Komunitné testovanie? „Tak TOTO teda NIE, pán premiér!“ odkazujú dotknuté subjekty
12 | 11 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Premiér Igor Matovič v snahe zastaviť šírenie koronavírusu už vymýšľa kade čo, no takmer všade sa to stretáva s nevôľou. Dokumentuje je to aj jeho posledný nápad s komunitným testovaním.


Igor Matovič dáva ako podmienku na otvorenie reštaurácií, fitnescentier či divadiel dáva komunitné testovanie na trojtýždňovej báze, navyše, tie budú musieť testovanie financovať samy, čo mnohí označujú za likvidačné, píše denník Nový Čas.
Ponuka premiéra je trojtýždňové komunitné testovanie

Ostrý odkaz predsedovi vlády však poslal aj jeho koaličný partner a minister hospodárstva Richard Sulík vo svojom statuse, ktorý začína vetou „Pred pivečkom palička do nosa!“. Okrem predsedu SaS premiéra nešetria ani samotní podnikatelia, ktorí sa usilujú nájsť taký spôsob, ktorý im v nasledujúcich týždňoch a mesiacoch umožní otvoriť zatvorené prevádzky, pretože kiná, divadlá, reštaurácie, ale aj kostoly, už dlhší čas zívajú prázdnotou. Premiér síce na spoločnom stretnutí s dotknutými stranami prišiel s riešením, lenže to sa nie každému pozdávalo.

„Plošné testovanie je cesta, ako by sme mohli držať epidémiu pod kontrolou. Ponúkol som preto trojtýždňové komunitné testovanie,“ skonštatoval Matovič s tým, že testovanie by sa uskutočňovalo priamo v týchto zariadeniach, pričom potrebný materiál a vojaka či policajta by zabezpečil štát, zdravotníkov a všetko ostatné si budú musieť financovať samotní prevádzkovatelia. „Druhá alternatíva je, že otvorme všetky prevádzky, ale do dvoch či troch týždňov by sme museli dať tvrdý lockdown, zraziť tú krivku a potom zasa normálne žiť,“ uviedol na margo inej možnosti ako komunitného testovania predseda vlády.

Pivo a palička do nosa. Sulík kritizuje návrh Matoviča, aby reštaurácie či fitnes centrá riešili testovanie
Podľa jedného z posledných návrhov premiéra Igora Matoviča by sa reštaurácie, fitnescentrá, plavárne, ale aj školy a cirkvi mali podieľať na testovaní. Či sa naozaj tak stane, sa má rozhodnúť do piatku. Predseda koaličnej SaS a minister... Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Štát prevádzkarom neponúkol nič, naopak žiada ich o pomoc

Podľa Igora Matoviča sa do konca týždňa rozhodne, či zostane v platnosti šachovnicové sedenie alebo iný formát povinných rozostupov. Prezident Slovenskej spoločnosti infektológov Pavol Jarčuška povedal, že opakované testovanie by sa mohlo dotknúť aj hromadných športových podujatí či škôl a rekreácií. Podľa aktuálneho prieskumu by bez adekvátnej pomoci skrachovalo do dvoch mesiacov takmer 47 % ubytovacích a stravovacích zariadení a ďalších 44 % neprežije jar 2021.

Aj preto okamžite po spoločnom stretnutí zástupcovia fitnescentier a iniciatívy Zachráňme gastro potvrdili, že takýto návrh si vedia len ťažko predstaviť v reálnom živote. „Nevieme si to v praxi predstaviť, väčšina gastroprevádzok, ktoré dnes nemajú peniaze, majú teraz nahradiť armádu a financovať tieto veci,“ povedal za gastroiniciatívu Ján Laš s dovetkom, že oni nemajú centrálne riadenie, ktoré by to celé zorganizovalo. „Štát nám neponúkol nič, naopak, žiada pomoc od fitnescentier,“ píše na sociálnej sieti Únia fitnescentier Slovenska. Pred ťažkú úlohu bola postavená i cirkev. Biskupi majú, čo sa týka Matovičovho návrhu, na dnes večer naplánované spoločné rokovanie cez internet. „Budú, samozrejme, dôležité podmienky praktickej uskutočniteľnosti tohto návrhu,“ skonštatoval hovorca KBS Martin Kramara.

Testovanie sprevádza chaos a neinformovanosť
Celoplošné testovanie na ochorenie COVID-19 sprevádza chaos a neinformovanosť. Všetko zostalo na pleciach samosprávy, ktorá to musela riešiť na poslednú chvíľu. Povedal to starosta Drietomy v okrese Trenčín Jaroslav Mego. Nechápe, ako testovanie... Čítať ďalej
08 | 11 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Prevádzky majú suplovať štát a premeniť sa na testovacie centrá?

