Povolávacie rozkazy?! Lekári a sestričky pozor! Nastúpiť do služby môžete dostať rozkazom
12 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Staršie ročníky mužov si pamätajú ako dostávali povolávacie rozkazy na vojenskú základnú službu. Po novom sa povolávacie rozkazy opäť dostávajú do módy, nie však mladým mužom na vojnu, ale lekárom a sestričkám do práce!


Sme vo vojnovom stave!? Dve slovenské nemocnice začali povolávať zdravotníkov zo zahraničia. Príkaz prišiel spolu až osemnástim lekárom a sestrám! Bude mobilizácia zdravotníkov pokračovať?, pýta sa portál 1.pluska.sk.
Nemocnice sú v zúfalej situácii

Zdroj: FB / Fakultná nemocnica Prievidza


Druhá vlna COVID-19 udiera aj na Slovensku plnou silou napriek tomu, že sa vláda snaží o to, aby počty infikovaných dostala ba čo najnižšie číslo. Nakazení pribúdajú po tisíckach, čo spôsobilo preťaženosť našich nemocníc. V niektorých z nich sa nakazil aj zdravotnícky personál, ktorý musel ísť do karantény, a tak tie najvyťaženejšie nemocnice sa ocitli v zúfalej situácii. V tých najviac zasiahnutých skúšali zohnať zdravotníkov na sociálnych sieťach, a aj keď na ich výzvu reagovali desiatky zdravotníkov, stále to nestačilo.

Nemocnice sa preto rozhodli využiť krajnú možnosť, ktorú im poskytuje zákon v čase núdzového stavu, a to povolávanie zdravotníkov zo zahraničia. „Nemocnica v Čadci podľa zákona o hospodárskej mobilizácii požiadala okresný úrad o doplnenie ľudských zdrojov na zabezpečenie ošetrovateľskej starostlivosti o dospelých pacientov na reprofilizovaných lôžkach v súvislosti s COVID 19,“ potvrdilo Pluske ministerstvo vnútra.

O pacientov sa budú starať aj nakazení zdravotníci
Koronavírus vážne zasiahol aj do slovenského zdravotníctva. Úbytok lekárov a sestier spôsobil, že o pacientov v nemocniciach sa budú musieť starať i takí, ktorí sú pozitívny na COVID-19. S informáciou prišli Topky.sk. Čítať ďalej
03 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Sestru z Česka zamestnávateľ nepustil

Príkaz na pracovnú povinnosť mal prísť už šiestim zdravotníkom pracujúcim v zahraničí. „Boli vydané štyri príkazy na pracovnú povinnosť pre zdravotné sestry a dva príkazy na pracovnú povinnosť pre lekárov,“ povedala Pluske Renáta Golisová z Okresného úradu v Čadci. Jednou z nich bola aj sestrička, ktorá pracuje v Nemecku, ktorá dostala príkaz na jej slovenskú adresu. „Na tento účel je potrebné, aby sa osoba dostavila dňa 09.11.2020 o 7:00 hod. na Zamestnanecký odbor Kysuckej nemocnice s poliklinikou Čadca. Osoba bude v rámci pracovnej povinnosti vykonávať činnosti – ošetrovateľskú starostlivosť o dospelých pacientov na reprofilizovaných lôžkach v súvislosti s ochorením COVID-19,” píše sa v dokumente.

Ďalšia zdravotná sestra má pracovať v sanatóriu v Česku, čo zistili až po doručení príkazu. „Jej zamestnávateľ vydal pre Okresný úrad Čadca písomné stanovisko k tomu, že v súčasnej dobe je subjektom hospodárskej mobilizácie a táto zdravotná sestra je potrebná u neho pre plnenie rovnakých mobilizačných opatrení – boja s pandémiou COVID-19.  Na základe týchto skutočností bol predmetný príkaz na pracovnú povinnosť zrušený a bol jej osobne doručený,“ povedala Golisová.

Zúfalá situácia v bardejovskej nemocnici. Zdravotníci v nej už melú z posledného
Nové COVID oddelenie nemôžu otvoriť pre nedostatok personálu. Od pondelka budú všetky vchody do nemocnice uzatvorené a budú pri nich vojaci. Čítať ďalej
17 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Premiér s povolávaním nesúhlasí

Povolávací rozkaz pre zdravotníkov. Zdroj: FB / Pracujúca chudoba


O povolanie zdravotníkov spoza hraníc do služby požiadala okresný úrad aj nemocnica v Leviciach. Okresné úrady po obdržaní takejto žiadosti vydávajú príkazy na pracovnú povinnosť ľuďom zo zoznamov, ktoré majú k dispozícii z úradov práce a Národného centra zdravotníckych informácií. V okrese Levice boli doručené príkazy trom lekárom a deviatim sestrám. Premiér však s takýmto povolávaní jednoznačne nesúhlasí. „Bol by som rád, aby sme sa tomu vyhli, aby žiadny ďalší zdravotník nebol takto povolávaný, takto trochu nasilu do práce,“ nechal sa počuť Matovič a nemocnice by podľa neho mali hľadať vnútorné rezervy.

Premiér síce vie, že nemocnice siahajú na dno svojich síl, no upozornil na fakt, že mnohé krajiny sú na tom oveľa horšie. „Prosil by som, aby sme zdravotníkov takto nelákali. Nesťahujme zdravotníkov zo zahraničia, pretože aj ich tam momentálne potrebujú omnoho viac, ako ich potrebujeme my,“ uviedol premiér.

Napríklad v Česku, odkiaľ mala byť povolaná jedna zo sestier, je vo viacerých nemocniciach situácia kritická, a preto Matovič poprosil nemocnice, aby takto nesťahovali zdravotníkov zo zahraničia, kde sa venujú svojim pacientom. „Nestáli sme o zdravotné sestry a lekárov v minulosti a teraz nemáme morálne právo ich lákať späť,“ dodal podľa portálu 1.pluska.sk.

Česko volá o pomoc. Chýbajú mu postele aj zdravotníci, premiér hovorí o katastrofe
Štát by mal začať zvyšovať počet lôžok mimo nemocnice kvôli koronavírovej epidémii podľa Babiša už tento víkend. Nakúpiť plánuje 3000 postelí a 1000 lôžok pre ťažké prípady. Čítať ďalej
16 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.