Škandalózna smrť Jozefa Chovanca: Vláda rozhodla, že chce byť pri jej vyšetrovaní!
12 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Nezmyselná a doteraz nevyšetrená smrť nášho občana Jozefa Chovanca na letisku v belgickom meste Charleroi otriasla Slovenskom a vláda až teraz chce, aby sa jej okolnosti aj riadne vyšetrili.


V tejto súvislosti majú ministerka spravodlivosti Mária Kolíková a šéf rezortu zahraničia Ivan Korčok vykonať potrebné kroky k tomu, aby sa Slovensko zúčastnilo na trestnom konaní vedenom v Belgicku s cieľom objasnenia smrti Slováka Jozefa Chovanca. Naša vláda im túto povinnosť uložila na stredajšom zasadnutí, informuje portál topky.sk.
Využili sme viaceré možnosti intervencie

Podľa rezortu spravodlivosti by malo byť prioritou Slovenska objasnenie celého prípadu a vyvodenie eventuálnej zodpovednosti za smrť Jozefa Chovanca. Zo strany Slovenska už boli podľa ministerstva využité viaceré možnosti intervencie, a to či už na úrovni nášho zastupiteľského úradu v Bruseli, konzulov aj osobných konzultácií na úrovni ministrov spravodlivosti a ministrov zahraničných vecí Slovenska a Belgicka.

Jednou z možností je podľa rezortu spravodlivosti možnosť vstupu Slovenska do konania v postavení poškodenej strany „čo by Slovensku umožnilo prostredníctvom právneho zástupcu požiadať v belgickom trestnom konaní o vykonanie doplňujúcich úkonov“.

Chovanec bol v Belgicku zavraždený v čase, keď tam bol veľvyslancom otec Matúša Valla
V čase smrti Jozefa Chovanca bol veľvyslancom v Belgicku otec Matúša Valla, Stanislav Vallo. Denník N už beží Vallovcom na pomoc. Čítať ďalej
03 | 09 | 2020 | Petra Demková

Slovensko zapojí aj právnu kanceláriu

V prípade, že zapojenie Slovenska do konania nebude možné, navrhuje rezort prijať iné opatrenia, ktoré umožnia riadne objasnenie prípadu. „Medzi takéto opatrenia môže patriť napríklad finančná pomoc pani Chovancovej s cieľom zabezpečenia prekladu súdneho spisu do slovenského jazyka, čo by umožnilo slovenským znalcom vyhotovenie znaleckého posudku na účely trestného konania vedeného v Belgickom kráľovstve,“ dodalo Ministerstvo spravodlivosti.

Ministerka Kolíková priblížila, že teraz musíme uzatvoriť právne služby, aby sa Slovensko stalo účastníkom konania. „Prirodzene sa núka, že by to bola právna kancelária, ktorá už dnes zastupuje rodinu pána Chovanca,“ podotkla Kolíková, podľa ktorej si ministerstvo zisťovalo o právnej kancelárii viac informácií. „Je to kancelária, ktorá je veľmi kvalitná v tom, že je to oblasť, v ktorej sa dobre vyzná,“ hovorí ministerka a pripomína, že ani po dvoch rokoch nie je jasne vysvetlené, za akých okolností Chovanec zomrel.

Smrť Jozefa Chovanca: Belgická súdna rada tvrdí, že ich úrady nič nezatajili
Prípad nepochopiteľnej smrti Jozefa Chovanca po zásahu belgických policajtov rozvíril na Slovensku veľkú vlnu nevôle. Belgičania to ale vidia celkom ináč. Informujú tvnoviny.sk. Čítať ďalej
30 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

K objasneniu sme spravili už 28 krokov

„Chceme dôsledne dbať o to, aby bolo riadne vyšetrené, čo bolo dôvodom smrti pána Chovanca. Vnímame, že je to výnimočná situácia, je tu vážne podozrenie, že pochybením silových zložiek iného štátu zomrel náš občan, a po dvoch rokoch ešte stále nie sú zrejmé výsledky vyšetrovania a nie je jasne oficiálne vysvetlené, prečo vlastne zomrel,“ skonštatovala dodala šéfka rezortu spravodlivosti.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Ivan Korčok uviedol, že Slovensko a diplomacia urobili 28 konkrétnych krokov v prípade vraždy. „Budeme vyvíjať maximálny tlak na belgickú stranu v rámci možností, ktoré máme, lebo vyšetrovanie je v rukách belgických orgánov, tak aby sme napomohli tomu, aby sa vyšetrovanie pohlo z miesta,“ netají Korčok. Šéf našej diplomacie ešte dodal, že toto je dôkazom toho, že Slovensko nevynecháva žiaden, ani teoretický krok na objasnenie celého prípadu, dodáva portál topky.sk.
Ako došlo k smrti Jozefa Chovanca

Slovák zomrel v Belgicku vo februári 2018 po potýčke s políciou na letisku v meste Charleroi. Podľa pôvodných informácií prelomil letiskovú bariéru a nastúpil do lietadla neoprávnene. V ňom malo dôjsť k potýčke, pričom letisková polícia ho vyviedla a umiestnila do cely predbežného zadržania, kde sa mal Chovanec dopustiť sebapoškodenia.

Zo záznamu priemyselnej kamery však vidno, ako jedna zo zasahujúcich policajtiek hajluje, zatiaľ čo piati ďalší policajti sedia a kľačia na hrudi Slováka a smejú sa z nacistického pozdravu svojej kolegyne. Podľa videozáznamu policajti kolenami na hrudi imobilizovali Chovanca počas 16 minút.

Manželka zabitého Slováka v Belgicku si myslí, že J. Chovanec zomrel už v cele
Zomrel J. Chovanec už v belgickej cele? Manželka Slováka, ktorý zomrel v Belgicku si myslí, že áno Čítať ďalej
04 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.