Biochemik Pavol Čekan patrí medzi vedeckú špičku. Foto: Twitter (@RSI_English)


Premiérom navrhované testovanie na trojtýždňovej báze sa však nepozdáva ani vedcovi Pavlovi Čekanovi, podľa ktorého je veľká pravdepodobnosť, že sa nezachytia infekční ľudia. „Zmysel to dáva iba pri kinách, divadlách, športových podujatiach či kostoloch, kde je možné mať medzi ľuďmi odstup, pretože sedia minimálne dva metre vedľa seba a dôležité je, samozrejme, aj vetranie. Pri reštauráciách by som však zdvihol varovný prst,“ hovorí uznávaný biochemik.

Projekt komunitného testovania sa však okrem rôznych prevádzkovateľov či vedcov nepáči ani Matovičovmu koaličnému partnerovi, ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. „Gastro, šport, kultúra, fitnescentrá sú dnes zdevastované a zažívajú historický kolaps. Čo však dostali? Majú suplovať štát a premeniť svoje prevádzky na testovacie centrá?“ pýtal sa na sociálnej sieti predseda SaS, uvádza v závere denník Nový Čas.

Čekan: Plošné testovanie na slovenský spôsob je premrhaný potenciál, Briti idú na to inak
Známy slovenský biochemik Pavol Čekan kritizuje spôsob, akým sa plošné testovanie u nás zrealizovalo. Vláda nepostupovala vedecky, uviedol pre portál Nový Čas. V čom sme urobili chybu? Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | Natália Sollárová

Fitká čakali opatrenia od štátu, gastro nemá jednotné „velenie“

„Všetci sme čakali, že príde k nejakým opatreniam, aby sme mohli otvoriť. Podstatou stretnutia s vládou bolo to, aby sme ako komunita podporili plošné testovanie 28. - 29. novembra s tým, že máme zo svojich radov zabezpečiť zdravotníkov a poskytnúť priestory a materiálno-technické zabezpečenie dostaneme od vlády. Povedali sme, že pomôžeme štátu, ale musíme vedieť, čo bude s našimi osudmi. Pre tých, čo majú prevádzky zatvorené, je z pohľadu hlavného hygienika možnosť hovoriť o otvorení najskôr na jar. Momentálne sme v pozícii, že nič nevieme, máme len požiadavku vlády, aby sme pomohli s testovaním. Štát nám neponúkol nič, naopak, žiada pomoc od fitnescentier,“ konštatuje Pavel Kiseľ z Únie fitnescentier Slovenska.

„Nevieme si to v praxi predstaviť, väčšina gastroprevádzok, ktoré dnes nemajú peniaze, majú teraz nahradiť armádu a financovať tieto veci samé. My nie sme armáda, nemáme veliteľa, každý z majiteľov tých 20- až 30-tisíc prevádzok je iný, my nemáme nikoho, kto by to celé zastrešil a povedal, takéto budú postupy a takto sa to bude robiť. Na druhej strane sme radi, že sa aspoň otvára táto téma, lebo gastro je v katastrofálnom stave. Uvidíme, ako sa v rokovaniach posunieme tento týždeň a či získame nejaké nové informácie,“ dodáva Ján Laš z Iniciatívy Zachráňme gastro.

Fitnescentrá sú rizikové, s uvoľňovaním opatrení treba ešte počkať
Fitnescentrá sú z hľadiska pandémie nového koronavírusu veľmi rizikové miesta. V stredu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) s tým, že predpokladá aj tu časom uvoľňovanie protiepidemických opatrení. Čítať ďalej
20 | 05 | 2020 | TASR

V divadle si to nevedia predstaviť, biskupi budú ešte diskutovať

LUX TV


Premiérov návrh vníma negatívne aj Ingrid Fašiangová, generálna riaditeľka Divadla Nová scéna. „V našom prípade je to nereálne z kapacitného hľadiska. Otestovať 600 ľudí pred predstavením by trvalo niekoľko hodín a navyše nemáme priestory, kde by sa to dalo uskutočniť ak by to malo byť v deň predstavenia. Vládne opatrenia, ktoré vychádzajú zo skutkového pandemického stavu, nemôžu vyhovovať žiadnemu rezortu. Hľadajú sa východiská, ale, žiaľ, ani po stretnutí sa ešte neprijali relevantné návrhy. Očakávame, že koncom týždňa budú navrhnuté isté možnosti, resp. aspoň predbežná časová vízia, kedy a ako sa začne situácia uvoľňovať.“

„Budú, samozrejme, dôležité konkrétne podmienky praktickej uskutočniteľnosti tohto návrhu, ale taktiež bude treba ozrejmiť, aké konkrétne zlepšenia pre možnosť účasti veriacich na bohoslužbách z neho budú vyplývať. Biskupi majú na dnes večer naplánované spoločné rokovanie cez internet, na ktorom sa o danej veci poradia a potom k nej zaujmú stanovisko,“ zhodnotil premiérov návrh Martin Kramara, hovorca Konferencie biskupov Slovenska.

Matovič predpovedá: Reštaurácie sa nemusia otvárať spolu s kostolmi či divadlami
Pre šíriacu sa druhú vlnu koronavírusu vláda takmer súčasne zatvorila kostoly, reštaurácie, divadlá aj fitnescentrá, ale otvárať ich v rovnakom čase zrejme neplánuje. Čítať ďalej
11 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.