Macron požaduje prísnejšiu ochranu vonkajších hraníc EÚ
11 | 11 | 2020 I Diana Zaťková
Hrozba terorizmu je európskou realitou, ktorá si vyžaduje koordinovanú a rýchlu odpoveď, varoval v utorok francúzsky prezident Emmanuel Macron. Predniesol tiež svoje predchádzajúce návrhy na novú Európsku radu pre vnútornú bezpečnosť, informuje portál RT.




"Vo svetle nedávnych teroristických útokov vo Francúzsku aj v Rakúsku musia európske krajiny pracovať na prehodnotení schengenského priestoru bez hraníc," uviedol v Paríži Macron. "Európa chce ponechať svoje hranice otvorené, chce však lepšie chrániť svoje vonkajšie hranice," dodal francúzsky líder. Macronove vyhlásenie nadväzuje na rokovania s rakúskym kancelárom Sebastianom Kurzom v Elyzejskom paláci neďaleko Paríža, kde obaja vodcovia rokovali o boji proti islamistickému extrémizmu.

Francúzsko v októbri utrpelo dva teroristické útoky vrátane sťatia učiteľa, ktorý svojej triede ukázal karikatúry proroka Mohameda, a zabitia troch ľudí v kostole v meste Nice na juhu. V rakúskom hlavnom meste Viedeň zabil džihádista 2. novembra štyri osoby. Podľa rakúskych úradníkov útočník v júli odcestoval na susedné Slovensko v snahe kúpiť si muníciu.

EÚ zvažuje, že v celej Európe sa bude organizovať "výcvik imámov", aby zakročila proti „ideológii nenávisti“
Brusel musí zriadiť nový inštitút, ktorý by vzdelával imámov a obmedzil by tak šírenie islamského extrémizmu po celej Európe, uviedol šéf Európskej rady Charles Michel, pričom vyzval na nový zásah proti internetovému oslavovaniu terorizmu,... Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár


Macron už skôr požadoval prísnejšie hraničné kontroly v rámci boja proti extrémizmu a poukázal na to, že zločinci obchodujúci s migrantmi sú napojení na teroristické siete. "Teraz je v hre ochrana vonkajších hraníc, nie obmedzenie práva na azyl," dodal Macron v utorok.

Francúzsky prezident sa tiež vyslovil za zriadenie Európskej „rady pre vnútornú bezpečnosť“ - ideu, ktorú už uviedol - a trval na tom, že vytvorenie „spoločných databáz“ by mohlo byť súčasťou reakcie na teroristickú hrozbu. Nemecká kancelárka Angela Merkelová podporila Macrona slovami, že je nevyhnutne potrebné zreformovať schengenský priestor voľného cestovania. „Je životne dôležité vedieť, kto prichádza a kto opúšťa schengenský priestor,“ dodala.

Zákonodarcovia varujú pred „väčším dohľadom nad obyvateľstvom“, pričom vlády EÚ sa snažia po islamistických útokoch získať prístup k šifrovaným správam
Niektorí európski zákonodarcovia v pondelok kritizovali návrh EÚ, ktorý požaduje, aby poskytovatelia komunikačných služieb poskytli orgánom prístup k šifrovaným správam, informuje portál RT. Čítať ďalej
10 | 11 | 2020 | Marek Molnár