Pellegrini kritizuje Matoviča za plošné testovanie, v marci chcel to isté
12 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Na prípade expremiéra Petra Pellegriniho a celoplošného testovania je vidieť, ako dokážu politici rýchlo prezliecť kabáty v prípade, že to potrebujú, alebo že sa im to práve hodí.


Politici z Hlasu-SD zoskupení okolo expremiéra Petra Pellegriniho ostro kritizujú premiéra Igora Matoviča a jeho vládu za projekt s celoplošným testovaním, hoci pred niekoľkými mesiacmi, ešte ako členovia strany Smer-SD, hovorili úplne inak. „Čo najskôr je treba rozbehnúť aj plošné skríningové testovanie pomocou rýchlotestov, vďaka ktorým budeme môcť otestovať oveľa viac ľudí, až desaťtisíce denne, a aj tých, ktorí nemajú príznaky choroby,” napísal podľa portálu aktuality.sk koncom marca dlhoročný vedúci predstaviteľ Smeru-SD, a dnes tvár Hlasu-SD, Richard Raši.
Podľa Hlasu-SD nie sú antigénové testy rýchlotesty

Richard Raši, okrem iného aj exminister zdravotníctva, na sociálnej sieti napísal aj to, že pomocou rýchlotestov môžeme zachytiť nosičov nákazy. Teda vlastne to isté, čo dnes hovorí aj jeho oponent, premiér Matovič. „Čím skôr začneme skríningovo testovať, tým skôr sa naše životy budú môcť vrátiť do bežných koľají,” skonštatoval dnes jeden z opozičných lídrov pred siedmimi mesiacmi. Podľa Rašiho asistenta Martina Dorčáka, exminister zdravotníctva aj dnes na tých slovách trvá. „Vtedy však nebola diskusia o antigénových testoch, ktoré sú na plošné testovanie nevhodné, ale o krvných rýchlotestoch, ktoré chcel premiér Matovič hádzať do Dunaja a nakoniec ich nakúpil o euro drahšie za kus, ako ich kupovalo Ministerstvo vnútra pod vedením Denisy Sakovej,” vyhlásil Dorčák.

A hoci v marci hovoril politik dnešného Hlasu-SD o plošnom testovaní, aktuálne Dorčák hovorí, že plošné skríningové testovanie nebolo myslené ako celonárodné, ale testovanie v ohniskách nákazy. „Výhodou tých testov bolo, že odhalia aj protilátky v krvi (to antigénové nedokážu) a bude jasné, že testovaný chorobu prekonal, alebo nie,” vysvetľuje Rašiho asistent. Krvné testy sú pritom podľa odborníkov menej spoľahlivé ako antigénové.



Matovič chce krvné rýchlotesty vyhodiť. Švajčiari ich ale začali práve zavádzať
25 | 03 | 2020 | Peter Paľonder

Testovať rýchlotestami na protilátky bol logický nezmysel

Martin Dorčák ale trvá na tom, že Rašiho návrh bol zásadné iný než ako k testovaniu pristúpila Matovičova vláda. „A v marci bola iná situácia aj pri PCR testovaní, mali sme menej kapacít a podstatne menej informácií o víruse ako dnes,” dodal pre Aktuality.sk. Samotný predseda vlády Igor Matovič v reakcii pre Aktuality.sk poznamenal, že Richard Raši, ktorý je vyštudovaný doktor, by mal vrátiť vysokoškolský diplom. „Aj laik totiž vie, že protilátky na COVID-19 sa tvoria až potom, ako ste chorobu viac-menej prekonali. Takže testovanie rýchlotestami na protilátky, ako plánoval Raši s Pellegrinim, bol logický nezmysel,“ oponuje súčasný predseda vlády

Exminister Raši pritom nie je jediným politikom z Hlasu-SD, ktorý musí vysvetľovať svoje názory na celoplošné testovanie z marca tohto roka. Obrat o 180 stupňov urobil aj samotný Peter Pellegrini. „Akonáhle sa začne šíriť vírus nekontrolovateľne, z človeka na človeka, bez toho, aby mohol byť v Taliansku, mal nejakých príbuzných alebo sa stretol s chorým, vtedy budeme musieť pristúpiť aj k plošnému testovaniu,“ vyhlásil ešte v marci v televízii Markíza expremiér Pellegrini.

Šokujúce zistenia Richarda Kollára: Antigénové testy nie sú určené pre bezpríznakových ľudí!
Slovenský premiér sa ako prvý odhodlal pretestovať na koronavírus všetkých obyvateľov. Má na to síce podporu v koalícii, odborníci ale vravia niečo iné. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Plošné testovanie sa musí riadiť najmä odborníkmi

Hovorkyňa Hlasu-SD Patrícia Medveď Macíková vtedy uviedla, že ideu plošného testovania spojil Pellegrini s nekontrolovateľným komunitným šírením vírusu, keď hygienici nie sú schopní dohľadávať kontakty infikovaných. „Takéto testovanie sa však podľa neho musí riadiť pokynmi odborníkov, ktorí voči dnes plánovanej podobe plošného testovania opakovane vyslovujú vážne výhrady,” skonštatovala Medveď Macíková.

Za celoplošné testovanie sa pritom začiatkom týždňa postavil aj hlavný hygienik Ján Mikas. Podľa neho sme si odskúšali nástroj, ako skresať túto nákazu a zároveň pripomenul, že krízová situácia si vyžaduje krízové riešenie. „Výrazným spôsobom pomohlo vychytať ľudí, ktorí mali najvyššiu vírusovú nálož a zamedziť tak, aby prenášali túto chorobu ďalej,“ dodal podľa portálu aktuality.sk hlavný hygienik Slovenska.

ŠKANDÁL: Trnavský podnikateľ dodávajúci milióny koronatestov podnikal so štátnym tajomníkom!
Trnavský obchodník s medicínskymi potrebami sa s jedným vysokopostaveným politikom súčasnej koaličnej vlády predsa len pozná. A to už dosť dlho. Čítať ďalej
23 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.