Vedci objavili, ako dostať alkohol z krvi - dýchaním
12 | 11 | 2020 I Diana Zaťková

Tím kanadských vedcov vyvinul neuveriteľný systém na zníženie hladiny alkoholu v krvi trikrát rýchlejšie ako zvyčajne, pomocou jednoduchého prístroja s veľkosťou kufríka. Každý rok by mohol zachrániť milióny životov na celom svete, informuje portál RT.


Skupina vedcov vedená doktorom Josephom Fisherom z University Health Network, lekárskej výskumnej organizácie v kanadskom Toronte, skúmala liečbu akútnej intoxikácie alkoholom, keď došlo k novému riešeniu. To vyvolalo niekoľko nedôverčivých povzdychov - aké je to jednoduché.

"Je takmer nevysvetliteľné, prečo sme to neskúšali pred desiatkami rokov," hovorí Fisher. Nová metóda spočíva v nábore pľúc na hyperventiláciu nadbytočného alkoholu z tela, čo pomáha pečeni pri znižovaní hladiny alkoholu v krvi pacienta.


Jedinou existujúcou metódou na odstránenie alkoholu z krvi je dialýza (proces odstraňovania prebytočnej vody, rozpustených látok a toxínov z krvi), čo by však nebolo možné v prípade extrémnej konzumácie alkoholu, ktorá trvá príliš dlho. Vo väčšine prípadov pečeň pacienta zvláda zhruba 90 percent spracovania alkoholu v tele, a to konštantnou rýchlosťou, ktorú obvykle nemožno externe upraviť.

Pellegrini kritizuje Matoviča za plošné testovanie, v marci chcel to isté
Na prípade expremiéra Petra Pellegriniho a celoplošného testovania je vidieť, ako dokážu politici rýchlo prezliecť kabáty v prípade, že to potrebujú, alebo že sa im to práve hodí. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Táto nová dýchacia technika trochu prekvapivo znižovala hladinu alkoholu v krvi trikrát rýchlejšie ako samotná pečeň. "Nemôžete však len hyperventilovať, pretože za minútu alebo dve by ste dostali svetloplachosť a omdleli," varuje doktor Fisher. Tam prichádza na rad zariadenie jeho tímu.

Hyperventilácia vylučuje spolu s alkoholom oxid uhličitý (CO2) z krvi, ale rýchle zníženie hladiny CO2 v krvi môže spôsobiť točenie hlavy až mdloby; nie je ideálne na liečbu rizikových pacientov.

Na zmiernenie tejto straty vedomia vyvinuli Fisher a jeho tím prístroj veľkosti kufríka, ktorý napriek hyperventilácii bezpečne znovu zavádza požadované množstvo CO2 späť do krvi na normálnu úroveň a vedomie.

Komunitné testovanie? „Tak TOTO teda NIE, pán premiér!“ odkazujú dotknuté subjekty
Premiér Igor Matovič v snahe zastaviť šírenie koronavírusu už vymýšľa kade čo, no takmer všade sa to stretáva s nevôľou. Dokumentuje je to aj jeho posledný nápad s komunitným testovaním. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


„Je to naozaj základné zariadenie s jednoduchou technológiou, ktoré je možné vyrobiť kdekoľvek na svete - nie je potrebná žiadna elektronika, počítače ani filtre,“ hovorí Fisher a dodáva, že v súčasnosti je toto zariadenie iba dôkazom koncepcie používanej na dobrovoľníkoch v laboratóriu. Spolu s ďalšími autormi odporúča ďalšie štúdie na preskúmanie jeho možného použitia v klinickom prostredí.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie možno asi tri milióny úmrtí na celom svete ročne pripísať zneužívaniu alkoholu, čo predstavuje 5,3 percenta všetkých úmrtí na celom svete. Takže tento nový kufríkový prístroj by sa mohol ukázať ako bezprecedentný životabudič.

Matovič so Sulíkom opäť vykopali vojnovú sekeru. Ich slová a verejné statusy neveštia nič dobré
„Talianske manželstvo“ medzi premiérom a predsedom SaS je v poslednom čase dobre známe, no tentokrát to vyzerá, že sa nemusí skončiť celkom dobre. Čítať ďalej
12 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.