Moskva tvrdí, že otrava Navaľného je „amatérsky zinscenovaný trik“
08 | 11 | 2020 I Marek Molnár

Údajná otrava ruského aktivistu Alexeja Navaľného je sprisahaním, ktoré má ospravedlniť sankcie proti Rusku, tvrdí ministerstvo zahraničia, informuje portál RT.


Vo vyhlásení ruských diplomatov sa uvádza, že „akýkoľvek nezainteresovaný pozorovateľ začína mať pocit, že všetko, čo sa deje, je amatérsky zinscenovaný kúsok.“

Moskovské komentáre prichádzajú uprostred diplomatickej hádky kvôli dôkazom o Navaľného otrave a tvrdením mnohých európskych krajín, že za tým stojí Rusko. Hovorca ruskej generálnej prokuratúry Andrej Ivanov v piatok novinárom povedal, že Moskva poslala Nemecku už piatu žiadosť o zaslanie informácii o incidente, keďže Berlín predošlé žiadosti odignoroval.

Ivanov uviedol, že „ani na jednu otázku, ktorú predtým položilo Rusko, nedostali vysvetlenie.“ Ďalej spochybnil nemeckú verziu udalostí, pri ktorých bol Navaľnyj otrávený predtým, ako sa vydal na let smerujúci do Moskvy zo sibírskeho mesta Tomsk. „V dôsledku expertných testov uskutočnených na ruskom území neboli nájdené žiadne jedovaté látky,“ ďalej poznamenal Ivanov.

Sergej Lavrov - "európske médiá pokračujú v rozsiahlej protiruskej kampani"
Podľa najvyššieho predstaviteľa diplomacie Ruskej federácie Sergeja Lavrova Moskva nemôže za súčasnú krízu vo vzťahoch s EÚ. Čítať ďalej
07 | 11 | 2020 | Ivan Brožík


Ruské ministerstvo vnútra uviedlo, že „počas vyšetrovania bolo zistené, že po prijatí správ o zhoršení zdravotného stavu Navaľného skupina osôb, ktoré ho sprevádzali v Tomsku (Vladlen Los, Maria Pevchikhová a Georgy Alburov), organizovane odstránila potenciálny dôkaz z Navaľného hotelového apartmánu.“ Pri vynesení rozsudku nad prípadom ministerstvo dodalo, že „ich činy preukazujú dobre naplánovanú provokáciu“.

Hviezda sociálnych sietí Alexey Navaľnyj, ktorý je tiež známy svojimi populárnymi vyšetrovaniami korupcie, ochorel 20. augusta pri lete z Tomska do Moskvy. Po núdzovom pristátí bol okamžite hospitalizovaný v sibírskom meste Omsk.

Takmer okamžite Navaľného spolupracovníci a jeho manželka požiadali, aby bol prevezený na ošetrenie do Nemecka, pričom sa tak stalo o dva dni neskôr. Nemecké úrady následne oznámili, že bol otrávený jedom zo skupiny „Novičok“.

Sankcie EÚ voči Lukašenkovi vstúpili do platnosti
Do platnosti v piatok vstúpili sankcie, ktoré voči bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi a ďalším 14 osobám zaviedla Európska únia z dôvodu pretrvávajúceho potlačovania demokratického hnutia v Bielorusku. Predmetné sankcie vstúpili do... Čítať ďalej
06 | 11 | 2020 | tasr