veci Eliot Engel, predstavil legislatívu, ktorá bude podmieňovať tento predaj zbraní mnohými faktormi, vrátane podpísania normalizačnej dohody s Izraelom a konzultácií s USA o použití zbraní. Návrh zákona stanovil, že zbrane by si tiež vyžadovali úpravy umožňujúce Izraelu ich identifikáciu a sledovanie.

„Trumpova administratíva dala jasne najavo, že smrtiace zbrane dajú do rúk takmer kohokoľvek, bez ohľadu na možné straty na životoch, pokiaľ bude kontrola zrušená. Je teda na Kongrese, aby zvážil dôsledky umožňujúce novým partnerom kúpiť F-35 a ďalšie pokročilé systémy,“ uviedol Engel vo vyhlásení zverejnenom minulý týždeň.


Po Bin Ládinovi dostali ďalšieho šéfa Al-Kaidy. Vraj ho kryl aj Taliban
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková




Minister zahraničných vecí Mike Pompeo v utorok uviedol, že k dohode došlo v dôsledku rozhodnutia SAE podpísať Abrahámove dohody s normalizačnými väzbami na Izrael.


"Je to uznanie nášho prehlbujúceho sa vzťahu a potreby SAE pre pokročilé obranné kapacity, aby sa  bránili pred zvýšenými hrozbami zo strany Iránu," uviedol Pompeo vo vyhlásení. Tiež zopakoval, že dohoda so zbraňami by bola "úplne v súlade" pri zachovaní kvalitatívnej vojenskej výhody Izraela.

"Historická dohoda Spojených arabských emirátov o normalizácii vzťahov s Izraelom podľa Abrahámových dohôd ponúka príležitosť raz za generáciu, aby mohla pozitívne transformovať strategické prostredie regiónu," uviedol Pompeo. "Naši protivníci, najmä v Iráne, to vedia a nezastavia sa pred ničím, čo by narušilo tento spoločný úspech."

Nové ruské diaľkovo navádzané protiponorkové strely sú pre ponorky osudovo nebezpečné
Najnovšie ruské fregaty triedy Admirál Gorškov dostávajú smrtiacu protiponorkovú zbraň. Protiponorkové strely s diaľkovým navádzaním a dlhým "doletom" Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík



"Dnešné oznámenie odráža posilnenú obrannú spoluprácu, ktorú sme začali s Egyptom v nadväznosti na dohody v Camp Davide z roku 1979, ako aj naše užšie bezpečnostné vzťahy s Jordánskom po normalizácii vzťahov s Izraelom v roku 1994," uviedol Pompeo. "Spoločne sa zaväzujeme zabezpečiť úspech Abrahámových dohôd."

Emirátsky vyslanec v USA Yousef al-Otaiba uviedol, že rokovania s USA o predaji prišli až po normalizačnej dohode, čo potvrdzuje tvrdenie predsedu vlády Benjamina Netanjahua v nadväznosti na augustové oznámenie normalizačnej dohody.

"Tento rozhovor sa začal po Abrahámových dohodách," uviedol pre izraelský kanál 12 a dodal, že Spojené arabské emiráty sa pokúšali kúpiť tajné stíhačky už šesť rokov a Abrahámove dohody nakoniec vytvorili možnosť, aby sa tak stalo.

Nastane po Covide 3. svetová? Briti už do armády verbujú robotov
Investície do robotickej vojny sú jadrom plánovanej päťročnej revízie obrany v Spojenom kráľovstve, informuje Guardian. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Diana Zaťková


Podľa Otaiba predseda vlády Benjamin Netanjahu aj minister obrany Benny Gantz súhlasili s predajom po tom, čo sa americkí predstavitelia ubezpečili, že to nebude mať negatívny vplyv na izraelskú vojenskú výhodu v regióne.

Balík obsahuje 50 strojov F-35 v hodnote 10,4 miliárd dolárov, 18 pokročilých ozbrojených bezpilotných systémov Reaper v hodnote 2,97 miliárd dolárov a balík munície typu vzduch-vzduch a vzduch-zem v hodnote 10 miliárd dolárov.

Za jediný polrok Rusko doslova z dvoch tretín prezbrojilo
V čase mieru sa to nepodarilo žiadnej armáde na svete. Podľa výsledkov za prvý polrok 2020 predstavoval podiel modernizovaných zbraní v ruských ozbrojených silách 68,5 percenta, informoval minister obrany Sergej Šojgu v portáli... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Ivan Brožík